Koliko čovjek ima zubi

Zanimljivosti

Koliko čovjek ima zubi

Koliko čovjek ima zubi i koje vrste

Koliko čovjek ima zubi? Obično počinje s dva donja sjekutića. U dobi od oko dvije i pol godine mliječni zubi imaju ukupno 20 zuba. U odraslih, ljudska denticija se sastoji od ukupno 32 zuba: 16 zuba u gornjoj čeljusti i 16 zuba u donjoj čeljusti. Međutim, postoje ljudi bez umnjaka, pa se njihova denticija sastoji samo od 28 zuba. U rijetkim slučajevima može se pojaviti više od 32 zuba (33, 34.. ). Neki od njih dopiru do površine i mogu se vidjeti u ustima, drugi zaglave u kosti.

Četiri različite vrste zuba razlikuju se prema njihovoj funkciji i položaju u denticiji i tu spadaju svi koliko čovjek ima zubi. Sjekutići: nalaze se u prednjem dijelu čeljusti i odgovorni su za podjelu hrane. U svakoj polovici čeljusti postoje dva sjekutića. Očnjaci: blizu boka sjekutića. Kutnjaci (kutnjaci): leže iza očnjaka. U slučaju kutnjaka, medicina pravi razliku između dvogrbih pretkutnjaka i kutnjaka, svaki s četiri grbe (kutnjaka). Koriste se za mljevenje hrane. Umnjaci: ako postoje, krajnji stražnji kutnjaci nalaze se sa svake strane čeljusti.

Koliko čovjek ima zubi i koje strukture

Bilo da je sjekutić, očnjak ili kutnjak, struktura zuba uvijek je ista bez obzira koliko čovjek ima zubi. Svaki se zub sastoji od krune zuba (Corona dentis), vrata zuba (Collum dentis) i korijena zuba (Radix dentis). Korijen zuba skriven je u čeljusnoj kosti i završava vrhom korijena. Broj korijena varira od zuba do zuba. Molari, na primjer, imaju više korijena (do tri), dok sjekutići ili očnjaci imaju samo jedan korijen.

Kruna zuba je vidljivi dio zuba. Zaštićen je najtvrđim materijalom u ljudskom tijelu, zubnom caklinom. Prijelaz između krune zuba i korijena zuba naziva se zubni vrat. Prekriveno je desnima. Ispod cakline je dentin. Dentin je mekši od cakline. Nastavlja se u korijenu zuba i okružuje pulpu. Pulpa sadrži zubni živac, ali i sve krvne žile. To znači da se mogu percipirati vanjski utjecaji poput topline i hladnoće. Sidreni sustav zuba naziva se parodont i tu spadaju svi koliko čovjek ima zubi. Sastoji se od različitih potpornih tkiva koja imaju funkciju učvršćivanja zuba u kosti. Ovaj sustav uključuje zubnu duplju (alveolu), parodontalnu membranu (periodontij ili parodoncij), cement zuba (cement) i desni (gingiva).

Koliko čovjek ima zubi i što na to utječe

Umnjaci, poznati i kao “osmica”, u mnogim slučajevima prerastu u problem jer utječu na to koliko čovjek ima zubi. S ortodontskog gledišta, stoga je često preporučljivo rano ih ukloniti jer mogu gurnuti stražnje zube zajedno zbog učinka guranja na čeljust. Ako postoji “nedostatak prostora”, na primjer s uskom čeljusti ili neobično širokim zubima, to može dovesti do pregriza ili zagriza i posljedicu drugih ozbiljnih tegoba.

Evolucija naše denticije u određenom je smislu proboj u obrocima koliko čovjek ima zubi. Preteče “stalnih” zuba mliječni su zubi djetinjstva, ima ih 20. Iako ne uspijevaju, i o njima se mora pažljivo brinuti kako bi se jamčilo njihovo mjesto zamjene za zdravu denticiju za odrasle i koliko je god moguće izbjegli dugotrajne ortodontske korekcije. Ako imate zdrave zube, možete jako zagristi, ali se možete i od srca nasmijati. Jer lijepe i zdrave zube ne morate skrivati. No o našim se zubima može puno naučiti.

Zubna caklina je najtvrđa tvar u našem tijelu. Ali također se istroši tijekom života. Kisela hrana i piće, tvrde četkice za zube ili pogrešna tehnika četkanja mogu ubrzati ovaj razvoj.

Tagovi: