Mliječni zubi kod djece – rast i ispadanje

Ljepota i zdravlje

Mliječni zubi kod djece - rast i ispadanje

Mliječni zubi uloga i redosljed nicanja

Mliječni zubi se krenu razvijati i prije bebinog rođenja, a krenu nicati već između 4-og i 7-og mjeseca života. Neka djeca će osjetiti pojavu zubića već s tri mjeseca, dok će nekima prvi zubići pojaviti tek oko prve godine života. Do treće godine svog života bebe bi već trebale imati sve mliječne zube. Redoslijed izbijanja zuba najčešće kreče od donja dva središnja zuba, zatim gornja dva središnja zuba, sjekutići i donje dvojke. Očnjaci malo kasne, što znači da će se oni pojaviti tek od 16 do 23 mjeseca bebinog života.

Zadnji zubi koji se pojavljuju su svakako kutnjaci i oni se tek krenu pojavljivati oko djetetove treće godine kada će ono već imati svih 20 mliječnih zubi. Mliječni zubi su u opisu više bijeli i manji od kasnijih trajnih zubiju, njihova uloga u usnoj šupljini je privremena i prethode rastu kasnijih trajnih zubi. Njihova uloga je također čuvati mjesto za trajne zube, oni su zaslužni za normalan rast i normalni razvoj naše čeljusti. S mliječnim zubima dijete se uči žvakati i to je preduvjet za razvoj dobre probave, također pomažu u stvaranju glasa i razvoju govora.

Mliječni zubi njega i ispadanje

Kada mliječni zubi krenu rasti i kada naposljetku izrastu oni stvaraju nedoumicu ne samo za dijete već i za roditelje. Zašto? Mliječni zubi su znak da treba krenuti voditi brigu o higijeni usne šupljine. Mliječne zubiće treba četkati s mekanom četkicom koja je prilagođena usnoj šupljini djeteta i vodom, bez zubne paste. Dječji karijes će se javiti u dobi od 8 mjeseca do 3 godine i kao takav će krenuti uništavati mliječne zube, ovdje je poželjno obaviti pregled kod stomatologa kako bi se pogledalo stanje svih zubića.

Mliječni zubići će trajati sve dok ne krene rast trajnih, a to će se primijetiti po klimanju i ispadanju mliječnog zuba bez ikakve boli. Naravno, postoje slučajevi kada mliječni zub ima jak korijen i tada je potrebno zatražiti pomoć stomatologa kako ga izvaditi. Prvi trajni zubi krenu rasti i izbijati oko 6 godina. Prije nego krenu ispadati svi mliječni zubići, u čeljusti djeteta će se pojaviti prvi trajan zub, riječ je o kutnjaku, šestici.

Nakon rasta kutnjaka kreće proces ispadanja mliječnih zubića i na njihovo mjesto polagano dolaze trajni zubi. Prvo će do promjene doći na prednjim zubima, zatim rastu dvojke, trojke i četvorke i na kraju petice. Dijete će prvi trajni zub dobiti već sa 6 godina života, ali proces rasta trajnih zubi se odužuje sve do 13 godina.

Mliječni zubi i posjet stomatologu

Prvi posjet stomatologu će biti već u dobi od dvije godine kako bi se dijete upoznalo i naviklo na ordinaciju i kako izgleda sami proces pregleda zubića. Iako mliječni zubi ne zahtijevaju česte preglede, ipak je preporučljivo da se kontrole obavljaju svakih 3 do 6 mjeseci ili po nalogu stomatologa. Veoma je bitno u ranoj dobi usvojiti osnove oralne higijene kako bi se izbjegli mogući kasniji problemi s trajnim zubima. Od malena će stomatolog preporučiti kako je potrebno najveću brigu fokusirati na kutnjake koji se prvi pojave u usnoj šupljini i koji nemaju ravnu plohu.

Naime, kutnjaci služe za usitnjavanje hrane i na njima često ostaje hrana, kao takvi su savršeno mjesto za razvoj karijesa koji postepeno može u cijelosti uništiti zub. Mliječni zubi svakako donose određena pitanja s sobom, osobito kada je riječ o njihovoj njezi. Stomatolog će vam isto tako pomoći odabrati prvu pastu za zube i prve preparate koji će pomoći u održavanju oralne higijene.

Tagovi: