motion free

Traugel - revolucionarna mast za kosti i zglobove

Traugel je u stanju izliječiti svaku bolest zglobova kao što je:

 • artritis, artroza, koksartroza
 • osteoartritis
 • osteohondroza
 • osteohondritis
 • osteoporoza
 • ozljeda meniskusa
 • gonartrosi

Koksartroza kukova – uzrok, simptomi, liječenje

Sponzorirano

Koksartroza kukova - uzrok, simptomi, liječenje

Koksartroza kukova što je i koji su uzroci

Koksartroza kukova koja se još naziva i artroza kukova pripada u kroničnu bolest koja nastaje zbog dugotrajnih poremećenih kretnji u zglobu kuka koji spaja bedrenu kost sa kosti zdjelice. Zapravo ova bolest se može nazvati degenerativna bolest koja se javlja u zglobovima, a najčešće se javlja upravo u zglobovima kukova.

Zglobovi kukova su najjači zglobovi u ljudskom tijelu koji omogućavaju kretanje i vitalni su za hodanje, te ukoliko se osoba nepravilno drži i opterećuje ove zglobove u duljem vremenskom periodu doći će do pojave ove degenerativne kronične bolesti i oštećenja zglobova kukova.

Glavni uzrok ove bolesti je starost jer uslijed starosti dolazi do propadanja kostiju koje postanu porozne i dolazi do trošenja zglobova. Također koksartroza kukova je javlja i kod sportaša koj se profesionalnim sportskim aktivnostima jer se i kod njih zglobovi jaše troše. Osobe koje su pretile i imaju pretjeranu tjelesnu težinu također imaju preopterećenje i kostiju i hrskavica zbog težine pa je to također uzrok ove bolesti.

Koksartroza kukova simptomi

Najjači simptomi koji se javljaju kod koksartroza kukova su bolovi u kukovima. Osoba koja ima bolest koksartroza kukova osjeća bolove kada stoji, tokom hodanja ili trčanja. Bol je manja prilikom mirovanja u položaju sjedenja ili ležanja, no bol je prisutna. Moguće je da se čuju zvukovi pucketanja ili škripanja iz zglobova kukova. Sljedeći simptom je da se osoba otežano kreće dok hoda, dok se diže iz kreveta ili sa stolice.

Postoji mogućnost da je zahvaćen samo jedan od zglobova pa je opterećenje na oštećenu stranu kuka vrlo velika i uzrokuje vrlo jake bolove zbog oštećenja te strane kuka. Osoba ne može izvesti rotaciju, pokret noge prema unutra, te općenito su ograničeni pokreti zglobovima kukova.

Bol se može proširiti cijelom dužinom noge, bedra sve do koljena i stopala. Za vrijeme hladnog i vlažnog vremena bol će se pogoršati jer zglobovima bolje odgovara toplo i suho vrijeme. Simptomi bolnih zglobova kukova se mogu proširiti i na druge zglobove u tijelu pa je izuzetno važno obratiti se liječniku odmah čim primijetite da imate bolne kukove.

Koksartroza kukova liječenje

Liječenje koksartroza kukova se prvenstveno provodi lijekovima za bolove, te se osoba upućuje na fizikalnu terapiju gdje će joj biti određene vježbe koje bi trebale olakšati pokretljivost kukova. Moguće je liječenje raznim suplementima i dodacima prehrani koje će obnoviti hrskavicu zglobova kukova, a u krajnja mjera tradicionalnog liječenja je operacija kukova. Nesteroidni antiinflamatorni lijekovi bolje djeluju od običnih analgetika, no oni se smiju samo kratkotrajno koristiti.

Ukoliko se radi o pretilosti i prekomjernoj tjelesnoj težini preporučit će se skidanje viška kilograma čime će se smanjiti opterećenje na kosti i zglobove te će se smanjivanjem opterećenja smanjiti i bolovi. Ortopedske cipele i ostala pomagala su priručna sredstva koja trebaju olakšati kretanje i smanjiti bol jer će se teret prebaciti na ortopedska pomagala.

Sami sebi možete pomoći na način da ne nosite težak teret, izbjegavate dugo hodanje i stajanje. Ne preporučuje se ni hodanje po neravnom terenu, križanje nogu kod sjedenja i izbjegavajte sagibanje u kuku. Prirodni lijekovi koji vam mogu pomoći ako se radi o koksartroza kukova su čaj od poljske preslice, čaj od koprive, te mast od nevena. Također, pomažu i gelovi koji hlade jer će pomoći da se ukočenost zglobova smanji, a time će se i poboljšati cirkulacija krvi kroz tijelo.

Tagovi:

motion free

Traugel - revolucionarna mast za kosti i zglobove

Traugel je u stanju izliječiti svaku bolest zglobova kao što je:

 • artritis, artroza, koksartroza
 • osteoartritis
 • osteohondroza
 • osteohondritis
 • osteoporoza
 • ozljeda meniskusa
 • gonartrosi