Klinčić – nuspojave, ljekovitost, cijena, gdje kupiti

Hrana i piće

Klinčić - nuspojave, ljekovitost, cijena, gdje kupiti

Klinčić je moćan kao začin, a još moćniji kao lijek

Jedan od najskupocjenijih začina na svijetu koji je bio toliko cijenjen da je u svom pohodu na svijet neko vrijeme služio i kao sredstvo plaćanja. Klinčić je moćan kao začin, a još moćniji kao lijek, koristi se u slanim i slatkim jelima, a kuhano vino i punč su nezamislivi bez ovog aromatičnog začina. Kao lijek se koristi za čaj, ulje od klinčića, tinktura, za žvakanje i kao dodatak u mnogim prirodnim pripravcima uz druge ljekovite biljke.

Klinčić ima antiseptička i analgetička svojstva, djeluje antibakterijski, antivirusno, protuupalno i antimikotički, a koristi za zubobolju, bolesti desni, osvježivanje daha i ubijanje bakterija u usnoj šupljini, kod razbijanja krvnih ugrušaka je jači od aspirina. Čuveni antiparazitni program dr. Hulde Clark za čišćenje cijelog organizma u svom sastavu ima, očekivano i klinčić. U Kini i Indiji koriste uvarak od klinčića, lovora i crnog čaja za bojanje sijede kose i poticanje rasta nove kose bez sijedih vlasi.

Baš zato što je tako ljekovit klinčić ima i određene nuspojave

Ovaj začin se zbog svoje aromatičnosti inače koristi i u proizvodnji parfema i sapuna, a baš zato što je tako ljekovit, klinčić ima i određene nuspojave, pa o tome treba voditi računa jer ga se može kupiti u svim prehrambenim trgovinama, na svakom koraku. Naravno pripravke od klinčića možete napraviti sami ili ih kupiti online putem u mnogim online trgovinama. Ovo je svakako najjači prirodni lijek protiv zubobolje, ali pomaže i kod glavobolje, migrene, popravlja cirkulaciju.

Klinčić već kod savjeta za spravljanje čaja upozorava, da nakon pet dana konzumiranja treba napraviti pauzu, isto vrijedi i za ostale pripravke od klinčića. Nuspojave mogu biti vrlo različite, od mogućih alergijskih reakcija, nadraženosti kože, mučnine, povraćanja, pada šećera u krvi, epilepsije, erektilnih disfunkcija, problema s disanjem, konvulzija i nesvjestica do prevelikog razrjeđivanja krvi. Većinu pripravaka od klinčića (ulje, tinktura, prah, uvarak) možete napraviti sami u svojoj kuhinji, ali kod upotrebe radite pauze, jer ako ima snažno djelovanje, nuspojave su moguće.

Klinčić i pripravci od njega se mogu kupiti i online putem

Jedva da postoji kuća u kojoj se ovaj začin ne koristi barem u prehrani, kod spremanja zimnice, ali u ljekovite svrhe ga koriste oni koji znaju njegov sastav. Klinčić i njegovi pripravci se mogu kupiti i online putem, po vrlo pristupačnim cijenama, a sastav aktivnih tvari u klinčiću je impresivan, pa nije čudo da djeluje na mnoge bolesti i infekcije. Glavni sastojak je eugenol (protuupalno djelovanje), obilje minerala i vitamina uz folnu kiselinu objašnjavaju njegovu ljekovitost.

Klinčić sadrži sadrži vitamine B6, C, E i K, tiamin, niacin, riboflavin, te kalcij, željezo, magnezij, cink, bakar, selen i fosfor, zato, zbog svog bogatog sastava pomaže i kod menstrualnih tegoba, nesanice, kod nadutosti, krvnih ugrušaka, potiče bolji rad jetre, snižava krvni tlak i visoki šećer, a djeluje i kao antihistaminik. Važno je da bude upotrebljiv, zato potopite par klinčića u čašu vode, ako potonu, nisu za korištenje, ako uspravno poput čavlića ili padobrančića plutaju na površini vode, slobodno ih koristite.

Tagovi: