Klamidijska infekcija – što je klamidija i kako se liječi

Ljepota i zdravlje

Klamidijska infekcija - što je klamidija i kako se liječi

Klamidija je spolno prenosiva bakterijska zaraza koja direktno utječe na plodnost

Svaki drugi neplodan par ima, nažalost, nedijagnosticiranu i neliječenu klamidijsku infekciju, a ne bi trebalo biti tako jer se klamidija lako detektira iz krvi, urina ili brisa čmara. Preporuka je da odrasle osobe oba spola kada postanu spolno aktivni jedanput godišnje obave pretragu na klamidijsku infekciju iz preventivnih razloga, što bi uveliko reduciralo uzroke neplodnosti među mladim parovima. Klamidijska infekcija je najraširenija bakterijska spolno prenosiva bolest, ali se dobro i uspješno liječi antibioticima.

Naravno, liječiti se moraju oba partnera. Klamidija je spolno prenosiva bakterijska zaraza koja direktno utječe na plodnost, zato je treba na vrijeme dijagnosticirati i adekvatno liječiti. Iako se to podrazumijeva, uvijek treba naglasiti da se partneri za vrijeme liječenja trebaju suzdržati od spolnih odnosa. Jedina prava prevencija je siguran seks uz upotrebu kondoma i visoke higijenske navike, pranje ruku, genitalnog područja i korištenje vlastitih ubrusa. Neliječena klamidijska infekcija je uzrok mnogih izvanmaterničnih trudnoća, potpune neplodnosti, teških upala zdjelice i mnogih drugih komplikacija.

Kako se klamidija manifestira kod žena, a kako kod muškaraca

Iako se klamidijska infekcija može pojaviti i bez simptoma, većina žena osjeti peckanje i svrbež u rodnici, žareću bol kod mokrenja, učestalo mokrenje, obilan i drugačiji vaginalni iscjedak, bol u donjem trbuhu, bolni seksualni odnosi, lažno, nemenstrualno krvarenje, povišena temperatura, mučnina i glavobolja. Muškarci zaraženi klamidijom također osjećaju bol, peckanje i svrbež kod mokrenja, iscjedak iz penisa, češće mokrenje, crvenilo ušća u mokraćni kanal, otečeni i bolni testisi. Klamidija pogađa jednako i muškarce i žene.

Kako se klamidija manifestira kod žena, a kako kod muškaraca, vidljivo je da su simptomi slični, ali klamidijska infekcija se može pojaviti i bez simptoma, koji vas barem natjeraju da na vrijeme započnete adekvatno liječenje antibioticima. Komplikacije neliječene klamidijske infekcije često završe na upali jajnika, ako se vaša djeca zaraze mogu dobiti upalu pluća, muškarci mogu dobiti upalu sjemenovoda, trudnicama je ta bakterija Chlamydia trachomatis često uzrok spontanog pobačaja ili prijevremenog porođaja, a parovima koji još nemaju djecu ona je uzrok neplodnosti.

Klamidija je učestalija kod promiskuitetnih osoba

Seksualne navike pojedinaca itekako utječu na širenje svih spolnih bolesti, pa i klamidijske infekcije koja često dolazi u paketu sa nekom drugom spolnom zarazom kao što je naprimjer gonoreja. Klamidija je učestalija kod promiskuitetnih osoba iz jednostavnog razloga što rizično i neodgovorno mijenjanje partnera i seksualni odnosi bez prezervativa dovode do nekontroliranog širenja ove pogubne spolne zaraze. Vjernost među partnerima i siguran seks s korištenjem kondoma su jedina adekvatna prevencija od klamidijske infekcije.

Kada se kaže da svako ljudsko ponašanje ima svoje posljedice, onda je to poziv na ispravno postupanje u životu. Klamidija je učestalija kod promiskuitetnih osoba, a osoba koja mijenja često partnere i ne koristi zaštitu, ugrožava sebe, stalnog partnera ili partnericu i sve partnere u lancu promjena, a ti drugi, naizmjenični partneri također ugrožavaju svoje stalne partnere i sve one druge koje puštaju u svom životu i oni tako šire zarazu dalje i tome nema ni kraja ni konca.

Tagovi: