Karcinom debelog crijeva – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Karcinom debelog crijeva - uzrok, simptomi, liječenje

Karcinom debelog crijeva uzrok

Karcinom debelog crijeva zloćudni tumor koji se stvara iz epitelnih stanica na sluznici. Postoje razne vrste ovog karcinoma ovisno gdje je smješten i koje je vrste. Abnormalne stanice nekontrolirano rastu a započinju kao nakupina benignih tvorevina liječničkim izrazom adenomatozna polipoza kada se one razviju iz polipa koji su smješteni u crijevima.

Kao glavni uzroci za karcinom debelog crijeva su svakako nasljedni faktor, te adenomi, no postoje i brojni nepoznati uzroci koji dovode do ovog stanja. Neke znanstvene studije su dokazale sa razne dijete mogu uzrokovati ovu bolest, kao i načini prehrane u kojoj ima pretjerane količine crvenog mesa koje je obilno nezdravim mastima i proteinima.

Druge bolesti mogu također biti uzrok pojave ovog karcinoma, poput dijagnoza polipa, upalne bolesti crijeva kao Crohnova bolest i ulcerozni kolitis, karcinom gušterače, dojke, maternice i jajnika. Kod ove vrste karcinoma stanice zloćudnog tumora su sklone metastaziranju te se može proširiti i na druge organe po cijelom tijelu.

Karcinom debelog crijeva simptomi

Karcinom debelog crijeva u ranoj fazi gotovo da i nema simptoma, te su potrebne redovne kontrole nakon 50-te godine kako bi se pronašao u ranoj fazi s obzirom da je progresivan i sklon metastaziranju. Međutim, ipak u ranoj fazi mogu se pojaviti sljedeći simptomi poput naglih promjena rada probave proljev i zatvor, grčevi u donjem dijelu trbuha, stalna nadutost, krvarenje iz rektuma, tragovi krvi u stolici koji nisu vidljivi oku. Također može postojati osjećaj da crijeva nisu ispražnjena u potpunosti iako ste upravo imali stolicu. Obratite pažnju ukoliko gubite na težini u kratkom periodu a niste promijenili način prehrane, te osjećate umor i slabost.

Ukoliko vam je dijagnosticirana anemija uz neke od navedenih simptoma obavezno se javite liječniku, naročito ako ste malaksali i gubite na težini.

Tumorskim markerima CEA karcinoembrijski antigen u kombinaciji sa CA 125 koji ako je povišen može ukazivati na pojavu zloćudnog tkiva u ljudskom tijelu pa se treba dalje konzultirati i dogovoriti daljnje pretrage kako bi se karcinom debelog crijeva dijagnosticirao ispravno.

Karcinom debelog crijeva liječenje

Karcinom debelog crijeva u liječenju ima osnovne načine liječenja kirurškim liječenjem, operacijom, nakon toga kemoterapijom i radijacijom. Operacija je uvijek primarni način liječenja, a način operacije ovisi o stadiju karcinoma jer u nekim slučajevima se karcinom može ukloniti tokom kolonoskopije, a polipi se mogu ukloniti laparaskopijom.

Kod viših stadija kada se karcinom debelog crijeva proširio na više crijeva operativni zahvat će biti kolektomija kojom se uklanjaju dijelovi crijeva zahvaćeni karcinomom i limfni čvorovi u okolini.

Liječenje uključuje i lijekove za bolove, te lijekove koji smanjuju intenzitet simptoma poput krvarenja, bolova u trbuhu, proljeva, zatvora i ostale simptome. Kemoterapija i zračenje su kombinirane metode liječenja koje će se koristiti nakon operativnog zahvata ukoliko postoji sumnja ili je dokazano da se karcinom proširio i zahvatio limfne čvorove putem kojih metastaze mogu doprijeti u bilo koji dio ljudskog tijela. Radioterapijom će se sa X-ray zrakama uništiti stanice koje su eventualno ostale na crijevu koji je bio zahvaćen karcinomom.

Tagovi: