Ulcerozni kolitis – uzrok, simptomi i liječenje

Ulcerozni kolitis - uzrok, simptomi i liječenje

Što je ulcerozni kolitis?

Kada pričamo o bolestima rijetko ih prepoznajemo po njihovim nazivima uzetih iz latinskog, no u ovom slučaju radi se o kroničnoj upali debelog crijeva koja može biti relativno ozbiljan problem za zdravlje pojedinca. Ulcerozni kolitis karakteriziraju nagli bolovi u abdomenu, grčevi i krvave stolice, a nije riječ o hemoroidima ili nekoj drugoj bezazlenijoj pojavi na rektumu odnosno u debelom crijevu.

Ulcerozni kolitis češće pogađa žene nego muškarce te se uglavnom javlja kod odraslih ljudi, a vrlo rijetko kod djece. Dijagnosticira se najlakše uz pomoć kolonoskopije i laboratorijske analize krvi. Liječi se uz nadzor liječnika, a uglavnom je za liječenje potrebna bolnička skrb, obično oko 14 dana. U težim oblicima potrebna je kolostomija, dok se u lakšim varijantama bolesti liječi lijekovima. U ovome tekstu donosimo informacije o uzrocima ove bolesti, o otkrivanju bolesti, simptomima kao i o modelima liječenja. Ukoliko imate ikakve simptome, baš kao i dok svakog drugog poremećaja - posjet liječniku se strogo preporučuje

Ulcerozni kolitis: simptomi

Specifično kod ulceroznog kolitisa je što se simptomi javljaju u valovima unutar perioda od nekoliko godina. Najspecifičniji simptom je bol u lijevom dijelu trbušne šupljine koji potraje sve do obavljanja velike nužde. Grčevi u trbuhu, kao i proljev te krvava stolica također su simptomi ove bolesti. Ulcerozni kolitis također čini izbacivanje stolice bolnim, a bol se razlikuje od hemoroida. Jači oblici bolesti mogu također proizvesti znojenje, mučninu, specifičan manjak apetita kroz cijeli dan te temperaturu.

Posebna opasnost kod nekih od simptoma je što pacijent može izgubiti velike količine krvi, što dovodi do dodatnih komplikacija. Ulcerozni kolitis može se otkriti uz pomoć analize krvi i kolonoskopije, a rano otkrivanje je bitno jer ova bolest može povećati rizik od stvaranja raka debelog crijeva. Temperatura se javlja samo kod pacijenata koji gdje je bolest proširena po cijelom kolonu. Tamo gdje je bolest vidljiva samo na rektumu temperatura je rijedak simptom i obično izostaje.

Ulcerozni kolitis: uzroci i liječenje

Uzročnici ulceroznog kolitisa mogu biti razni, a dijagnostika se obavlja u dužem periodu uz analizu stolice i krvi. Kada se analizira stolica, testira ju se uz kulture bakterija kako bi se ustanovilo radi li se o bakterijskoj ili virusnoj infekciji. Uzroci mogu biti i spolno prenosive bolesti. Nakon otkrivanja uzročnika, mogu se implementirati različiti oblici liječenja.

Liječenje ulceroznog kolitisa primarno se obavlja uz pomoć tableta, naročito kortikosteroida. Grčevi i napadaji ne mogu se kompletno eliminirati, no liječenje može ublažiti bolove u velikoj mjeri. Lijekovi koji se koriste vrlo su slični onima koji se koriste kada je u pitanju Chronova bolest. Kirurške metode su zadnja opcija, baš kao i kod svake druge bolesti, a dolaze u obzir tek kada je vidljivo da ulcerozni kolitis narušava kvalitetu života pacijenta. Ulcerozni kolitis može se proširiti na gotovo cijelo debelo crijevo stoga je rano otkrivanje ove bolesti ključno u suzbijanju težih oblika bolesti i jačih simptoma.


Tagovi: