Grčevi u trbuhu – uzrok i liječenje

Ljepota i zdravlje

Grčevi u trbuhu - uzrok i liječenje

Stres naš svakodnevni i grčevi u trbuhu

Ako kronično iz dana u dan u svim životnim situacijama imate grč u želucu, vi ste pod stresom, a ta bol u želucu je reaktivno stanje jer se ne uspijevate opustiti ni na trenutak. Stres naš svakodnevni i grčevi u trbuhu, stres je veliki okidač za ovakve tegobe, a pomažu tehnike opuštanja, promjena perspektive iz koje gledate na životne teškoće ili promijenite sve drugo što možete promijeniti, jer ništa nije vrijedno vašeg zdravlja.

Ali grčevi u trbuhu mogu biti znak želučane viroze, trovanja hranom, alergijske reakcije na hranu, upale crijeva ili samo loše probave. Kod želučane viroze se preporučuje trodnevna stroga dijeta i postupan prelazak na normalnu prehranu. Bakterijske upale se liječe antibioticima, loša probava se može popraviti samo promjenom prehrambenih navika i reprogramiranom prehranom, a kod alergijskih reakcija na hranu treba napraviti alergijske testove i nakon toga obavezno iz prehrane izbaciti sve namirnice koje kod vas izazivaju alergijske reakcije.

Grčevi u trbuhu kao ciklička i kao iznenadna pojava

Skoro svaka druga žena se svakog mjeseca previja od bolova u trbuhu i ti menstrualni grčevi se nekako smatraju normalnima, a nisu niti bi trebalo biti tako. Grčevi u trbuhu kao ciklička i kao iznenadna pojava, uz menstrualne grčeve u nekim vremenskim intervalima se mogu jače aktivirati bubrežni kamenci ili iznenadne bubrežene napadaje druge vrste, čir na želucu, a iznenadni grčevi često upućuju na upalu slijepog crijeva, preveliku nakupinu plinova u crijevima, ili iznenadni cistitis.

Međutim, grčevi u trbuhu nikada ne bi trebali biti olako shvaćeni, uvijek treba pratiti i druge simptome koji ih mogu pratiti. Ako bolove u trbuhu prati povišena temperatura, mučnina, povraćanje, proljev, dehidracija, otežano ili učestalo uriniranje, krv u stolici ili urinu, tresavica, gubitak apetita, obavezno se javiti liječniku. U ljetnim mjesecima su česta trovanja hranom i crijevne zaraze, poput salmonele, pa su zaražene osobe zarazne i za svoje najbliže, a trovanje hranom, recimo gljivama, može biti smrtonosno.

Na što treba posumnjati kada se pojave grčevi u trbuhu

Kod kroničnih bolova u trbuhu se najčešće se radi o zanemarenom, neizliječenom i neuklonjenom uzroku neke ranije akutne situacije. Na što treba posumnjati kada se pojave grčevi u trbuhu, sve bolove u trbuhu treba ozbiljno shvatiti, jer, može iza njih biti svašta; ciste ili tumori u crijevima, zapletaj crijeva, problemi s jajnicima, neka akutna zaraza, neliječene ili neizliječene spolne bolesti, ozljede zdjelice isto se mogu javiti refleksivnom boli u trbuhu, perforacija slijepog crijeva i mnoga druga teška stanja.

Grčevi u trbuhu su najčešće alarm, ili tek simptom nečeg drugog, zato ih nikada ne treba olako shvatiti, naročito ako se jave iznenada i ako su vrlo intenzivni i na ljestvici boli se pojačavaju. Kronični i ciklički bolovi u trbuhu poput oni menstrualnih grčeva se liječe analgeticima ili spazmoliticima, a kod akutne boli uvijek treba utvrditi pravi uzrok, a naročito ako su praćeni povišenom temperaturom, mučninom, povraćanjem i općom slabošću i iznemoglošću.

Tagovi: