Gelarex - za učinkovito liječenje hemoroida

Bol i svrbež nestaju za 5 do 10 minuta

 • Zaustavlja krvarenje bez rizika
 • Olakšanje nakon prve upotrebe
 • Higijenski i prikladno za upotrebu
 • Učinkovit tretman za hemoroide
 • Smanjuje otekline i upale
 • Ubrzava regeneraciju oštećenog tkiva

 

Krv u stolici kod beba i odraslih – uzroci i liječenje

Ljepota i zdravlje

Krv u stolici kod beba i odraslih - uzroci i liječenje

Krv u stolici kao oblik minimalnog krvarenja

Krv u stolici se može pojaviti kod odraslih, ali i kod djece, te ukoliko nije obilno krvarenje ili učestalo u velikoj većini slučajeva je bezopasno. Minimalno krvarenje se može pojaviti zbog zatvora i tvrde stolice jednako i kod djece i kod odraslih. Mala krvarenja se najčešće javljaju iz donjeg dijela probavnog trakta i najčešće su svjetlo crvene boje. Zapravo, boja krvi je svjetlija što je bliže anusu, a tamnija ukoliko dolazi dublje iz probavnog trakta.

Djeca, jednako kao i odrasli mogu imati rektalna krvarenja kojima mogu biti uzrok neredovita stolica ili zatvor koji će uzrokovati analnu fisuru, odnosno oštećenje analnog kanala zbog tvrde stolice. Kod odraslih se kao uzrok ovih malih krvarenja mogu javiti i zbog hemeroida ili polipa debelog crijeva. No proktitis koji predstavlja upalu sluznice popraćenu sa prisutnošću sluzi ili proljeva, te rektalni ulkus koji će uz krvarenje imati i dodatnu sluz i osjećaj nepotpunog pražnjenja.

Liječenje će ovisiti o tome kad se pronađe uzrok za minimalnu pojavu krvi u stolici, te ukoliko ne postoje naznake da je potrebna daljnja dijagnostička obrada preporučiti dodatke prehrani ili lijekove koji će pomoći da nestane krv u stolici.

Krv u stolici u kojim slučajevima je potreban oprez

Krv u stolici može biti različite boje od svijetle do tamnocrvene ili crne boje, također se mogu pojaviti i krvni ugrušci. To sve upućuje da se ne radi o problemu koji bi se trebao zanemarivati jer svako nepravovremeno liječenje može dovesti do težih oblika bolesti.

Pojava tamnocrvene krvi u stolici ili melena upućuje da postoji problem sa gornjim dijelom probavnog sustava, u želucu ili dvanaesniku. Melena je ljepljiva tamna krv koja može biti i crne boje, a nastaje kada se nataloži u debelom crijevu te se u tom procesu razvija bakterija hematin koja krvi daje tamnu crnu boju. Crna krv u stolici može biti posljedica čira na želucu, kroničnog ulkusa, ili kronični gastritis.

Ozbiljnije krvarenje može biti i ono koje niti ne primjećujete, no to što ga ne vidite golim okom ne znači da nije prisutno. Otkriva se testovima na okultno krvarenje u stolici i nije povezano uz hemoroidalne bolesti. Simptomi koji upućuju na prisutnost zloćudnih bolesti, te pozitivna obiteljska anamneza svakako vam trebaju biti alarm da se obratite specijalistu što prije.

Krv u stolici kada nastaje akutno

Krv u stolici se može pojaviti i u akutnom obliku iz donjeg dijela probavnog sustava koje može biti i svjetlocrvene ali i tamnocrvene boje. Kod takvih slučajeva važno je utvrditi uzrok krvarenja koje je nastalo u većem obimu jer uzroci mogu biti anatomski, mogu potjecati od vaskularnog sustava, te uzroci mogu biti i upalni uslijed infekcija ili kroničnih upala crijeva, no moguća su i kod karcinoma.

Takva krvarenja prestanu spontano čak i preko osamdeset posto slučajeva, no važno je utvrditi uzrok toj akutnoj pojavi krvi u stolici, kako bi se spriječilo daljnji razvoj ozbiljnijih oblika bolesti. S obzirom da krvarenja mogu dolaziti iz gornjeg dijela probavnog sustava ili vaskularnog sustava potrebno je u okviru kompletne dijagnostičke obrade da liječnik utvrdi o čemu se radi.

Liječenje će ovisiti o mjestu odnosno odakle krv u stolici dolazi, te će se odrediti terapija koja u nekim slučajevima može biti i kirurško liječenje. Sam rizik ponovnog krvarenja je veći kod osoba koje imaju komorbiditete ili koriste antiagregacijske ili antikoagulantne terapije. No, svaki slučaj je zaseban stoga će vaš specijalist odrediti liječenje za vaš slučaj individualno namijenjen isključivo vama.

Tagovi:

Gelarex - za učinkovito liječenje hemoroida

Bol i svrbež nestaju za 5 do 10 minuta

 • Zaustavlja krvarenje bez rizika
 • Olakšanje nakon prve upotrebe
 • Higijenski i prikladno za upotrebu
 • Učinkovit tretman za hemoroide
 • Smanjuje otekline i upale
 • Ubrzava regeneraciju oštećenog tkiva