Detonic - zaboravite na probleme s mokrenjem

Rješava proble s mokraćnim mjehurom, bez obzira na njihov uzrok

 • čini tijelo otpornijim na infekcije mokraćnog sustava
 • sprječava ponovne infekcije mokraćnih putova
 • sprječava dolazak bakterija do urotelijskih stanica
 • deformira stanice patogenih mikroorganizama
 • oštećuje stanične membrane bakterija i blokira njihovu sintezu
 • sprječava pojavu bakterijskog biofilma
 • pomaže u izbacivanju bakterija prirodnim putem kroz urin

Kamenci u mokraćnom mjehuru (kanalu) – uzrok, simptomi, liječenje

Sponzorirano

Kamenci u mokraćnom mjehuru (kanalu) - uzrok, simptomi, liječenje

Što su kamenci u mjehuru?

Urolitijaza nas upozorava na postajanje kamenaca u našem mokraćnom sustavu. Riječ je o trećoj najčešćoj patologiji urinarnog trakta, nalazi se odmah iza raznih urinarnih infekcija kao i bolesti prostate. S obzirom da izaziva značajne simptome kao i tegobe, kamenci u mjehuru zahtijevaju aktivan pristup u liječenju. Kamenci se najčešće primarno formiraju u bubregu, njegovo prisustvo u bubregu nazivamo nefrolitijaza, dok su kamenci u mjehuru poznati kao ureterolitijaza.

Pošto je riječ o trećoj najčešćoj bolesti mokraćnog sustava, pretpostavlja se da barem 12% svjetske populacije srete s navedenim problemom. Najčešće se pojavljuje kod muškaraca nego žena, ali posljednjih desetljeća razlika se smanjuje. Kamence možemo podijeliti na kalcijeve i ne kalcijeve. Oni koji sadrže kalcij čine zapravo oko 80% svih urinarnih kamenaca i najčešće se pojavljuju radi povišenog kalcija, urične kiseline kao i oksalata u urinu.

Ne kalcij kamenci su zapravo Struvitni kamenci koji su formirani od magnezij-amonij-fosfata. Ovdje se uvrštavaju i uratni kamenci koji su građeni od kristala urične kiseline, kao i cistinski kamenci koji su građeni od aminokiselina cistina. Kamenci koji ne sadrže kalcij su veoma specifični, čine oko 10% sveukupne pojave kamenca i češće se javljaju kod žena nego muškaraca.

Kamenci u mjehuru simptomi i postavljanje dijagnoze

Najčešće kamenci u mjehuru imaju iznenadne simptome. Dolazi do jake i grčevite boli u donjem djelu leđa koja se širi sve do prepona i mjehura. Kod muškaraca bol se širi ponekad i prema testisima. Mokraća u krvi je prvi znak da nešto nije u redu. Uz prisustvo boli često se javljaju i simptomi i obliku mučnine i povraćanja. Kamenci mogu uzrokovati učestali nagon za mokrenjem. Često dolazi do povišene tjelesne temperature, zimnice te treskavice, što su zapravo jasni znakovi infekcije. Ukoliko primijetite navedeno potrebno je javiti se svome liječniku.

Kako se otkrivaju kamenci u mjehuru? Imamo i slučajeva gdje kamenci ne uzrokuju probleme, a tada se oni otkrivaju sasvim slučajno i to putem ultrazvuka, rendgenske pretrage ili putem CT-a. Simptomatski kamenci se otkrivaju samo na osnovi kliničke slike i radioloških pretraga. Ovdje je svakako nužno učiniti i ultrazvučni pregled bubrega kako bi se vidjelo da li postoji prisustvo kamenca i u njemu. Valja napraviti sve osnovne laboratorijske pretrage kako bi se mogla utvrditi bubrežna i mokraćna funkcija.

Kamenci u mjehuru liječenje

Manje kamence koji ne uzrokuju simptome, infekciju ili opstrukciju nije potrebno aktivno liječiti, oni će spontano izaći kroz mokrenje. U slučaju da su prisutni liječnik će vjerojatno savjetovati adekvatan unos tekućine koja će povećati stvaranje mokraće. Ponekad je potrebna i analgetska terapija. Samo liječenje kamenaca koji se nisu spontano eliminirali će ovisiti o njihovom položaju, veličini, sastavu obliku i stanja samog pacijenta. Kamenci u mjehuru i unutar bubrežne nakapnice se mogu usitniti s izvantjelesnim razbijanjem kamenaca pok valovima. Ovom metodom se tretiraju kamenci koji su do 2 cm veličine i postupak se provodi u ambulanti.

Usitnjeni komadići se izmokre. Veći kamenci u mjehuru ili bubregu, dakle oni koji su veći od 2,5 cm se odstranjuju perkutanom nefrolitotomijom. Riječ je o invazivnoj metodi gdje se kroz maleni rez na koži u lumbalnom djelu s optičkim instrumentom ulazi u sami kanalni sustav bubrega i on se usitni na mehanički, elektrohidraulički, laserski ili ultrazvučni način. Kamenci u donjem djelu našeg mokraćnog sustava se mogu ukloniti i endoskopski putem ureteroskopa. I dok se i dan danas primjenjuju klasične i otvorene operacije radi kamenca u bubregu i mokraćovodu, one danas čine tek 2% liječenja.

Tagovi:

Detonic - zaboravite na probleme s mokrenjem

Rješava proble s mokraćnim mjehurom, bez obzira na njihov uzrok

 • čini tijelo otpornijim na infekcije mokraćnog sustava
 • sprječava ponovne infekcije mokraćnih putova
 • sprječava dolazak bakterija do urotelijskih stanica
 • deformira stanice patogenih mikroorganizama
 • oštećuje stanične membrane bakterija i blokira njihovu sintezu
 • sprječava pojavu bakterijskog biofilma
 • pomaže u izbacivanju bakterija prirodnim putem kroz urin