Kako znati da je beba dobro u trudnoći

Kako znati da je beba dobro u trudnoći

Ako je majka dobro onda je i beba u trbuhu dobro

Danas se zna da pažljivo ophođenje prema trudnicama utječe povoljno i na razvoj i tijek trudnoće, jer, ako je majka dobro onda je i beba u trbuhu dobro i nema tu ničeg tajanstvenog niti se radi o zagovaranju posebnog tretmana trudnica i trudnoće iz nekog hira. Jednostavno, bebe u trbuhu svojih majki podražaje iz vanjskog svijeta primaju preko majčinog tijela i ako su majke sretne i osjećaju se ugodno i dobro i bebe se tako osjećaju.

Mlade trudnice i općenito prvorotke su više zabrinute oko svega što se tiče zdravog i normalnog razvoja njihovih beba, jer ih zbunjuju iskustva drugih već ostvarenih majki, savjeti starijih žena u obitelji, iskustva sa ženskih foruma. Dobro je biti informirana, ali sve što pročitate uzmite s rezervom, jer to može biti čisto subjektivni iskaz i doživljaj bez ikakve medicinske potkrijepljenosti. Slušajte svog izabranog ginekologa koji prati vašu trudnoću, obavljajte sve potrebne preglede i pretrage i sva pitanja koja vas muče u vezi s vašom bebom postavite svom liječniku.

Ultrazvuk vrlo rano može pokazati da li je vaša beba zdrava

Već iz majčine krvi medicina može na današnjem stupnju saznati je li vaša trudnoća u redu. Uglavnom su sve pretrage i pregledi neinvazivni i sigurni za bebu i majku, a ultrazvučna dijagnostika omogućava i majkama da na ekranu prati razvoj svoje bebe. Kao i krvni nalaz i ultrazvuk vrlo rano može pokazati da li je vaša beba zdrava i zadovoljna i da li se dobro i pravilno razvija, a i normalno je biti malo zabrinuta.

Ako vas brine da vaša beba neće rasti i razvijati se zbu jutarnjih mučnina i povraćanja, ne brinite se, majčino tijelo štiti bebin život po svaku cijenu. Ako su povraćanja baš preobilna, liječnik će vam propisti infuzije. Ako su vam grudi osjetljive i bolne to je samo simptom trudnoće koji bebi neće naškoditi. Trudnice se često u čekaonicama ginekoloških ambulanti uspoređuju i razgovaraju, nekima trbuh raste više, nekima manje na istom stupnju trudnoće, ali to je individualno, a i stvar prehrane.

Ako dobivate na težini i vaša beba postaje veća

Mnoge trudnice se muče sa strahom od debljanja u trudnoći i da će im trudnoća izobličiti tijelo i učiniti ih manje privlačnima. Istina fraza da "trudnica mora jesti za dvoje" ničim nije potkrijepljena, ali da se mora zdravo i dovoljno hraniti to je i u njezinom i u bebinom interesu. Ako dobivate na težini i vaša beba postaje veća, normalno je da se debljate, sve trudnice dobiju na težini u prosjeku oko 10 kilograma, a neke i više.

Redovnim vaganjem i doma i kod ginekologa ćete dobivati i smjernice za prehranu da bi vaša beba bila zadovoljna i zdravo se razvijala. Prvi bebini pokreti u trbuhu raznježe mlade roditelje i često ih zajedno prate. Na neki način to je prva taktilna komunikacija sa vašom bebom prije rođenja, dok je još u trbuhu. Vjerujte da vaše bebe osjete vaše ruke na trbuhu dok pratite njihove pokrete, kao što čuju i glazbu i vaš radosni smijeh.


Tagovi: