Kako znati da beba ima temperaturu

Kako znati da beba ima temperaturu

Kod beba je povišena temperatura znak da se nešto događa

Mnogi liječnici imaju stav da je povišena tjelesna temperatura tek simptom, znak ili najava bolesti, a ne sama bolest i da ju ne treba snižavati ako je samo malo povišena iznad 37,5°C, snižavaju se tek visoke temperature od 38°C na više. I kod beba je povišena temperatura znak da se nešto događa, a praksa je da se bebe mlađe od šest mjeseci odnese pedijatru, a sa starijom djecom se može i pričekati dan, dva, možda prođe.

Kod beba se temperatura mjeri rektalno, nekim bebama se to možda ne sviđa, nekima ne smeta, a bebama sa tvrdom stolicom potakne pražnjenje crijeva. No, treba imati na umu da je u bebinoj guzi temperatura uvijek za pola stupnja viša, pa ako izmjerite temperaturu od 39,5°C, stvarna temperatura je 39°C, nemojte paničariti. Starijim bebama koje već sjede temperaturu možete mjeriti ispod pazuha, držite ih na krilu i nježno ih privikavajte da ručicom pridržavaju toplomjer uz vašu pomoć.

Skidanje povišene temperature kod beba

Antipireza je riječ za skidanje temperature koja se može skidati mehanički, vodom, vlažnim oblozima, ohlađenim napitcima za rashlađivanje iznutra i antipiretičkim lijekovima. Skidanje povišene temperature kod beba se provodi po istom principu, s tim da je bolje da antipiretike propiše pedijatar. Ako skida te bebi povišenu temperaturu kupanjem neka voda za kupanje bude tek za 1 - 2 stupnja niža od njegove tjelesne temperature. Prevruća voda može šokirati mali organizam i tada ćete hitno trebati liječnika.

Ako beba ima tjelesnu temperaturu 39°C a vesela je i igra se, nemojte odmah skidati temperaturu, prihvatite igru, pričajte svojoj bebi, zabavite je. Ako temperatura i dalje raste, a dijete bezvoljno klone, morat ćete joj dati antipiretik, najbolje paracetamol. Isto tako ako se dijete osjeća klonulo i već malaksalo i kod puno niže temperature, već kod 37,5°C, dajte joj lijek. Ako odlučite ipak i okupati bebu, pričekajte da prođe barem 20 minuta od davanja lijeka, neka počne djelovati.

Beba će sa čepićem spavati mirno

Izbor antipiretičkih lijekova ovisi o dobi vaše bebe, bebama do godine dana je praktučnije davati čepiće, starija djeca dobivaju sirupe. Beba će sa čepićem spavati mirno, rast temperature je zaustavljen, pa će se i roditelji odmoriti. Treba biti oprezniji s bebama do šest mjeseci, obično je preporuka da se ipak od s djetetom pedijatru, kod starije djece povišene temperature su često jednodnevne i spontano nestanu kao što su se i pojavile i opet je sve normalno.

Kod beba povišena temperatura zna pratiti nicanje svakog zubića, zna se pojaviti i kao reakcija na cijepljenja, a znamo da bebe najviše cjepiva prime u prvoj godini života. Bebe su kod povišene temperature vruće već na dodir, ako imaju u kući stariju braću i sestre treba pripaziti jer mogu donijeti sezonske virusne i zarazne infekcije i prehlade, pa i one bakterijske i zaraziti bebu. Tada povišenu temperaturu treba shvatiti ozbiljno i obvezno otići s bebom pedijatru.


Tagovi: