Kako zaustaviti kašalj

Ljepota i zdravlje

Kako zaustaviti kašalj

Kako zaustaviti kašalj, što je kašalj

Svatko od nas se susreo s neugodnim kašljem koji nam nije dao mira. Što je zapravo kašalj i kako do njega dolazi? Kašalj se može opisati kao iznenadni i ponavljajući refleks s kojim naš obrambeni mehanizam pokušava izbaciti iritantne čestice iz grla i dišnih puteva. Kašalj se najčešće događa kada nas nešto iziritira, ovo se zovu iritanti i uzrok je najčešće prašina ili neke druge sitne čestice koje možemo udahnuti. Oni stimuliraju naše živce u respiratornom traktu i šalju impuls do našeg mozga gdje mozak dalje šalje signal trbušnim mišićima i dijafragmi da naglo izbace zrak iz pluća i tako izbave iritant. Kašalj se događa svima nama s vremena na vrijeme. Često nije razlog za brigu, no ako traje dulje od 2 tjedna i ako izbacujemo sluz ili krvavu sluz tada bi morali posjetiti liječnika i pitati se kako zaustaviti kašalj. Kašalj možemo opisati kao automatsku reakciju našeg tijela, no kašljati se može i namjerno. U većini slučajeva je kašalj pokazivatelj neke bolesti poput prehlade. Znamo svi kako se putem kašlja šire bakterije i virusi, upravo zato je poželjno staviti ruku preko usta kada morate zakašljati. Također je bitno da vodite povećanu brigu o svojoj higijeni ako ste bolesni, izbjegavajte rukovanja i redovito perite svoje ruke. Da bi znali kako zaustaviti kašalj prvo moramo proći njegove uzroke.

Kako zaustaviti kašalj, uzroci i vrste kašlja

Kašalj se najčešće pojavljuje kada postoji određena smetanja u našem dišnom sustavu. Nekad je kašalj blag, a nekada dosta agresivan. Kašalj također može potaknuti: Gušenje, pušenje, zagađenosti zraka, alergijske reakcije. Kašalj može biti akutnog i kroničnog oblika. Akutni kašalj je posljedica infekcije gornjeg respiratornog trakta, i najčešće se događa kod pojave prehlade. Drugi uzroci mogu biti upala pluća, rinitis, sinusitis i određene alergijske reakcije. U rijetkim slučajevima može biti znak plućne embolije. Kronični kašalj je najviše pojavljuje kod pušača i posljedica je kronični bronhitis. Kašalj se također može pojaviti samo kao posljedica suhog zraka u prostoriji. Suhi zrak možete vrlo lagano riješiti redovitim prozračivanjem prostorija i raznim ovlaživačima zraka. Kako zaustaviti kašalj kada do njega dođe? Razni su načini kako zaustaviti kašalj, oni variraju od „domaćih načina“ do lijekova u ljekarni. Prije nego krenete primjenjivati bilo koju metodu liječenja bitno je savjetovati se s vašim liječnikom ili ljekarnikom kako bi bili uvjereni da je sve u redu.

Kako zaustaviti kašalj, načini kako se riješiti kašlja

Sa završetkom ljeta dolaze i manje temperature koje nerijetko uzrokuju kašalj. Postoje određene osnove stvari koje vam mogu pomoći kod zaustavljanja kašlja. Bilo da se radi u suhom ili produktivnom kašlju, bitno je piti puno tekućine, osobito tople u obliku čaja. Čaj umiruje suhi kašalj i potaknuti će iskašljavanje nakupljenog sekreta u dišnom putu ako ga ima. Preporučuje se čaj ili sirup na bazi ljekovitog bršljana koji pomaže pri iskašljavanju. Također su poželjni čajevi od majčine dušice, metvice, komorače, anisa, bazge itd. Sljedeći važan korak je redovno prozračivanje prostorija, jer poznato je kako svjež zrak ima pozitivan utjecaj na naše zdravlje. Dovoljno je da širom otvorite prozore na 5 minuta kako bi se izmijenio unutarnji i vanjski zrak. Također nemojte zaboraviti ovlaživati prostorije, osobito za vrijeme zime. Isušeni zrak oslabljuje našu sluznicu i dovodi do njenog isušivanja, što stvara manju otpornost i omogućuje razvoj virusnoj infekciji. Kada vas kašalj uhvati bitno je da promijenite položaj spavanja, birajte radije spavati na povišenom. Razlog? Kašalj se najčešće pojavljuje noću, upravo radi ležećeg položaja gdje se protok krvi u naše dišne organe mijenja. Jedan od najčešćih savjeta kako zaustaviti kašalj je onaj da se fokusiramo na jačanje našeg imuniteta. Kada je tijelo pod utjecajem primjerice prehlade ili neke druge bolesti koja pomalo napreže naše tijelo bitno je da dajemo tijelu ono što je potrebno. Dovoljan unos vitamina A, C, D, i E su poželjni, a možete ih pronaći u obliku multivitamina u svim ljekarnama. Ovo su najosnovniji načini kako zaustaviti kašalj. U slučaju da primijetite da kašalj traje danima i da je neugodan tada svakako preporučujemo da posjetite liječnika.

Tagovi: