Kako sušiti gljive – Sušenje gljiva na različite načine

Kako sušiti gljive - Sušenje gljiva na različite načine

Sušene gljive su zimska radost toplijih godišnjih doba na stolu

U svijetu postoji preko 38 000 vrsta gljiva, no samo mali broj su jestive, a neke vrste gljiva su i ljekovite. Lako se gostiti gljivama u vrijeme kada im je sezona, proljeće, nešto manje ljeto i jesen, ali gljivoljupci ih vole i usred zime, kad im vrijeme nije. Zato kažemo, sušene gljive su zimska radost toplijih godišnjih doba na stolu, jer je sušenje ili zamrzavanje jedini način da u njima uživamo u bilo koje doba godine.

Gljive su zanimljiva namirnica koju ljudi koriste od prapovijesti za hranu, a neke od njih su vrlo egzotične, neke od njih nazivaju "svetim gljivama" zbog halucinogenih svojstava, a korišteni su u svetim religijskim ritualima, u kontroliranim ceremonijalnim uvjetima za uspostavljanje veza plemenskih vođa sa duhovima predaka koji čuvaju i vode pleme. Zapadnjaci gladni senzacija su ih mnogo zloupotrebljavali i još to rade. Gljiva je na granici između biljnog i životinjskog carstva i dijeli ta dva carstva, upravo zato jer nije ni biljka ni životinja.

Gljive je najbolje sušiti na prirodni način

Sušenje je dehidracija gljiva u kojoj zbog toplote vlaga isparava iz tanko narezanih gljiva i one se onda potpuno osušene i mudro uskladištene mogu dugo čuvati i koristiti. Gljive je najbolje sušiti na prirodni način narezane i rasprostrte na horizontalnoj podlozi ili naninazene na tanku špagu i obješene pod strehom trijema, na balkonu na razapetom užetu ili raspoređeno obješene na stalku za sušenje rublja. Svakao počinjemo od berbe gljiva, čišćenja i sortiranjai priprema za sušenje.

Treba brati samo zdrave, manje i mlade gljive, preveliki klobuci starih gljiva se teže suše jer su puniji vlage. Nikada ih ne treba pratiti, jer voda na njihovoj površini stvara sluz i usporava i otežava sušenje. Dovolno je svaku gljivu očistiti od krupnijih nečistoća i lišća prstima, zatim je nježno očetkati mekanom četkicom, odvojiti klobuk od stručka i narezati klobuk na listiće, a zatim i stručak na tanke kolutove, zatim sve rasprostrijeti i sušiti na pozračnom mjestu u sjeni.

Gljive u kišnom razdoblju sušite u kući

No, sezona gljiva i sezona kiša idu zajedno, pa ih i beremo iza kiše, a možda će kiše biti i narednih dana, pa gljive u kišnom razdoblju sušite u kući, a možete ih sušiti u kući na više načina. Onaj najstariji je sušenje gljiva u pećnici ali na temperaturama ispod 60°C. Narezane listiće gljiva složite u tepsiju koju ste obložili papirom za pečenje iz kojeg ih je lako istresti kada se potpuno osuše, ne zaboravite ih okretati tijekom sušenja.

Izvađene gljive iz pećnice treba pustiti da se ohlade, ako su listići još uvijek savitljivi morate ih vratiti u pećnicu na dosušivanje. Sušenje u kućnom dehidratoru je najkomotniji način jer na regulatoru podesite i temperaturu i vrijeme sušenja. Temperature pogodne za sušenje gljiva u dehidratoru so od 43 -57°C, a vrijeme sušenja od 4 - 12 sati ovisno o vrsti i količini gljiva. Sušenje gljiva u mikrovalnoj pećnici ili na rešetki elktričnog grilla je pipavo i dugo traje.


Tagovi: