Kako su dinosauri izumrli

Kako su dinosauri izumrli

Postoji više teorija o tome kako su izumrli dinosauri

O nastanku i nestanku životinjskih vrsta na zemlji ne znamo puno toga, a izumiranje nekih vrsta se ne događa u jednom danu i zbog jednog događaja. Prije 230 milijuna godina je ovih velikuh gmazova bilo više vrsta, a onda su prije 65 milijuna godina nestali s lica zemlje. No, postoji više teorija o tome kako su izumrli dinosauri, a da li ih je dokrajčio udarac asteroida, razorna vulkanska aktivnost ili klimatske promjene, još se raspravlja.

Teorija o tome da su dinosauri nestali zbog udara asteroida je najrašerinija i najprihvaćenija, čak su i sve ostale novije teorije izvedene iz nje. Asteroid je možda skrivio nuklearnu zimu jer se sunčeve zrake nisu mogle probiti kroz oblake prašine i krhotina, bez sunca je nestajala hrana i izumirali su svi oblici života. Nasuprot teoriji o nuklearnoj zimi su teorije o superzagrijavanju izazvanom vulkanskim aktivnostima koje je možda trajalo oko 5 000 godina i "budilo" sve više vulkana.

Dinosauri bi izumrli i bez udara asteroida

Sve se svodi na klimatske promjene, na utjecaj svjetla i tame, ekstremne topline i hladnoće, a zemlja je proživjela puno klimatskih promjena i još ih proživljava, a mitovi i legende, kao i svete knjige religija ih također spominju poput "općeg potopa" i sličnih pojava. Dinosauri bi izumrli i bez udara asteroida, neki znanstvenici i tvrde da je njihovo izumiranje počelo prije udara tog kobnog asteroida na području današnjeg Meksičkog zaljeva, jedne vrste su nestajale, a nove nastajale.

I u našem vremenu polako nestaju i izumiru mnoge životinjske vrste, tako ni dinosauri nisu izumrli u jednom danu i samo zbog jednog ključnog događaja koji se sručio na zemlju. Udarac asteroida je samo dokrajčio njihovo izumiranje koje je počelo davno prije, čak 24 milijuna godina prije kobnog udara. Posve je jasno da kada se poremeti lanac prehrane prvo stradaju velike životinje jer njima treba najviše hrane, a zna se da su ovi gmazovi bili najveće kopnene životinje na zemlji.

Dinosauri su bili biljožderi i mesožderi

Podizanje razine mora je gutalo kopno i raspoloživu hranu. Dinosauri su bili biljožderi i meožderi, a neki i svežderi poput čovjeka ili svinje, ali bez obzira na način prehrane, hrane je bilo sve manje i najispravnije bi bilo reći da je njihovo izumiranje započelo i dovršeno zbog više različitih faktora koji su se međusobno preplitali. No, neki krajnji zaključak je izumiranje zbog gladi, a lanac prehrane je bio poremećen tamom i odsustvom svjetla i topline.

Dinosauri kao i svaki oblik života trebaju neke optimalne uvjete za život. Nuklearna zima, ekstremno zagrijavanje i udar asterodida su možda zajedno kroz nekoliko tisuća godina zatirali stare oblike života i stvarali uvjete za nastanak nekih novih oblika života. Život na zemlji stalno evoluira i danas svjedočimo nestanku nekih vrsta, ali se otkrivaju i neke nove vrste donedavno posve nepoznate. Naravno, ta evolucijska činjenica ne oslobađa čovjeka od njegovog dijela odgovornosti za uništavanje prirode i utjecaja na klimatske promjene ili ubrzavanje istih.


Tagovi: