Kako su nastali dinosauri

Kako su nastali dinosauri

Evolucijom su mali gmazovi postali veliki dinosauri

Teorija evolucije objašnjava razvoj života na zemlji iz jednostavnijih u složenije oblike, ali i nastajanje velikih oblika iz onih manjih. Dakle, evolucijom su mali gmazovi postali veliki dinosauri ili veliki strašni gušteri koji su tako golemi živjeli oko 150 milijuna godina. Stručnjaci ih dijele na mesojede, biljojede i međujede. Sve podatke o tim golemim gmazovima su izvukli paleontolozi iz nađenih fosilnih ostataka, što je na kraju omogućilo Stevenu Spielbergu snimanje fantastičnog filma "Jurski park. "

Najveći dinosauri su bili tyranosaurusi, vjerojatno su bili veliki predatori i tirani, jer stručnjaci vjeruju da su kada je zbog velikih suša počelo ponestajati hrane jeli sve živo, čak su se hranili i manjim dinosaurima koji su bili biljojedi i vrlo sporo se kretali. No, iako je tyranosauros bio dugačak 12 metara, sa zubima od 16 centimetara, titulu najvećega mu je oduzeo saurus dug 17 metara, duži od autobusa, visok oko šest metara i više, koji se također hranio manjim dinosaurima, uglavnom biljojedima.

Dvonožni i četveronožni dinosauri

Jasno da se većina ovih divovskih životinja kretala na četiri noge, da su gutale ogromne količine hrane i da nisu nestali tko zna kada bi bio stvoren prostor za evolucijski nastanak sisavaca, no bilo je i vrsta koje su se kretale na dvije noge (stražnje), a prednje puno kraće noge su koristili kao neke rudimentarne ruke za dohvaćanje hrane. Ako se uspoređuju dvonožni i četveronožni dinosauri, oni dvonožni su bili veći predatori i brže su se kretali.

Dvonožni dinosauri su mahom bili mesojedi, ali bilo je i biljojeda koji su se kretali na stražnjim nogama. Tyranosaurus je imao 50 zubi, koji su mu stalno ispadali, ali su mu odmah nicali novi zubi. Smatra se da su ovi veliki gmazovi živejli u većim skupinama ili krdima, da su i lovili u čoporima, da su bili nježni i brižni roditelji i da su imali neki sustav socijalnog ponašanja. Nađena su u Mongoliji dinosaurova jaja veličine oko 20 centimetara.

Jesu li dinosauri hladnokrvne ili toplokrvne životinje

Zbog teorije da su se ptice razvile od dinosaura (ptice nose DNK dinosaura), a ptice su toplokrvne životinje, u znanstvenoj zajednici još traju rasprave oko toga jesu li dinosauri hladnokrvne ili toplokrvne životinje, a znanstvenici još nisu objasnili i kratke prednje noge nalik na ljudske ruke kod dvonožnih dinosaura. Uz biljojede i mesojede razvile su se i vreste sveždera što je također evolucijska nužda zbog preživljavanja kada su klimatske promjene (ekstremne suše, ledeno doba) počele smanjivati izvore hrane.

Dinosauri su uz kitove najveće životinje koje su živjele na zemlji, a neki kontroverzni stručnjaci pokušavaju rekonstruirati i oživiti bar jednog dinosaura, ali u tijelu ptice koja nosi DNK dinosaura. Donsaurova jaja nađena 1869 u Francuskoj su izdužena, široka oko 25 centimetara, dugačka 30 centimetara i teška od 2 - 7 kilograma. Više znanstvenika zagovara teoriju da su te ptice sličnije toplokrvnim pticama nego hladnokrvnim gmazovima, možda i zato jer su i njihovi najbliži živući srodnici krokodili genetski sličniji pticama i toplokrvni.


Tagovi: