Kako skuhati jaja da se lako gule

Kako skuhati jaja da se lako gule

Kako skuhati jaja koja će se lako oguliti?

Jaja koja se teško gule nakon kuhanja čest su problem u kuhinji. Koristimo ih za brz obrok, za dodatak određenom jelu, kao snack - i upravo zato bi bilo dobro da znamo nekoliko trikova koji će nam pomoći u kuhanju i guljenju. Koji trikovi se najčešće primjenjuju? Prvi trik je ostaviti jaje da se ohladi prije nego ga krenemo guliti. Najbolje ga je iz kipuće vode staviti u zdjelu s hladnom vodom i ledom, i ostaviti ih nekoliko minuta. Hladnija voda ohladiti će jaje, što će omogućiti ravnomjerno skidanje ljuske. Drugi trik je dodavanje soli u vodu za kuhanje.

Sol pomaže u lakšem skidanju ljuski jer mijenja njihovu pH vrijednost i tako olakšava odvajanje od bjelanjaka. Prije kuhanja, u vodu dodajte do dvije čajne žličice soli. Treći trik je korištenje ne tako svježih jaja. Starije jaje će se samo po sebi lakše guliti jer su ljuske već lagano odvojene od bjelanjaka. Četvrti trik je dodavanje octa u vodu u kojoj se kuha jaje. Ocat također djeluje na omekšavanje ljuske, što donosi lakše guljenje i odvajanje od bjelanjaka.

Odabir pravih jaja za kuhanje

Kako bi dobili savršeno skuhana jaja koja će se lako guliti, bitno je znati i odabrati pravo jaje. Na što je potrebno obratiti pažnju? Na svježinu - Svježina namirnice je ključ za njeno uspješno kuhanje. Kako bi provjerili svježinu, potrebno je pogledati datum isteka koji je naveden na pakiranju. Prilikom kupnje obratite pozornost na to da li su cijela ili ne. Puknuta ili oštećena ljuska je znak da se jaje mora baciti. Vrsta - Uz svježinu, potrebno je obratiti pozornost i na vrstu jajeta.

Iako najčešće uzimamo kokošja, na tržištu su dostupna i pačja i guščja vrsta. Izvor - Potrebno je kupovati jaja koja dolaze iz kvalitetnog izvora. Probajte kupovati ona koja su s organskih farmi ili uzgajivača kokoši. Sada kada znate kako odabrati, slijedi proces kuhanja i guljenja. Nemojte zaboraviti da je uvijek ključno provjeriti svježinu jajeta, jer upravo će ona odrediti kako će se skuhati i kako će se na kraju oguliti. Kako ne bi bacali hranu, uvijek uzimajte pakiranje za koje znate da ćete potrošiti.

Kako se pravilno gule jaja?

Da bi guljenje bilo što jednostavnije, morate pravilno skuhati jaja. Kuhanje se radi na sljedeći način: Stavite odabrana jaja u posudu za kuhanje, prelijte ih s hladnom vodom dok se u potpunosti ne prekriju. Posudu stavite na štednjak, namjestite srednje jaku temperaturu. Kuhajte dok voda ne krene ključati. Kada je voda proključala, smanjite početnu temperaturu na nižu i naknadno kuhajte još 10 do 12 minuta. Nakon što je prošlo navedeno vrijeme posudu ćete maknuti s vatre.

Jaje ćete staviti u hladnu vodu (poželjno s ledom) i pričekati 3 do 5 minuta prije nego krenete guliti. Kako izgleda proces guljenja? Nakon što se jaje ohladilo, uzmite ga u ruku i ljusku lagao razbijte o neku tvrdu površinu. Kada se ljuska raspukne, krenite s guljenjem, pazeći da ne potegnete i bjelanjak. Poželjno je da dog gulite jaje da se ono drži pod mlazom hladne vode. Voda će ovdje razbiti tanji film koji se nalazi između ljuske i jajeta, što pridonosi lakšem guljenju.


Tagovi: