Kako skuhati brokulu

Kako skuhati brokulu

Kako se sve može pripremiti brokula i kako skuhati brokulu?

Brokula može biti lagan i veoma zdrav prilog za čiju pripremu je potrebno odvojiti samo nekoliko minuta. Kuhanje je svakako najbolji način pripreme brokule, zadržava se svježa nota i nježna tekstura povrća te se istodobno zadržavaju okusi. Kako skuhati brokulu? Kod procesa kuhanja važno je imati na umu da je prvo potrebno prokuhati stabljike, zatim cvjetove. Ovakvim postupkom dobivamo idealnu kuhanu brokulu baš svaki put.

Kao povrće, brokula je iznimno bogata s dijetalnim vlaknima te proteinima, kao i s ostalim hranjivim sastojcima. Osim navedenog, ona ima veoma niski udio kalorija, što ju čini savršenim izborom za prilog. Kako skuhati brokulu? I dok je njeno kuhanje najlakši način pripreme, ona se također može pripremiti i na sljedeće načine: Kuhanje na pari, pečenje na tavi, pirjanje na tavi, pečenje na roštilju, pečenje u pećnici. Kada je najbolje pripremiti brokulu? Ona se najbolje priprema svježa, no može se pripremiti i nakon što je stajala u hladnjaku maksimalno do 4 dana.

Kako pripremiti brokulu za kuhanje i kako skuhati brokulu?

Poželjno je da kuhate svježu brokulu koja je svijetlo do tamno zelene boje, te da izbjegavate one brokule koje po sebi imaju smeđe mrlje. Svježa brokula može stajati u hladnjaku do 4 dana, nakon čega se ona mora iskoristiti. Kako pripremiti brokulu za kuhanje i kako skuhati brokulu? Prije kuhanja, brokulu je potrebno dobro oprati ili namočiti u smjesi od vode i octa. Ova smjesa se priprema u omjeru 1: 3, jedna žlica octa i tri žlice vode. Namakanje brokule u octu i vodi osigurat će uklanjanje svih prisutnih nečistoća kao i eventualnih insekata.

Nakon namakanja, brokula se vadi i temeljito se ispire pod vodom. Cvijet odabrane brokule potrebno je narezati na veličinu pojedinačnog zalogaja. Odvojite listove od stabljike, ogulite eventualnu kožu i skratite posljednja 2 centimetra. Sada narežite stabljiku na tanje ploške ili prema želji. Kako skuhati brokulu? Navedenu pripremu je poželjno odraditi do 30-ak minuta prije kuhanja u kipućoj vodi. Imajte na umu da se ovo povrće jako brzo skuha, stoga pripazite da se ne prekuha.

Kako skuhati brokulu i koliko dugo se kuha brokula?

Vrijeme kuhanja ovisiti će o vašem osobnom ukusu, kao i o količini te veličini povrća. Brokula se radi nježne teksture brzo kuha. Iako je poželjno da se stabljike i cvjetovi kuhaju razdvojeno, mnogi ih često kuhaju zajedno. Kako skuhati brokulu? U vodu koju ste pripremili za kuhanje dodat ćete prstohvati soli i pričekati da ona zakipi. U kipuću vodu prvo ćete dodati stabljike brokule i kuhati ih do dvije minute prije nego dodate cvjetove koje je potrebno kuhati do 3 minute.

Kada povrće omekša, kuhanje je gotovo. Brokula bi se trebala kuhati do 10 minuta, nikako više ako želite zadržati njene nutrijente. Kako skuhati brokulu? Drugi recept je sljedeći: U posudu gdje ćete kuhati brokulu dodate dvije ploškice limuna i prstohvat soli. Kada voda zakipi, dodaje se brokula. Po vađenju iz posude ona se začinjava i poslužuje po želji. Poslužuje se najčešće kao prilog glavnim jelima. Ukoliko ne želite toplu brokulu na tanjuru, tada ju samo uronite u hladnu vodu s ledom kako bi šokirali povrće.


Tagovi: