Kako se riješiti zubobolje

Kako se riješiti zubobolje

Zubobolja - uzrok

Zubobolja je bol koja se javlja u području zuba, oko zuba ili u ustima općenito. Može biti privremena ili kronična, ovisno o uzroku i razini ozbiljnosti stanja. Zubobolja može biti uzrokovana raznim faktorima. Najčešći uzrok zubobolje je karijes. Karijes je propadanje zubne cakline koje može dovesti do oštećenja zuba i izazvati zubobolju. Bakterije u ustima pretvaraju šećere iz hrane u kiselinu koja oštećuje zubnu caklinu i uzrokuje nastanak karijesa. Također, zubobolju može uzrokovati infekcija u zubu ili oko zuba. Infekcija se može javiti kao rezultat dubokog karijesa, oštećenja zuba ili kao komplikacija neobrađenog zubnog kanala. Gingivitis je upalna bolest desni koja se može pojaviti zbog loše oralne higijene, nakupljanja plaka i bakterija koje iritiraju desni, te s time uzrokovati bol u zubima. Zubni absces je gnojni proces koji se javlja u tkivu oko zuba, a može biti uzrokovan bakterijskom infekcijom u zubnom korijenu ili desni. Osim zubobolje, može uzrokovati oticanje, crvenilo i osjetljivost na dodir. Osim toga, ozljeda zuba, poput udarca ili loma zuba, može oštetiti zubni živac ili okolno tkivo, te s time uzrokovati neugodnu bol.

Zubobolja - simptomi

Simptomi zubobolje mogu varirati ovisno o njenom uzroku. Najčešći simptom zubobolje je bol u zubu. Bol može biti blaga, pulsirajuća ili intenzivna, ovisno o ozbiljnosti problema.
Osim boli, osoba može osjetiti oštru bol ili osjećaj nelagodnosti kada konzumira hladnu ili vrući napitak ili hranu poput kave ili sladoleda. Zubobolja se često pogoršava kada žvačete hranu na zahvaćenom zubu ili dok perete zube. Zubobolja može kod osobe otežati žvakanje hrane jer uzrokuje bol i nelagodu. U slučaju da osoba ima upalu ili infekciju desnih, desni oko zuba mogu biti natečeni, crveni ili osjetljivi. Osim toga, infekcija može uzrokovati kod osobe loš zadah i čudan okus u ustima. Veoma je bitno ići na redovne preglede kod svojeg stomatologa kako biste na vrijeme otkrili mogući zdravstveni problem. Ujedno, bitno je dva puta na dan prati zube, koristiti konac za zube i vodicu za usta. Bitno je izbjegavati šećer i druge stvari koje mogu nagristi zubima. Ako primijetite bilo koje od ovih gore navedenih simptoma, što prije potražite pomoć liječnika.

Zubobolja - liječenje

Zubobolja se liječi ovisno o tome koji je njezin uzrok. Za privremeno olakšanje zubobolje, možete koristiti analgetike poput acetaminofena ili ibuprofena koje možete kupiti bez recepta u ljekarni. Važno je slijediti upute i doziranje na pakiranju ili se posavjetovati s ljekarnikom. Postoje i topički lijekovi kao što su gelovi ili sprejevi s analgetskim svojstvima koji se mogu nanijeti izravno na područje bolnog zuba ili desni kako bi se privremeno ublažila bol. Možete primijeniti topli ili hladni oblog na područje obraza izvan usta kako biste smanjili oticanje i ublažili bol. Isperite usta s toplom slanom vodom kako biste smanjili upalu i ublažili bol. Ponavljajte postupak nekoliko puta dnevno. Kako biste napravili ovu mješavinu, u jednoj čaši tople vode ubacite jednu čajnu žlicicu soli te ju dobro pomiješajte dok se sol ne otopi. Ako zubobolja potraje ili je uzrok ozbiljniji, važno je posjetiti stomatologa. Ovisno o uzroku zubobolje, stomatolog može primijeniti tretman kao što su liječenje karijesa, zubna ekstrakcija ili endodontsko liječenje.


Tagovi: