Kako se riješiti žohara

Zanimljivosti

Kako se riješiti žohara

Kako se riješiti žohara jednostavnim i sigurnim metodama

Kako se riješiti žohara u kući? Neželjena prisutnost žohara u domu je frustrirajući problem za većinu ljudi. Bez obzira na to koliko je čist vaš dom, žohari se nastanjuju u okruženju koje im pruža povoljne uvjete za sklonište i razmnožavanje. Oni su među najotpornijim kukcima na planetu. Hrane se svim organskim otpadom koji nađu, ostacima hrane, mrtvim biljkama, papirom, odjećom, kožom, kosom, pa čak i vrećama za smeće. Dostupnost raznovrsne hrane i skrivenih staništa pridonose njihovom brzom razmnožavanju, čineći ih otpornijima na tradicionalne metode uništavanja.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, ovi insekti su nositelji mnogih bolesti uzrokovanih bakterijama. Kad žohari uđu u vaš dom, mogu prenijeti bakterije na površine i kontaminirati hranu, što može dovesti do gastrointestinalnih bolesti. Osim što predstavljaju ozbiljne zdravstvene rizike širenjem bolesti, žohari izazivaju strah kod mnogih ljudi. U svijetu postoji oko 20 vrsta žohara. Njihov životni ciklus u urbanim sredinama ovisi o uvjetima za opstanak i razmnožavanje. Iako se danas najviše koriste insekticidi, takvi proizvodi mogu dovesti do niza problema, počevši od mogućnosti eliminacije insekata koji su ključni za životni okoliš, pa sve do zdravstvenih problema kućnih ljubimaca. Kada situacija postane bezizlazna, ljudi pokušavaju eliminirati ovog kukca na sve moguće načine, uz pomoć lovora, mljevene kave i deterdženta. Ali rade li ove metode doista ili ne? Saznajte kako se riješiti žohara jednostavnim metodama.

Kako se riješiti žohara bez upotrebe insekticida

U stvarnosti, nisu svi savjeti o tome kako se riješiti žohara učinkoviti. Neke metode se mogu smatrati beskorisnim, gubitkom vremena i novca, dok druge metode daju izvrsne rezultate. Ovi štetni insekti ne vole miris lovora i izbjegavaju ga. Savjet je da lovorov list raširite po mjestima gdje se pojavljuje, kao što su kuhinje, ormari i kupaonice. Eukaliptus i ružmarin su arome koje također sprječavaju pojavu žohara u kući. Stoga dajte prednost proizvodima za čišćenje koji sadrže ovu esenciju ili sami pripremite otopinu eukaliptusa i ružmarina, a zatim njome poprskajte najugroženija mjesta.

Voda s deterdžentom dobro je poznat način kako se riješiti žohara. Potrebno je pomiješati malo deterdženta sa 1 litrom vode i smjesom poprskati mjesta na kojima se pojavljuju ovi insekti. Međutim, ova metoda ne ubija žohare, ali može smanjiti njihovu prisutnost. Mljevena kava smatra se vrlo korisnim rješenjem za uklanjanje žohara. Naime, kava sadrži određenu vrstu kiseline koja djeluje poput otrova. Pospite malo mljevene kave po kući i skrivenim kutovima kako biste otjerali ove neželjene posjetitelje.

Kako se riješiti žohara jeftino

Općenito, postoji mnogo načina kako se riješiti žohara iz svog doma i živite mirnije. Ako kod kuće imate djecu i kućne ljubimce, a ne želite koristiti zamke za otrovne žohare, rješenje su provjerene kućne metode. U staklenke pomiješajte šećer sa sodom bikarbonom i rasporedite po kutovima kuće. Šećer će ih privući, a prilikom konzumacije ovog mamca žohari će se otrovati sodom bikarbonom. Ova mješavina je otrovna za insekte. Uljem lavande možete se riješiti i žohara. Napravite mješavinu od 20 kapi ulja lavande i 1 litre vode, otopinu stavite u bočicu s raspršivačem i njome očistite vrata i prozore.

Ova vrsta osvježivača može se prskati izravno u odvode, što je još jedan učinkovit način kako se riješiti žohara jeftino. Zamku možete napraviti i sa čašom koju ćete iznutra namazati jestivim uljem, a zatim u nju do pola natočiti pivo. Pričekajte da žohari padnu u staklo jer nakon toga više neće moći izaći, što će smanjiti njihovu prisutnost u domu. Imajte na umu da se žohari vole skrivati na toplim, vlažnim mjestima u blizini izvora hrane, čak i kada nema prljavštine. Stoga ne ostavljajte ostatke hrane izložene u kuhinji, a smeće držite zatvoreno. Odvlažite kupaonicu, zatvorite sve pukotine u zidu i postavite komarnike na prozore. Važno je povremeno čistiti ormariće s hranom kako biste izbjegli nakupljanje mrvica hrane koje će privući žohare.

Tagovi: