Kako se radi restani krumpir

Kako se radi restani krumpir

Restani krumpir - recept

Restani krumpir je jelo koje se tradicionalno priprema od krumpira. Kako biste napravili ovaj prilog, prvo se krumpir kuha u vodi dok ne omekša. Zatim se krumpir ocijedi i pusti da se malo ohladi prije nego što se stavi na dasku za rezanje. Ohlađeni krumpir se zatim reže na tanke ploške ili se može naribati. Nakon što je krumpir narezan, stavlja se u tavu s zagrijanim uljem ili maslacem. Prži se dok ne dobije zlatnu boju. Tijekom prženja, krumpir se može začiniti solju, paprom ili drugim začinima po želji kako bi se pojačao okus. Često se poslužuje kao prilog uz razna glavna jela, poput pečenog mesa, ribe ili pak povrća. Restani krumpir je nastao u 19. stoljeću u Švicarskoj. Pretpostavlja se da je nastao kao način iskorištavanja ostataka kuhanog krumpira iz prethodnih obroka. Krumpir se tada rezao na tanke ploške i pržio na tavi kako bi se dobio hrskav i ukusan prilog.

Restani krumpir - sastojci

Kako biste pripremili restani krumpir kod kuće, biti će vam potrebni određeni sastojci. Osnovni sastojak za restani krumpir je, naravno, krumpir. Možete koristiti bilo koju vrstu krumpira koja se dobro kuha i peče, poput ruskog, bijelog ili crvenog krumpira. Sljedeći sastojak koji će vam trebati su ulje ili maslac koji se koristi za prženje krumpira. Ulje može biti biljno ulje poput suncokretovog ili maslinovog ulja, dok maslac dodaje bogatiji okus. Restanom krumpiru trebaju začini kao što su sol i papar koji dodaju dodatni okus jelu. Možete koristiti i druge začine po želji, poput češnjaka u prahu, crvene paprike ili začinskog bilja. Ovisno o vašim preferencijama, možete dodati dodatne začine kao što su luk, češnjak, peršin ili suho začinsko bilje kako biste dodatno obogatili okus restanog krumpira. Ovo su osnovni sastojci koji su potrebni za pripremu restanog krumpira. Možete slobodno eksperimentirati sa sastojcima, te dodavati druge sastojke po svojem osobnim preferencijama.

Restani krumpir - priprema

Za restani krumpir će vam trebati 4-5 srednje velikih krumpira, 2-3 žlice ulja (ili maslaca), sol po ukusu, svježe mljeveni crni papar po ukusu, te dodatni začini po želji (npr. češnjak u prahu, suhi peršin). Operite krumpire pod mlazom hladne vode kako biste ih očistili od nečistoća. Ne morate guliti krumpire ako koristite mlade ili svježe krumpire. Skuhajte krumpir u slanoj vodu u loncu oko 15 do 20 minuta. Kad su krumpiri kuhani, ocijedite ih i ostavite da se malo ohlade. Nakon što su dovoljno ohlađeni da ih možete sigurno rukovati, ogulite ih ako to želite i narežite na tanke ploške ili naribajte. Na zagrijanom ulju ili maslacu dodajte narezane ili naribane krumpire u tavu ravnomjerno. Pržite krumpire, povremeno miješajući, dok ne postanu hrskavi i zlatno smeđe boje. Začinite restani krumpir solju, svježe mljevenim crnim paprom i dodatnim začinima po ukusu. Miješajte kako bi se začini ravnomjerno rasporedili. Kad je zlatno smeđe boje, maknite ga s vatre i poslužite toplo kao prilog uz vaše omiljeno jelo.


Tagovi: