Kako se radi pizza

Kako se radi pizza

Dobra pizza počinje dobrim tijestom

Nema dobre pizze bez kvalitetnog brašna, može biti samo glatko ili u glatko s oštrim brašnom u omjeru 3: 1, prave količine kvasca, soli, malo ulja i odmjerene količine vode. Ako je tijesto premekano nećete ga moći lako i spretno oblikovati, ako je pretvrdo i pečeno će biti zbijeno. Dakle, dobra pizza počinje dobrim tijestom, treba vam oko 300 grama glatkog brašna, vrećica od 20 grama suhog kvasca, d, 5 decilitara mlake vode, žličica soli i ulje.

Pizza majstori se zaklinju u maslinovo ulje, ali upotrijebite ono koje imate u svojoj kuhinji. U 3 žlice mlake vode, dodajte žličicu šećera, žličicu brašana i kvasac da se aktiviraju kvaščeve gljivice. Kada se napravi kvaščeva pjenica ulijte je u preostalo brašno u koje dodajete i žličicu soli i tri žlice ulja. Ako vam se čini da je tijesto premekano, dodajte malo brašna, ali ne previše. Ne upijaju sva brašna jednako vodu, pa se to može dogoditi, ali nemojte umijesti pretvrdo tijesto.

Pizza je definirana tijestom ali imena joj daju nadjevi

Kada se tijesto digne možete krenuti u izradu pizze, no stručnjaci savjetuju da tijesto prenoći u frižideru, to znači da ga trebate premijesiti, namazati uljem i u poklopljenoj posudi ostaviti da prenoći u frižideru. Kvalitetna pizza je definirana tijestom ali imena joj daju nadjevi, pa se dok se tijesto diže bacite u pripremu sastojaka za nadjev. Kao prvo, ako želite osjetiti tijesto pečene pizze ne pretjerujte s količinom nadjeva jer će vam posve preuzeti (pojesti) tijesto.

Samo deblja pizza može podnijeti obilniji nadjev, ali se onda i duže peče i može biti tvrda. Jasno da možete gotov paradajz sos, a možete na malo češnjaka prodinstati sjeckane rajčice, dodati malo bosiljka i origana i ohlađeno nanijeti na razvaljano tijesto. Ostale sastojke dodajite po svom izboru, ali nikako ne pretrpavajte pizzu. Origano posipajte također po volji, kao i neke druge omiljene začine. Sir neka bude nariban, ravnomjernije ćete ga moći rasporediti, brzo topive sireve dodajte pred kraj pečenja.

Pečenje na pravoj temperaturi je uvjet da pizza bude dobra

Naravno da nijedan kućni štednjak ne može proizvesti efekt prave krušne peći, ali da postignete barem približno sličnu pizzu onoj iz krušne peći vaša pećnica mora biti zagrijana na maksimalnu temperaturu. Naime, pečenje na pravoj temperaturi je uvjet da pizza bude dobra, s tim da tijesto treba biti tanko razvaljano, ne pretrpano nadjevom i nikako ga ne smijete peći na papiru za pečenje. Potreban je ili nauljen ili pobrašnjen lim, neka vam to ne ne bude teško napraviti.

Nauljeni lim možete zagrijati u pećnici i pizzu s nadjevom brzo prebacite na vrući lim i pecite u maksimalno zagrijanoj pećnici 8 - 10 minuta. Pizza stavljena na vrući lim i u vrelu pećnicu, to je najbliže uvjetima u krušnoj peći i bitno skraćujete vrijeme pečenja. U krušnoj peći pečenje pizze na visokim temperatruma traje 2 - 3 minute, u vašoj pećnici ćete pečenje skratiti barem za dvije minute ako pizzu stavljate na vrući lim i u vrelu pećnicu.


Tagovi: