Kako se radi palenta

Kako se radi palenta

Kako se radi palenta od kukuruznog brašna?

Mnogi već znaju kako se radi palenta, popularno jelo talijanskog porijekla. Kuhana, kremasta ili gusta, poslužuje se kao predjelo, prilog ili glavno jelo. Za izradu palente koristi se sitno ili grubo mljeveno bijelo i žuto kukuruzno brašno. Kašaste je strukture i blago slatkastog okusa. Ako se priprema bez vrhnja, onda ima nisku kalorijsku vrijednost. Žuti kukuruz je žitarica od koje se pravi palenta. Palenta sadrži visok udio složenih ugljikohidrata zbog kojih se dugo osjećamo sitima. Iako se smatra zimskim jelom, palenta se uživa tijekom cijele godine jer je vrlo hranjiva. Može se poslužiti u nekoliko različitih varijanti, od klasične varijante do pržene palete kao prilog drugim jelima. Način kako se radi palenta je jednostavan, zbog čega zauzima posebno mjesto u različitim kuhinjama svijeta. Budući da ima hranjivu teksturu, može zamijeniti kruh koji jedemo uz obroke. Priprema tradicionalne palente traje oko 45 minuta, jer uključuje vrlo spor proces i stalno miješanje kako bi se izbjegla grudasta tekstura.

Kako se radi palenta na jednostavan način

Kako se radi palenta na jednostavan način? Palentu u kuhinji možemo koristiti na više načina. Najčešći način konzumacije je u obliku kaše. Također može biti alternativa riži ili tjestenini. Kad se palenta stvrdne, može se narezati i peći u pećnici. Sirovo kukuruzno brašno odlična je opcija za kolače jer ne sadrži gluten. Zbog posebne teksture palenta se može oblikovati i poslužiti hladna. No, da bi ga poslužili na ovaj način, potrebno ga je prethodno oblikovati. Da biste znali kako se radi palenta, za njen idealan okus možete koristiti vrhnje i različite vrste sireva poput kravljeg sira, mozzarelle, parmezana i sl. No, najjednostavniji okus dobiva se ako se kukuruznom brašnu doda maslac i sol. Kao što znate, za ovo jelo nisu potrebni začini. Danas postoji nekoliko verzija kako se palenta radi, pa njena tekstura može biti kremasta, pržena, pečena i u mnogim drugim varijantama. Smatra se idealnim dodatkom mesnim jelima, gljivama, raguima, kupusu, grašku i povrću općenito. To ga čini svestranim jelom i praktičnim za pripremu.

Kako se radi palenta korak po korak

Recept za palentu je jednostavan i traje svega nekoliko minuta. Ako vas zanima kako se radi palenta, prvi korak je omjer vode koji će palentu učiniti kremastijom ili gušćom. Zaista nema greške, jer sve ovisi o ukusu svake osobe. Oni koji vole tečniju palentu mogu koristiti 500 grama brašna na 3 litre vode. Prvi korak je zagrijavanje vode u tavi koja se ne lijepi na srednjoj vatri. Nakon što u tavu koju ćete koristiti stavite vodu i sol, pričekajte da prokuha. Kad voda počne kuhati dodajte kukuruzno brašno. Kad prokuha smanjite vatru na štednjaku i kuhajte još nekoliko minuta uz povremeno miješanje. Na kraju dodajte maslac i kuhajte još pet minuta uz miješanje. Kad je palenta gotova, možete je poslužiti kao glavno jelo ili kao dodatak umacima, jelima od mesa, ribe, divljači ili morskih plodova. U nekim receptima ima puno varijanti s vrhnjem i običnim sirevima koji se umiješaju na kraju kuhanja. Ako ste vegetarijanac, možete ga kombinirati s vrganjima ili shiitake gljivama. Uz jednostavan postupak kako se radi palenta, možete je pripremiti i sa mliječnom ili čak mesnom juhom.


Tagovi: