Kako se priprema kus kus

Što je i kako se priprema kus kus?
Kus kus je tradicionalna namirnica sjevernoafričke kuhinje koja se sve više koristi i u europskim zemljama, uključujući i Hrvatsku. Radi se o sitnim zrnima dobivenima od krupice durum pšenice koja se pare, suše i ponovno obrađuju, kako bi se dobio karakteristični oblik i tekstura. Iako mnogi pogrešno misle da se radi o žitarici poput prosa ili kvinoje, kus kus je zapravo vrsta tjestenine, s obzirom na način na koji se proizvodi. Zbog toga ju i nazivaju najmanjom tjesteninom u svijetu. Tijekom stoljeća, kus kus je postao osnovna namirnica u zemljama poput Maroka, Tunisa i Alžira, a danas se koristi diljem svijeta u raznim kombinacijama. Postoji nekoliko vrsta kus kusa, uključujući marokanski (najsitniji), izraelski (nešto krupniji) i libanonski (najveći i najgrublji). Osim što je ukusan i svestran, kus kus je i hranjiv. Bogat je složenim ugljikohidratima, ima nizak udio masti, a ujedno je i izvor biljnih bjelančevina. Ako se pitate kako se priprema kus kus, nastavite dalje čitati, jer ćemo vam u sljedećem dijelu otkriti načine kako se priprema kus kus na tradicionalan način.
Za što se koristi i kako se priprema kus kus?
Osim što se kus kus može poslužiti kao prilog uz meso i povrće, također se koristi u salatama, pa čak i desertima. Zbog svoje neutralne arome, izuzetno lako preuzima okuse i mirise drugih namirnica, što ga čini izvrsnim dodatkom gotovo svakom jelu. Na primjer, kus kus se kombinira s pečenim povrćem i aromatičnim začinima poput kumina, korijandera i kurkume, kako bi se dobilo toplo, začinjeno jelo u orijentalnom stilu. Također se sve češće koristi u mediteranskoj prehrani, gdje se miješa s maslinovim uljem, limunovim sokom i svježim začinskim biljem poput peršina i mente, čime se stvara lagana i zdrava salata. Također, kus kus možete koristiti u pripremi zdravog doručka. Možete upotrijebiti kus kus umjesto zobi kako biste napravili kašu. Zahvaljujući brzoj pripremi, kus kus je posebno omiljen među onima koji žele pripremiti hranjiv obrok u kratkom vremenu. Kako se priprema kus kus je vrlo jednostavno, te će vam trebati svega nekoliko minuta kako biste dobili ukusan rezultat. U sljedećem odlomku slijedi način kako se priprema kus kus.
Način kako se priprema kus kus
Kako se priprema kus kus? Jedna od najvećih prednosti kus kusa je upravo jednostavnost pripreme. Za razliku od većine žitarica ili tjestenina, kus kus ne zahtijeva kuhanje u pravom smislu riječi. Dovoljno ga je samo preliti vrućom vodom ili temeljcem, poklopiti i ostaviti da odstoji nekoliko minuta. Standardni omjer je 1: 1, odnosno jedna šalica kus kusa na jednu šalicu tekućine. Nakon što kus kus upije svu tekućinu, zrna se razrahljuju vilicom, a zatim se mogu dodatno začiniti maslinovim uljem, maslacem, limunovim sokom, solju i paprom ili drugim začinima. Možete koristiti povrtni ili pileći temeljac umjesto obične vode kako bi kus kus bio što aromatičniji. Ako radite veću količinu, možete skuhati kus kus u loncu. Također, kus kus se može pripremiti i u tavi. Prvo se kratko poprži na maslacu ili ulju kako bi se pojačala aroma, a zatim se doda tekućina i ostavi da se upije. Bez obzira na to kako se priprema kus kus, nakon što upije tekućine, trebate dobro pomiješati kus kus kako se ne bi zrna slijepila.
Tagovi: