Kako se priprema kosana mast

Kako se priprema kosana mast

Što je i kako se priprema kosana mast?

Kosana mast je tradicionalni pripravak od svinjske masti i mesa koji se koristi kao namaz za kruh ili krekere. Kosana mast nije samo prehrambeni proizvod, već i kulturni simbol ruralnog načina života, u kojem se ništa nije bacalo, već je svaki dio svinje imao svoju svrhu. Kosana mast se sastoji od sitno sjeckane, ili kosane, svinjske masti, najčešće s dodatkom sitno narezanog mesa, koje se potom pažljivo prži dok ne dobije zlatno-smeđu boju i intenzivan miris. Ova se smjesa čuva u staklenkama i koristi mjesecima nakon kolinja, osobito tijekom hladnijih zimskih dana. Prije nego detaljno objasnimo kako se priprema kosana mast, potrebno je razumjeti da je ona nastajala iz potrebe za konzerviranjem hrane, u vremenima kada hladnjaci nisu postojali. Mast je tada služila kao prirodni konzervans, a kad se u nju umiješalo i meso, rezultat je bio hranjiv, ukusan i dugotrajan obrok. U nastavku slijedi detaljnije upute kako se priprema kosana mast.

Način kako se priprema kosana mast

Kako se priprema kosana mast? Prvo je bitno odabrati dobru slaninu. Kosana mast se dobiva od leđne slanine ili potrbušine, a treba biti svježa, čista i bez nečistoća, te omjer mesa i masti treba biti 50: 50. Kako se priprema kosana mast je da prvo se počinje s ručnim sjeckanjem sastojaka. Mast se ne melje ni ne reže na velike komade, već se pažljivo i ravnomjerno kosa oštrim nožem. Taj tradicionalni način kosanja omogućava da se mast prži ravnomjerno i da gotova smjesa ima finu teksturu. Nakon što se sastojci iskose, stavlja ih se u veliki, teški lonac ili kotao, idealno od nehrđajućeg čelika ili gusa, i polako zagrijava. Proces termičke obrade traje satima, a cilj je da mast ispusti svoja ulja, a komadići mesa poprime hrskavu strukturu. Tijekom prženja potrebno je neprestano miješati smjesu kako bi se spriječilo zagorijevanje. U ovoj fazi dodaju se i začini, najčešće se dodaju sol, papar, crvena paprika i češnjak. Bitno je ne pretjerivati sa začinima, jer kosana mast mora zadržati prirodnu aromu mesa i masti. Kada se mast dovoljno istopi, a mesni dijelovi dobiju zlatnu, gotovo karameliziranu boju, smjesa se skida s vatre i ostavlja da se lagano ohladi. Još topla kosana mast ulijeva se u čiste, sterilizirane staklenke, a zatim se dobro zatvara. Na hladnom i tamnom mjestu može stajati mjesecima, a najbolja je upravo kad malo odstoji.

Kako se koristi i kako se priprema kosana mast?

Kako se priprema kosana mast i kako se koristi? Kosana mast ima široku primjenu i koristi se na razne načine, ovisno o željama i navikama svakog pojedinca. Najčešće se koristi kao namaz na kruhu i krekerima, a često se dodatno posipa sjeckanim crvenim lukom, kiselim krastavcima ili paprikom. Osim kao namaz, kosana mast se koristi i kao osnova za kuhanje. Umjesto ulja ili obične masti, može se staviti žlica kosane masti u lonac pri početku pripreme graha, čobanca, variva ili paprikaša. U nekim krajevima koristi se čak i kao dodatak tijestu za pogače ili slane kiflice. Kosana mast također se može poslužiti kao prilog uz mesna jela s roštilja, kao dodatak palenti, ili čak kao posebna vrsta predjela uz rakiju i domaći sir. Zahvaljujući svom visokom udjelu masti i začina, ima dug rok trajanja, pa se čuva na hladnom mjestu, a koristi se po potrebi tijekom cijele zime. Kako se priprema kosana mast je vrlo jednostavno, te se može koristiti na razne načine.


Tagovi: