Kako se mota sarma

Što je i kako se mota sarma?
Sarma je tradicionalno jelo koje pripremaju ljudi diljem Hrvatske, ali i u ostatku Balkana. Riječ je o jelu koje se sastoji od mljevenog mesa i riže zamotanih u listove kiselog kupusa, a zatim kuhanih u loncu s dodatkom raznih začina i suhog mesa. Sarma je simbol obiteljskih okupljanja, svečanih blagdana i zimskih ručkova, a gotovo svaka obitelj ima svoj jedinstveni recept koji se prenosi s generacije na generaciju. Kada po prvi puta pripremate sarmu, mnogi se pitaju kako se mota sarma. Iako se sarma čini kao jednostavno jelo, priprema zahtijeva određeno znanje i vještinu. Osim što je bitno koristiti kvalitetne sastojke, poput dobro ukiseljenih listova kupusa, svježe mljevenog mesa i pravilnog omjera začina. Također, još je važnije razumjeti tehnike koje čine sarmu savršenom, pa tako i način kako se mota sarma. Sarma nije samo hrana, ona je iskustvo, miris djetinjstva i osjećaj doma. Iz tih razloga ćemo vam u nastavku ovog članka donijeti recept kako možete si vi sami pripremiti ovo tradicionalno jelo.
Kako se priprema i kako se mota sarma?
Prije nego što vam kažemo kako se mota sarma, prvo ćemo vam reći što će vam trebati od sastojaka. Osnova je naravno nadjev, koji se najčešće sastoji od mješavine mljevene svinjetine i govedine, uz dodatak riže, luka, soli, papra i mljevene crvene paprike. Neki dodaju i jaje kako bi se smjesa bolje povezala, dok drugi preferiraju da nadjev ostane rastresit. Luk se kratko pirja prije miješanja s mesom, čime se dodatno obogaćuje okus cijele smjese. Sve se to dobro promiješa kako bi se dobila homogena masa spremna za motanje. Sljedeći i najbitniji sastojak sarme je kupus. Idealno je koristiti domaći kiseli kupus, no ako to nije moguće, dobar kiseli kupus iz trgovine također može poslužiti. Listovi kupusa se pažljivo odvajaju s glavice, a tvrdi dijelovi se obavezno odstranjuju nožem jer otežavaju motanje i kasnije kuhanje. Tako pripremljeni listovi spremni su za nadjev. Odaberite listove srednje veličine, jer preveliki listovi mogu dovesti do prevelikih sarma, dok premali neće moći dobro obuhvatiti nadjev. Kada su svi sastojci pripremljeni, vrijeme je za motanje sarme. Kako se mota sarma točno ćemo vam detaljno objasniti u sljedećem odlomku.
Kako se kuha i kako se mota sarma?
Dakle, kako se mota sarma? Proces počinje tako da se list kupusa položi na dlan ili radnu površinu, a na sredinu lista stavi se količina nadjeva veličine manjeg jajeta. Nadjev se treba postaviti bliže širem dijelu lista, ostavljajući dovoljno prostora s obje strane. Sljedeći korak je preklapanje bočnih strana lista preko nadjeva, čime se sprječava da smjesa iscuri tijekom kuhanja. Nakon toga se list s nadjevom zarola prema vrhu, čvrsto ali ne previše zbijeno, kako bi se omogućilo da riža tijekom kuhanja upije tekućinu i proširi se bez pucanja lista. Kada jednom ovladate tehnikom kako se mota sarma, postati ćete stručnjaci u pripremi ovog tradicionalnog jela. Sarme se slažu u lonac red po red, a između redova se mogu dodati komadi suhog mesa, listovi lovora, papar u zrnu i dodatni listovi kupusa koji nisu bili pogodni za motanje. Neki dodaju i koncentrat rajčice ili pasiranu rajčicu za dodatnu aromu, dok drugi preferiraju klasičnu verziju u kupusnom soku. Sarme se kuhaju na laganoj vatri nekoliko sati. Što duže, to bolje, jer se tako svi okusi spoje, a kupus i meso omekšaju. Ponekad se lonac ostavlja i preko noći kako bi okus bio puniji idući dan.
Tagovi: