Kako se kuha palenta

Kako se kuha palenta

Palenta je hrana koju svatko zna skuhati

Naravno, bilo je siromaških i teških vremena koja su mnogi narodi preživjeli samo zahvaljujući palenti. Možda se svuda po svijetu ne zove tako, svi je prepoznaju po njezinoj sunčano žutoj boji i blago zrnatoj strukturi. Često se misli kako se tu nema što zabrljati, pa, palenta je hrana koju svatko zna skuhati, no to baš i nije tako. Čini se kako svaka domaćica i svaki kuhar ima svoje neke trikove da naprave svoju najbolju palentu.

Naime, svi se listom hvale da kuhaju, najbolju, najkremastiju, super palentu, a procedura je toliko jednostavna da u kuhanju palente ne mogu pogriješiti ni početnici koji je prvi put kuhaju. Treba vam jedna mjerica kukuruzne krupice, tri mjerice vode, jaći prstohvat soli i manje od pet minuta vremena. U zavrelu vodu dodajte sol i postepeno uz miješanje kukuruznu krupicu. Miješati morate stalno da se palenta ne zgruda, ali ako se i dogode grudice lako ih električnim mikserom razbijete.

Palenta je odličan prilog svim zamislivim jelima

Dodavanje kockice maslaca, margarina, malo ulja ili žlice masti da bi kuhani žganci bili što "svileniji" i što konzistentnije strukture i glatkoće je kasnije usvojeno kao trend. Nekad su se kuhani žganici samo prelili čvarcima preprženim na luku i masti ili prelili mlijekom, vrhnjem ili jogurtom, a neki su ih jeli čak i s bijelom kavom. Istina, palenta je odličan prilog svim zamislivim jelima, saftovima, sosovima, odlično se slaže sa kiselim zeljem, kobasicama, krvavicama i suhim mesom.

Jeste li znali da palenta od danas, ako niste sve pojeli može u zapečenim kriškama biti odlična uz samo miješanu salatu ili salatu sa mesom također od prethodnog dana. Naši stari su bili toliko zahvalni kukuruzu koji je bio spas od gladi u teškim vremenima, da još živi izreka/blagoslov kukuruzu "dabogda rastao na drvetu i na kamenu". Kukuruzna krupica je cjelovita i zasitna namirnica, a kukuruzna zlevanka ili "jajara" se radila od kukuruznog brašna ili krupice i bila prava poslastica.

Palenta zakuhana na povrtnom ili mesnom temeljcu

Ako baš volite inovacije, volite eksperimentirati i smišljati nove recepte isprobajte nekoliko novih kombinacija. Palenta zakuhana na povrtnom ili mesnom temeljcu će vašem nepcu donijeti posve nove okuse. Omjeri su i dalje jedna mjerica kukuruzne krupice, tri mjerice temeljca koji ne morate soliti ako ste ga kuhali sa solju. Umjesto maslaca, ulja, margarina ili masti, isprobajte varijantu sa vrhnjem za kuhanje koje dodajete pri kraju kuhanja. Možete dodati i umiksati kiselo vrhnje, ali kad žgance maknete s vatre.

Palenta izrezana na kockice koje ćete prepržiti može biti dodatak juhama, miješanim salatama i tako obično štedljive domaćice i rade sa preostalom, nepojedenom palentom. Nekada se hrana nije bacala, bacanje hrane je bio grijeh, bilo bi dobro nove generacije to osvijeste, jer svako bacanje hrane poskupljuje hranu koju ćete morati sutra kupiti, a o gladi u svijetu da ne pričamo. U nekoj hrabroj varijanti možete napraviti i slatke žgance na mlijeku, poput pšeničnog griza, igrajte se i uživajte u hrani.


Tagovi: