Kako se jednom zauvijek odviknuti od navike pušenja

Kako se jednom zauvijek odviknuti od navike pušenja

Pušenje i ovisnost o cigareti

Od ispijanje kave do šetnje psa, svi mi imamo određene navike koje čine našu rutinu. I dok su neke rutine korisne za našu dobrobit, ima i onih koje mogu biti negativne i štetne za naš organizam. Pušenje danas pripada među top tri loše i nezdrave navike, što pridonosi pitanju kako se odviknuti od nikotina. U današnjem svijetu postoje brojne aplikacije, knjige o samopomoći i druge metode koje nude magičnu preobrazbu u samo 20-ak dana, no većina pušača ne može prebroditi početničku krizu.

O čemu je zapravo stvar? Sa strane stručnjaka, prvih 20 do mjesec dana su ključni u stvaranju nove i odbacivanju stare navike. Pušenje pripada u teže ovisnosti, jer je zapravo podijeljeno u dvije vrste ovisnosti: Ovisnost o nikotinu - Stvara određen utjecaj na organizam pušača. U primjeru, ako osoba ne zapali cigaretu dulje vremena osjetit će glavobolju. Ovisnost o navici - Osoba koja puši stvara naviku držanja cigarete u ruci. Ponekad čak i nesvjesno može posezati za novom cigaretom.

Kako se riješiti ove ružne navike? Postoje tri glavna načina kako se može prestati pušiti: Naglo - Bez većih priprema osoba odustaje od pušenja i prestaje kupovati cigarete. Ublažavanje ovisnosti i prestanak - Pušač postepeno prelazi na lakše cigarete i smanjuje broj popušenih cigareta. Ovako se smanjuje unos nikotina u organizam, što znači lagano smanjenje i prestanak. Ublažavanje i odvikavanje - Osoba će prvo izbaciti samu naviku o paljenju cigarete, zatim će prijeći na nikotinski nadomjestak. Nakon nekog vremena prestaje se s uzimanjem nikotinskog nadomjestka.

Što će se dogoditi ako eliminirate pušenje iz svog života?

Kako bi prestali pušiti, potrebna vam je motivacija. Prije nego se odlučite prestati pušiti, poželjno je da razmotrite sljedeće: Budite pozitivni oko svog prestanka i nemojte misliti kako nećete uspjeti, napravite listu zašto želite prestati i križajte s nje sve što postignete, postavite si datum kada ćete prestati pušiti i držite ga se. Što će se dogoditi ako eliminirate cigarete iz svog života? Među najčešće dobrobiti prestanka pušenja ubrajaju se:

Izgled - Očigledno postajete zdraviji, zubi su bijeliji, koža čišća, kosa i nokti su ljepši. Fizički razlozi - Povećava se kondicija, kapacitet pluća raste, smanjuje se rizik od srčanog ili moždanog udara. Psihički razlozi - Nema više povećane izloženosti stresu i naglim promjenama raspoloženja, koncentracija se povećava, samopouzdanje raste. Ostalo - Ušteda novaca, manji smrad odjeće i kose, ugodnije društvo, možete odlaziti bilo gdje bez potrebe za pušenjem.

Kada se odlučite eliminirati pušenje iz svog života, tada morate imati na pameti da nije riječ o jednostavnom procesu, no to ne znači da nije nemoguć. Simptomi prestanka su svakako neugodni, no oni će nestati unutar prvih dva tjedna. Ako posustanete na prvom pokušaju, niste jedini. Pušenje je navika, što znači da je potrebna upornost i volja kako bi prestali. Što ako ne možete samostalno prestati? U tom slučaju možete potražiti stručnu pomoć.

Pušenje i kriza u prvim danima prestanka

Prvih mjesec dana bez cigarete su najteži. U prvom mjesecu poželjno je stjecanje novih navika, bilo kakve aktivnosti koja će motivirati na nepušenje. Preporučuje se fizička aktivnost radi stvaranja hiperaktivnosti i nervoze nakon prestanka pušenja. U prvih mjesec dana od velike je važnosti napraviti si raspored aktivnosti kako ne bi mislili o cigareti. Što kada vas uhvati kriza? Pušenje je navika koje se želite riješiti, stoga je sasvim normalno da će vas uhvatiti apstinentska kriza gdje ćete vidjeti oko sebe ljude koji puše i željeti povući dim.

Isto tako, doći će i trenutak kada ćete si pomisliti da zašto se mučite, život je jedan. Ovdje je važno znati kako vam se tijelo čisti i šalje signale kako mu nedostaje nikotin, a vi to automatski povezujete s povlačenjem dima i držanjem cigarete u ruci. Navedeno je prolazno. Što se događa u tijelu kada se eliminira pušenje? Samo 12 sati nakon zadnje cigarete tijelo ulazi u proces čišćenja, što znači da količine nikotina i karbon monoksida u tijelu opadaju, srce i pluća se oporavljaju.

Nakon 3 dana došlo je do znatnog opadanja štetnih tvari u organizmu. Popravlja se okus, miris, disanje, iako postoji mogućnost kašljanja. Pojavljuju se i prvi apstinencijski simptomi. Što ako ponovno posegnete za cigaretom? Ako ste izdržali mjesec dana bez cigarete i odlučili ste se zapaliti, vjerojatno ćete osjećati krivicu koja će vas natjerati da se upitate zašto ste to napravili. Stres, kriza, navika, smirenje - neovisno o uzroku posezanja za cigaretom, sve se može riješiti. Za uspješan prestanak pušenja potrebna vam je jaka volja, motivacija i ponekad dodatna pomoć.


Tagovi: