Kako savladati tehniku brzog čitanja – Savladajte brzo čitanje

Kako savladati tehniku brzog čitanja - Savladajte brzo čitanje

Brzo čitanje je tehnika koju može naučiti svatko

Metoda brzog čitanja je poznata dugo, ali je tek unatrag 15 - 20 godina poučavaju stručni timovi na seminarima i radionicama. No, brzo čitanje je tehnika koju može naučiti svatko, samo treba izabrati jedan od mnogih načina, ili možete od mnogo različitih škola uzeti ono što vam odgovara i stvoriti svoj vlastiti sustav brzog čitanja. Veježbajte u koracima, jedan po jedan korak i onda sve pređene korake zajedno dok ne budete zadovoljni postignutom brzinom čitanja.

Sam naziv brzo čitanje podrazumijeva broj riječi pročitanih u minuti, uključujući razumijevanje pročitanog i količinu zapamćenih riječi. Dakle, nije to samo preskakanje pasusa, poglavlja ili stranica, no svejedno takvo čitanje možete svladati u samo četiri koraka. Izaberite knjigu, uključite štopericu, glasno pročitajte prvih 10 stranica i snimajte svoje čitanje. Prosječna brzina čitanja je od 150 - 250 riječi u minuti, a vi pročitajte naslov, uvod, poglavlja (naslovi poglavlja) i zaključak. Zaustavite štopericu i snimanje, zapišite vrijeme i prisjetite se pročitanog.

Brzo čitanje ne vježbajte na tabletu

Naše oči su navikle na papir, knjigu ili printani tekst, zato brzo čitanje ne vježbajte na tabletu ili bilo gdje na internetu. Na papiru ćete čitati i do 20% brže nego na zaslonu računala, tableta ili mobitela. Vizualizacija vam pomaže u fotografskom čitanju, to je čitanje u glavi, što znači da ćete se zadržavati na bitnom u tekstu, nećete gubiti vrijeme na točke, zareze, veznike, priloge. Tako pročitajte prvo jednu rečenicu, potom cijeli jedan pasus.

Brzo čitanje se postiže fokusiranjem, ako se ne možete skoncentrirati pratite tekst prstom ili olovkom. Zatvorite prozor, ugasite televizor ili glazbu, stišajte mobitel ili ga ostavite u drugoj prostoriji, maknite sve zvukove koji vam mogu odvlačiti pažnju. Dovoljno je odvojoti samo 20 minuta dnevno za ovakvo vježbanje. Štopericu koristite jedanput tjedno da provjerite svoj napredak u brzini čitanja, tada na papiru sa strane zapišite početak i kraj čitanja. Možete početi s manjim tekstovima i pomalo povećavati količinu teksta.

Brzo čitanje mora biti brže od uobičajenog

Ako je prosječna brzina čitanja od 150 - 250 riječi u minuti, nakon tečaja ili samostalnog vježbanja brzog čitanja ona bi trebala iznositi 500 - 600 riječi u minuti uz razumijevanje pročitanog sadržaja. Brzo čitanje mora biti od uobičajenog čitanja da bi opravdalo svoje ime. Od brzog čitanja najviše koristi imaju učenici i studenti koji moraju čitati puno nastavnog štiva, ali neke profesije u kojima se mora obrađivati puno tekstualnog materijala, jer se vrijeme čitanja skraćuje.

Brzo čitanje je razvila Amerikanka Evelyn Wood, brzo je počela obučavati i druge brzom čitanju i dan-danas ona slovi kao svjetska prvakinja u brzom čitanju, jer čita nevjerojatnih 1 500 riječi u minuti sa 67% razumijevanja pročitanog teksta. U Hrvatskoj se održavaju posebni tečajevi brzog čitanja za djecu od 8 - 12 godina, takozvani juniorski tečajevi bazirani na pravljenju mentalnih mapa, koje je čak i Hrvatsko ministarstvo obrazovanja pozitivno ocijenilo, dok se starija djeca mogu priključiti i grupama odraslih.


Tagovi: