Kako pripremiti špinat

Kako pripremiti špinat

Što je špinat?

Špinat je lisnato povrće koje pripada porodici amaranthaceae. To je jednogodišnja biljka koja se uzgaja zbog svojih jestivih listova. Listovi su obično tamnozeleni, koso ovalnog oblika i imaju izražene nazubljene rubove. Stabljika može biti uspravna ili blago polegnuta, a cvjetovi su sitni i neupadljivi. Podrijetlo špinata seže u Perzijski zaljev, ali se brzo proširio diljem svijeta. Danas se uzgaja na svim kontinentima. S obzirom na svoju prilagodljivost, uzgaja kao povrće koje se može uzimati tijekom cijele godine. Špinat je izuzetno bogat hranjivim tvarima. Posebno je poznat po visokom sadržaju vitamina A, C i K, folata, željeza, kalcija, magnezija i vlakana. Ove tvari doprinose općem zdravlju, jačanju imunološkog sustava te održavanju zdravlja kostiju i krvi. Njegovi antioksidativni spojevi pomažu u zaštiti stanica od oštećenja, a visok udio vitamina K doprinosi zdravlju kostiju. Također, preporučuje se osobama s niskim razinama željeza jer može pomoći u prevenciji anemije. Može se konzumirati sirov u salatama ili se skuhati ili pržiti.

Što sadrži špinat?

Nutritivne vrijednosti špinata čine ga iznimno zdravim povrćem. Biljka je niskokalorična, sadrži bjelančevine, ugljikohidrata i vlakana, te malo masti. Od vitamina, ovo povrće sadrži u sebi vitamin A, vitamin C, vitamin K kao i folnu kiselinu, odnosno vitamin B9. Od minerala, sadrži u sebi željezo, kalcij, kalij in magnezij. Ujedno sadrži antioksidanse i fitonutrijente, kao što su beta karoten, lutein i zeaksantin. Od ostalih nutrijenata sadrži vitamin E, natrij i vitamin B6. Špinat je izuzetno niskokaloričan, ali je zato bogat vlaknima, vitaminima i mineralima. Ove nutritivne komponente čine ga izvrsnim izborom za održavanje općeg zdravlja, poboljšanje vida, jačanje imunološkog sustava i podršku zdravlju kostiju. Veoma je koristan za uključiti ga u svoju redovnu prehranu jer Vam može pomoći kod poboljšanja općenitog zdravlja. Bitno je uključiti raznovrsnu prehranu kako bi se osiguralo dobivanje svih potrebnih hranjivih tvari. U sljedećem dijelu članka otkrivamo Vam kako možete pripremiti špinat na više mogućih načina.

Kako napraviti ukusan špinat kod kuće!

Špinat se može pripremiti na različite načine, ovisno o vašim preferencijama i jelima koja želite pripremiti. Za kuhanje je potrebno očistiti špinat od eventualnih oštećenja i dobro ga operite, staviti ga u posudu za kuhanje na pari te ga kuhati 2 do 3 minute odnosno dok ne omekša. Potom ga posolite i popaprite po želji, možete dodati malo maslaca ili maslinovog ulja prije nego što ga poslužite. Možete ga i sdinstanti. Izvadite veliku tavu, stavite na štednjak i upalite vatru. Zagrijte malo maslinovog ulja ili maslaca. Dodajte sitno nasjeckani luk i češnjak (po želji) te propržite dok luk ne postane staklast. Dodajte opranog špinata, pa ga dinstajte dok ne uvene i smanji volumen. Posolite, popaprite i po potrebi dodajte malo limunovog soka ili octa. Za salatu od špinata, dodajte špinata i drugog svježeg povrća po želji, kao što su rajčica, krastavaca ili avokada. Pripremite preljev od maslinovog ulja, limunovog soka, soli i papra te prelijte preko salate. Za smoothie od špinata, dodajte šaku svježeg špinata u blender, te dodajte voće po izboru, kao na primjer banana i bobičasto voće, te neku vrstu tekućine, poput vode, mlijeka, biljnog mlijeka ili jogurta. Izmiksajte sve sastojke dok ne dobijete mekanu, homogenu teksturu.


Tagovi: