Kako pripremiti mlince bez mesa

Kako pripremiti mlince bez mesa

Mlinci bez mesa su najzanimljiviji i najslasniji veganima

Naši stari nisu svaki dan jeli meso, a svejedno su bezmesna jela bila jednako slasna i ukusna. Pokret za borbu protiv pretilosti i zdravu prehranu nameće neka nova pravila, a stari recepti dobivaju svoje zdravije inačice. Mlinci bez mesa su najzanimljiviji i najslasniji veganima i vegetarijancima, ali će se svidjeti i svim drugim pobornicima zdrave prehrane, a i spasit će i mnoge domaćice koje u kuhinji imaju mlince, ali nemaju nikakvo slasno pečenje uz njih.

Mlinci bez mesa mogu biti mlinci sa sirom i vrhnjem, ne morate ih trgati, slažite ih kao lazanje, kratko svaki mlinac uronite u vrelu vodu i odmah ga položite u namašten lim, kada pokrijete dno, poškropite ih uljem ili posipajte kockicama maslaca, dodajte sloj posoljenog sira i vrhnja (sa jajima ili bez), ponovite postupak s novim redom mlinaca, zadnji sloj sloj neka budu mlinci, zalijte ih kiselim vrhnjem, pospite kockicama maslaca i parmezanom, kratko zapecite u pećnici i poslužite.

Mlinci bez mesa mogu biti samo sa špekom i lukom

Špek nije meso, samo miriši na meso, a ako će vam taj miris faliti, sjetite se da mlinci bez mesa mogu biti samo sa špekom i lukom koje možete pržiti na masnoći od pečenja (kojeg više nema jer ste ga pojeli), na svinjskoj masti, ali i na ulju. Propržite luk, na njega dodajte špek narezan na kockice ili trakice i na još vrelu masnoću dodajte natrgane, prokipljene i ocijeđene mlince, dobro promiješajte i poslužite još toplo.

Mlinci bez mesa se mogu raditi i sa raznim vrstama umaka, bešamel, umak od rajčice (milanese), pesto genovese, bolognese umak, carbonara, putanesca, marinara, umak od saftova, i razni drugi umaci. Primijenite postupak slaganja lazanja, s tim da na dno stavite uvijek izabrani umak, zatim kroz vrelu vodu provučeni mlinac i tako redom dok ne potrošite mlince i umak, zadnji red obilno posipajte nekim sirom ribancem i kockicama maslaca, kratko zapecite u zagrijanoj pećnici i poslužite toplo. Možete kombinirati više vrsta umaka za šareni složenac.

Mlinci bez mesa su jednako slasni i s povrćem

Primijetit ćete da ovakvi recepti uključuju mliječne proizvode ili njihove biljne zamjene, no možete mlince pripremati i samo s povrćem. Možete slagati povrće prema nekom receptu ili počistiti frižider i potrošiti sve ostatke povrća na povrtne mlince. Vjerujte, mlinci bez mesa su jednako slasni s povrćem kao i oni s mesom, sami mlinci se natrgaju i preliju kipućom vodom, a narezano povrće dodajete na dinstani luk i češnjak po tvrdoći i potrebnom vremenu da omekša.

Mlinci bez mesa se zatim dodaju na vrelo povrće, promiješaju, dodatno začine i posluže, no i s povrćem možete raditi i složenac, poput lazanja, odozgor kada su svi slojevi složeni zalijte razmućenim vrhnjem i dva jaja i pospite sirom ribancem, kratko zapecite u pećnici i poslužite još toplo. Možete kombinirati i red nekog umaka, red povrća, red mlinaca, pa opet red umaka dok sve ne potrošite i jednako gratinirajte razmućenim vrhnjem i jajima i zapecite, ovo bi se moglo posebno sviđati djeci.


Tagovi: