Kako pripremiti biftek

Kako pripremiti biftek

Biftek je visokokvalitetni komad mesa, obično izrezan iz središnjeg dijela mesa govedine, kao što je odrezak iz fileta, entrecôte ili ribeye. To je vrlo mekano i sočno meso, često pripremljeno na način da se brzo peče na visokim temperaturama kako bi se sačuvala sočnost unutar komada mesa. Jedan od najpoznatijih tipova bifteka je filet mignon, koji se dobiva od dijela mesa koji nije opterećen težim mišićima, što ga čini vrlo mekanim. Biftek se poslužuje malo pečen, s rožnatim vanjskim slojem, dok je unutrašnjost sočna i mekana. Priprema bifteka može uključivati različite metode, poput pečenja na roštilju, pečenja u tavi ili pećnici, a ponekad se koriste i različite marinade ili začini kako bi se pojačao okus. Ovisno o preferencijama, može se poslužiti s različitim prilozima, poput povrća, krumpira ili umaka. Kvaliteta bifteka često povezuje s kvalitetom mesa i načinom pripreme, a smatra se delikatesom u mnogim kuhinjama širom svijeta. Kako ga možete pripremiti možete saznati u nastavku članka.

Postoji nekoliko vrsta bifteka, a razlikuju se po dijelu mesa odakle potječu, stupnju masnoće, teksturi i načinu pripreme. Filet Mignon biftek se dobiva iz dijela mesa poznatog kao filet, smještenog u unutarnjem dijelu leđa goveda. Filet mignon je vrlo mekan i nježan, često se smatra jednim od najkvalitetnijih bifteka. Ribeye biftek dolazi iz dijela leđa goveda, a karakterizira ga dobar omjer masnoće i mesa. Ime "ribeye" dolazi od karakterističnog masnog mramora koji podsjeća na oči ribe. T-bone i Porterhouse su slična, a oba uključuju dio fileta i dio koji sadrži kost. Razlika između njih je u tome što Porterhouse ima veći dio fileta. Entrecôte dobiva se iz srednjeg dijela leđa goveda, između rebra i lopatice. Karakterizira ga dobar okus i sočnost. New York Strip Steak također dolazi iz srednjeg dijela leđa goveda, ali je malo manje masnoće od ribeye-a. Poželjan je zbog kombinacije sočnosti i bogatog okusa. Sirloin Steak potječe iz dijela leđa i stražnjice goveda. Ima dobar okus, ali je često malo manje mekan od drugih vrsta bifteka. Flank Steak dolazi iz trbušnog dijela goveda i obično je tanji i ima izraženiji okus. Koristi se u raznim receptima, posebno u azijskoj kuhinji. Skirt Steak je sličan flank steaku, skirt steak dolazi iz trbušnog dijela goveda i često se koristi u pripremi fajita i drugih mesnih jela.

Priprema bifteka može varirati ovisno o vrsti mesa, preferencijama pečenja i osobnim ukusima. Odaberite kvalitetan komad bifteka, ovisno o vašim preferencijama. Prije pripreme, izvadite meso iz hladnjaka i ostavite ga da dođe na sobnu temperaturu barem 30 minuta do sat vremena. Po želji, možete biftek začiniti solju, paprom i drugim začinima prema Vašem ukusu. Također, možete koristiti marinadu po izboru. Ako koristite roštilj, dobro ga ugrijte. Stavite ga na vruću rešetku i pecite ga prema željenom stupnju pečenja. Okrenite ga na pola vremena pečenja kako biste postigli ravnomjernu termičku obradu. Ako pečete u tavi, stavite malo ulja na srednje jaku vatru. Kad se ulje zagrije, stavite ga na tavu i pržite ga prema željenom stupnju pečenja, okrećući ga po potrebi. Ako koristite pećnicu, zagrijte je na visoku temperaturu. Biftek stavite na vrući lim za pečenje i pecite ga na visokoj temperaturi nekoliko minuta sa svake strane, ovisno o debljini i željenom stupnju pečenja. Nakon pečenja, važno je pustiti meso da odstoji nekoliko minuta prije rezanja kako bi se sokovi ravnomjerno rasporedili. Poslužite ga s prilozima po želji, poput povrća, krumpira ili pire krumpira.


Tagovi: