Kako prestati pušiti – odviknite se od cigareta brzo

Nicozero - prestati pušiti je lako

Oslobodite se ovisnosti o nikotinu
  • Nema žudnje za cigaretima
  • Bez sindroma odvikavanja
  • Bez knjiga i hipnoze
  • Bez lijekova i flastera
  • NicoZero ne sadrži otrovne tvari
Kako prestati pušiti - odviknite se od cigareta brzo

Kako prestati pušiti, ovisnost o cigareti

Pušenje cigareta je sačinjeno od dvije glavne vrste ovisnosti: Prva ovisnost je ona o samom nikotinu, on vas čini razdražljivim i radi njega vas boli glava ako ne zapalite cigaretu određeno vrijeme. Druga ovisnost je sama ovisnost o navici pušenja ili držanja same cigarete u ruci, zato često uz neko piće posežete za cigaretom. Prestanak pušenja, točnije kako prestati pušiti možemo danas podijeliti na tri glavna načina:

Prvi način je da "na naglo" prestanemo pušiti bez nekih velikih priprema, samo odjednom bacimo cigarete i kažemo dosta. Drugi način je postupno ublažavanje ovisnosti i zatim potpuni prestanak pušenja, ovdje pušač može prijeći na lakše cigarete i smanjuje postepeno broj popušenih cigareta kako bi se priviknuo na manju dozu nikotina. Treći način je ublažavanje same navike i zatim potpuno odvikavanje od nikotina, ovdje pušač zamjenjuje cigaretu s drugim nikotinskim nadomjeskom, zatim nakon nekog vremena prestaje i s time.

Teško je reći koji od navedenih tri načina je najbolji način za kako prestati pušiti, ponekad je potrebno isprobati sva tri. Prvi način je svakako najbrži ali isto tako i najteži. Ako ste povremeni pušač onda je najbolje da odaberete upravo prvi način. Druga dva načina su više rezervirana za strastvene pušače i ovisnike. Isto tako bitno je za znati kako mnogi ne uspiju od prve prestati pušit, što znači da ćete ponekad morati probavati više puta da bi ste se riješili ovisnosti.

Kako prestati pušiti, priprema za prestanak pušenja

U procesu kako prestati pušiti najvažnija je naravno motivacija. Motivacija će vam pomoći u trenucima kada će biti teško i kada ćete htjeti odustati. Prije nego krenete u proces odvikavanja od pušenja, važno je da učinite sljedeće: Budite pozitivni oko prestanka pušenja, umjesto da sami sebe plašite negativnim stvarima koje pušenje donosi, radije razmislite o pozitivnim učincima koje vam prestanak pušenja donosi. Napravite svoju listu razloga zašto želite prestati pušiti, svaku večer prije spavanja i ujutro nakon buđenja pročitajte listu i krenite u osvajanje novog dana.

Nemojte na listu staviti samo zdravstvene razloge, stavite također i ugrubo računicu koja će vam pokazati iznos novaca kojeg ćete uštedjeti. Također razmislite o tome kako bi bilo lijepo da nema više onog mirisa dima od cigarete. Najvažnije od svega, postavite si datum za prestanak pušenja i držite ga se. Datum može biti vama neki bitan datum, ili svoju odluku možete donijeti na dan 31. svibnja kada se obilježava Svjetski dan nepušenja. Kako prestati pušiti nije lagan proces, i važno je naglasiti da morate biti realni u svojim očekivanjima.

Evo par stvari koje morate imati na pameti tijekom odvikavanja: Prestanak pušenja nije lagan proces, no isto tako nije nemoguć Simptomi koje donosi prestanak pušenja su neugodi, ali oni su privremeni i nestaju najkasnije za dva tjedna. Prvi tjedan će biti najteži, naoružajte se snagom volje i raznim aktivnostima koje će vam pomoći da ne razmišljate o cigareti. prva tri mjeseca su najkritičnija, mnogi se vrate pušenju upravo u navedenom vremenskom razdoblju. Imajte na umu da možda nećete odmah uspjeti iz prve, mnogi bivši ovisnici o pušenju su pokušavali par puta dok nisu uspjeli.

Kako prestati pušiti, kako prebroditi prve mjesece bez pušenja

Naveli smo kako je dobro donijeti datum kada ćete zapaliti zadnju cigaretu, kada taj datum dođe i kada popušite zadnju cigaretu prvi korak će biti bacanje svih zaliha cigareta i upaljača. Prvih par dana je važno provoditi u ambijentu u kojemu nema dima, nemojte zalaziti u kafiće, odlaziti prijateljima koji puše, umjesto toga radije se koncentrirajte na nešto drugo. Svaki dan si postavite neki maleni cilj koji možete ispuniti i budite ponosni na sebe kada ga postignete. Prvi mjeseci nepušenja su vam nova prilika za stjecanje novih životnih navika.

Fizička aktivnost je odlična navika koja će vas držati podalje od cigareta, osobito kada primijetite koliko se manje borite s hvatanjem zraka. Zašto je fizička aktivnost najbolja nakon prestanka pušenja? Prve dane ćete biti hiperaktivni i jako nervozni jer ste oduzeli tijelu nešto na što ste navikli. Sada kada pobliže znate kako prestati pušiti i kakve to posljedice nosi sa sobom, važno je znati što možete napraviti kada vas uhvati kriza.

Da, primjećivat ćete ljude s cigaretama i uhvatiti se u razmišljanju kako vam nedostaje okus i pitat ćete sami sebe "zašto se mučim", no bitno je za znati da je to prolazna kriza i da ne vrijedi radi minute razmišljanja cijeli trud baciti u vodu. Nakon prestanka pušenja u vašem tijelu će se krenuti događati proces čišćenja koji ćete osjetiti već nakon trećeg dana bez cigarete.

U prva dva tjedna nepušenja pojavljuju se fizički simptomi u obliku suhog grla i nosa, glavobolje, problemi sa spavanjem kao i umor, kašljanje i šmrcanje. Psihički simptomi će također biti prisutni i često sa sobom nose naglu promjenu raspoloženja. Sada kada znate kako prestati pušiti sigurno se pitate što ako ponovno zapalite? Ako ste zaista bili ustrajni i izdržali preko tri najkritičnija mjeseca, osjećaj zapaljene cigarete će vam se zapravo gaditi.


Tagovi:

Nicozero - prestati pušiti je lako

Oslobodite se ovisnosti o nikotinu
  • Nema žudnje za cigaretima
  • Bez sindroma odvikavanja
  • Bez knjiga i hipnoze
  • Bez lijekova i flastera
  • NicoZero ne sadrži otrovne tvari