Nicozero - prestati pušiti je lako

Oslobodite se ovisnosti o nikotinu

  • Nema žudnje za cigaretima
  • Bez sindroma odvikavanja
  • Bez knjiga i hipnoze
  • Bez lijekova i flastera
  • NicoZero ne sadrži otrovne tvari

Svjetski dan nepušenja – datum obilježavanja

Zanimljivosti

Svjetski dan nepušenja - datum obilježavanja

Kada se obilježava svjetski dan nepušenja?

Svjetski dan nepušenja se održava svake godine 31. dana u svibnju, i slavi ga se diljem svijeta. Anualna proslava dana služi kako bi se informiralo ljude, posebice mlade ljude o opasnostima konzumacije cigareta i duhana, te kako pušenje ovih supstanci može biti štetno po nečije zdravlje. Svjetska zdravstvena organizacija odnosno WHO je pokrenula ovu inicijativu kako bi osvijestilo ljude o opasnostima cigareta i duhana i potaknula ih ne prestanak pušenja.

Države članice SZO-a stvorile su Svjetski dan nepušenja 1987. kako bi privukle globalnu pozornost na epidemiju duhana i smrt i bolesti koje se mogu spriječiti. Namjera dana nadalje je skrenuti pozornost na raširenu rasprostranjenost uporabe duhana i negativne učinke na zdravlje, koji trenutno dovode do više od 8 milijuna smrtnih slučajeva svake godine diljem svijeta, uključujući 1,2 milijuna kao rezultat izloženosti nepušača rabljenom duhanu. dim. Taj je dan naišao na entuzijazam i otpor diljem svijeta od strane vlada, javnih zdravstvenih organizacija, pušača, uzgajivača i duhanske industrije.

Kako je nastao svjetski dan nepušenja?

Godine 1987. Svjetska zdravstvena skupština WHO-a donijela je Rezoluciju WHA40.38, pozivajući da 7. travnja 1988. bude “svjetski dan nepušenja“. Cilj dana bio je potaknuti korisnike duhana u cijelom svijetu da se suzdrže od upotrebe duhanskih proizvoda 24 sata, akcija za koju su se nadali da će pružiti pomoć onima koji pokušavaju prestati. Godine 1988. Svjetska zdravstvena skupština donijela je Rezoluciju WHA42.19 s kojom se poziva na obilježavanje Svjetskog dana bez duhana svake godine 31. dana u svibnju.

Od tada, WHO podržava Svjetski dan bez duhana svake godine, povezujući svaku godinu s drugom temom u vezi s duhanom. Godine 1998. WHO je uspostavila Inicijativu bez duhana (TFI), pokušaj da se usredotoče međunarodni resursi i pozornost na globalno zdravstveno pitanje duhana. Inicijativa za Svjetski dan nepušenja pruža pomoć za kreiranje globalne politike javnog zdravlja, potiče mobilizaciju između društava i podržava Okvirnu konvenciju Svjetske zdravstvene organizacije o kontroli duhana (FCTC). FCTC Svjetske zdravstvene organizacije je globalni ugovor o javnom zdravstvu koji su zemlje diljem svijeta usvojile 2003. godine kao sporazum za provedbu politika koje rade na prestanku pušenja.

Svjetski dan nepušenja

Svake godine za Svjetski dan nepušenja WHO odabire temu dana kako bi stvorio jedinstveniju globalnu poruku za WNTD. Ova tema tada postaje središnja komponenta dnevnog reda WHO-a u vezi s duhanom za sljedeću godinu. Nadzire stvaranje i distribuciju promidžbenih materijala povezanih s tom temom, uključujući brošure, letke, postere, web stranice i priopćenja za tisak. Videozapisi su stvoreni kao dio kampanje podizanja svijesti o WNTD-u 2008. na temu “Mladi bez duhana” i objavljeni na YouTubeu, a podcastovi su prvi put korišteni 2009.

U mnogim svojim WNTD temama i srodnim promidžbenim materijalima, WHO naglašava ideju istine. Naslovi tema kao što su “Duhan ubija, ne daj se zavaravati” (2000. ) i “Duhan: smrtonosan u bilo kojem obliku ili maski” (2006. ) ukazuju na uvjerenje da pojedinci mogu biti zavedeni ili zbunjeni oko prave prirode duhana i cigareta. WHO-ovi WNTD materijali predstavljaju alternativno razumijevanje činjenica kako se vidi iz globalnog svijeta. javnozdravstvena perspektiva. Promidžbeni materijali WNTD-a pružaju službeno tumačenje najsuvremenijih istraživanja i statistika vezanih uz duhan i pružaju zajednički temelj za formuliranje argumenata protiv pušenja diljem svijeta. Teme za Svjetski dan nepušenja su “Duhan – prijetnja razvoju” (2017. ), “Duhan slama srca” (2018. ), “Učini svaki dan Svjetskim danom bez duhana” (2019. ), “Izložen duhan: tajna je vani” (2020. ), i “Posvetite se prestanku” (2021. ).

Tagovi:

Nicozero - prestati pušiti je lako

Oslobodite se ovisnosti o nikotinu

  • Nema žudnje za cigaretima
  • Bez sindroma odvikavanja
  • Bez knjiga i hipnoze
  • Bez lijekova i flastera
  • NicoZero ne sadrži otrovne tvari