Kako prepoznati pubertet kod djevojčica

Zanimljivosti

Kako prepoznati pubertet kod djevojčica

Kako prepoznati pubertet kod djevojčica kroz tjelesni razvoj

Ova faza tjelesnog i mentalnog razvoja djece u tinejđere, u medicini, se naziva pubertet. Pubertet općenito počinje ranije kod djevojčica nego kod dječaka. Otprilike od 10 do 18 godina, oni su u odlučujućoj fazi razvoja, dok su dječaci tek dvije godine kasnije. U nastavku su sažeti najvažniji znakovi da se djevojčice približavaju ili tek počinju pubertet, općenito sve o tome kako prepoznati pubertet kod djevojčica.

U dobi između devet i deset godina, tjelesni i mentalni razvoj toliko su napredovali da je pubertet neizbježan. Prije ovog novog razvoja, ispituje se razina izvedbe i tjelesna građa mališana. Vanjske promjene mogu se jasno primijetiti od strane njihovih roditelja i ljudi u njihovoj neposrednoj blizini. Prije svega, skok rasta najavljuje pubertet i prvi je pokazatelj kako prepoznati pubertet kod djevojčica. Nije važno koliko su velika djeca bila prije. Međutim, oni koji u djetinjstvu obično pripadaju nižima i sitnije su građe, ponekad su više pogođeni rastom i ovdje je to također uočljivije. Naglo povećanje veličine za oko 5-8 cm u nekoliko mjeseci nije neuobičajeno. Te su pojave ponekad popraćene bolovima u kostima i zglobovima.

Kod djevojčica se fizičke promjene ne mogu vidjeti samo u visini. Dojke se počinju razvijati već početkom puberteta. To je uglavnom zbog činjenice da se hormoni oslobađaju u mozgu. Hormoni koji oslobađaju gonadotropin naziv su dotičnih glasničkih tvari odgovornih za otpuštanje spolnih hormona u hipofizi. Zahvaljujući tim hormonima tkivo dojke počinje rasti, stvaraju se mliječne žlijezde, a postupno se povećavaju i bradavice. Ovaj rast uzrokuje vidljivo povećanje grudi u volumenu. Roditelji bi trebali ovo povećanje grudi uzeti kao priliku da kćerima kupe prvi topić ili grudnjak.

Kako prepoznati pubertet kod djevojčica uz promjene koje nosi prva menstruacija

Istodobno, prve promjene događaju se unutar tijela tijekom puberteta. Hormoni uzrokuju rast jajnika i tijelo se polako prilagođava prvoj menstruaciji. Jajovodi rastu, a uskoro slijedi prva ovulacija. Roditelji sada imaju zadatak objasniti svojoj djeci što se događa u tom periodu u ljudskom tijelu i sami moraju biti svjesni toga kako prepoznati pubertet kod djevojčica da bi na to pravovremeno pripremili djecu i pojasnili im.

Ako vam je to teško učiniti, nemojte se bojati zatražiti pomoć liječnika. Kod ginekologa djevojke dobivaju sve važne informacije o prvoj menstruaciji i tako bolje razumiju što se događa s njihovim tijelom. Mnogim djevojkama nije lako govoriti o menstruaciji na samom početku. To nije ništa čudno i nelagodnost oko takvog razgovora je normalna pojava, već ozbiljno shvatite svoje dijete. S vremenom tema postaje sve razumljivija, ali razgovor sa djevojčicama o tome se prvo mora razraditi da bi bio uspješan.

Često pomaže i razmjena ideja s vršnjacima i prijateljima. Ovdje se djevojke susreću sa time na svojoj razini. Roditelji se tada ne bi trebali osjećati odbačenima. Djevojke prolaze ne samo kroz fizičke nego i kroz mentalne promjene – a one također uzrokuju prirodnu odvojenost od roditelja, a to je jedan od prvih pokazatelja kako prepoznati pubertet kod djevojčica.

Kako prepoznati pubertet kod djevojčica kroz psihološke promjene

Psihološke promjene uzrokuju najveće poteškoće mnogim roditeljima. Djevojke u pubertetu često se ponašaju potpuno drugačije nego što su navikle u djetinjstvu: neke vrlo brzo postanu sve otvorenije, druge imaju tendenciju pretjerivanja, a neke se sve više povlače. Sva su ova ponašanja savršeno normalna i adolescenti ih imaju pravo živjeti. Kao roditelji, ali i adolescenti, morate se naučiti nositi s tim kako prepoznati pubertet kod djevojčica i djeci pojasniti važnost ispravnog ponašanja i odnošenja prema drugima.

Proces odrastanja također uključuje razvoj vlastite osobnosti. Gotovo svaka djevojka ima fazu “roditelji su glupi”. To pokazuje da im se više ništa ne može reći. Nadalje, oni sve znaju bolje i roditelji ih ionako ne mogu razumjeti. Najbolji način da se nosite s ovom fazom puberteta je mir i spokoj – koliko god to bilo teško. Postavite jasne granice i uspostavite pravila koja se jednostavno ne smiju prekoračiti ili prekršiti. To se posebno odnosi na izlaske, školu uključujući domaće zadaće i provođenje vremena s obitelji. Čak i kad je riječ o svađama, djevojkama u pubertetu trebaju te fiksne strukture – jer su i one dio procesa odrastanja.

Međutim, na uobičajene tinejdžerske tračeve ili stvari koje izazivaju okretanje očima važno je ostati miran. Roditelji najbolje pomažu svojoj djeci u pubertetu kada pokažu razumijevanje i ne shvaćaju bilo kakvo njihovo ponašanje previše ozbiljno. To su glavni razlozi zašto morate znati kako prepoznati pubertet kod djevojčica, da biste na vrijeme reagirali na promjene koje se događaju vašoj djeci.

Tagovi: