Kako premjestiti maslinu

Zanimljivosti

Kako premjestiti maslinu

Kako premjestiti maslinu i gdje ju uzgajati

Zamislite da sjedite u svom vrtu. Nedostaje li vam mediteranski osjećaj? Možda je to zato što se vaša maslina nalazi u tegli na terasi. Unatoč mnogim stvarima koje vas možda brinu oko takvog pothvata, postoji rješenje: istražite kako premjestiti maslinu i presadite ju u svoj vrt.

Budući da maslina preferira blagu klimu, postoji rizik da stablo neće preživjeti zimu ako nije zaštićeno. Stoga postoji malo ograničenje kod idealnih mjesta za uzgoj masline, jer bi u hladnim regijama biljku zapravo trebalo ostaviti u tegli. Drvo može podnijeti samo temperature do -10 ° C u ograničenoj mjeri. U hladnijim regijama maslina u tegli ima prednost kao mjesto za maslinu zato što se biljka može transportirati na zaštićenije mjesto kada zahladi ili ako je zasađena razmislite o tome kako premjestiti maslinu.

No, ako želite posaditi maslinu u toplijim regijama, to možete učiniti bez poteškoća. Učinite uslugu sebi i biljci uzimajući mlado drvo masline. Starije biljke u svojim zrelijim godinama, navikle su na vruću i suhu klimu. Takva se maslina ne bi mogla tako dobro nositi s promjenom kao mlađe drvo.

Stablo masline voli zaštićeno, sunčano mjesto i puno topline u vrtu. Ali zato ono ne treba puno vode. Ekonomično i pažljivo zalijevanje ostaje važan dio njege maslina, bez obzira na to je li stablo posađeno u tegli ili u zemlji.

Kako premjestiti maslinu i kako ostvariti idealne uvjete

Stablu je potrebno puno prostora jer se korijenje može brzo i na širokom području proširiti. Dva stabla masline trebaju biti udaljeni pet metara kako korijenje ne bi raslo jedno u drugo. Treba izbjegavati i druge biljke na području ispod stabla. S druge strane, sadnja blizu zida može biti od pomoći jer korijenje raste uz zid, ali ipak mu on nudi zaštitu. Ako je vaše stablo masline posađeno na jednom od ovakvih mjesta, ne morate razbijati glavu sa mislima o tome kako premjestiti maslinu.

Korijenje maslina raste duboko u zemlju. Stoga, nije važno samo da drvo ima prostor po širini, već i po dubini te da pod zemljom nema cijevi o koje bi se moglo zapetljati. Ako stablo jako raste pod zemljom, to je također znak vaše dobre brige. Jer ako je zbrinuto, dobro se razvija. Biljka je ograničena u toj mogućnost kada je posađena u tegli i potrebno je razmisliti kako premjestiti maslinu da može ostvariti svoj puni potencijal na adekvatnom mjestu. Zasađena biljka u tegli ima mnoge prednosti, poput jednostavnog preseljenja u zimskim mjesecima u unutarnji prostor.

Sredina proljeća je dobro vrijeme za sadnju. Zemlja je vlažna, ali se i postepeno zagrijava. Stablo masline može tada izrasti u vegetaciju i prije svega ukorijeniti se. Naravno, ukorjenjivanje je ključ za osiguravanje dugog života stabla masline. Alternativno, može se saditi i u ranu jesen. Čak i tada je tlo toplo, ali postaje sve vlažnije. Međutim, vrijeme ukorjenjivanja kraće je u jesen nego u proljeće.

Kako premjestiti maslinu i pravilno ju zasaditi

Ako želite saznati kako premjestiti maslinu na pravilan način, slijedite ove savjete. Rupa za sadnju mora biti dovoljno velika i duboka da bi sadnja bila uspješna. U pravilu treba iskopati rupu koja je dvostruko veća od korijenske loptice. Osim toga, važna je odvodnja, odnosno otjecanje vode. Stoga pazite da slojevi tla ispod rupe za sadnju budu propusni za vodu. Tamo gdje je na nekadašnjoj oranici nastao vrt, često se nalazi sloj gline na razini nekadašnje dubine oranja. To se mora iskopati i omekšati.

Nakon što je iskopana i pripremljena jama za sadnju, izvadite stablo iz tegle. Možete pregledati korijenje i po potrebi ukloniti mrtvo korijenje. Zatim biste trebali malo ohrapaviti korijen kako bi korijenje bolje pronašlo svoj put u tlo. Zatim korijensku lopticu i stablo stavite u rupu za sadnju i ispravite je. Nakon toga rupu za sadnju napunite rahlom zemljom pomiješanom s pijeskom i kamenjem. Tlo čvrsto pritisnite kako bi stablo bolje raslo. Na kraju ulijte vodu u rupu za sadnju. Prvih nekoliko dana nakon sadnje trebate redovito zalijevati, natapajući korijenje. Međutim, ne biste stablo trebali zalijevati duže od tjedan dana kako biste bili uspješni u naumu kako premjestiti maslinu prateći svaki korak.

Tagovi: