Kako pravilno disati dok plivamo

Kako pravilno disati dok plivamo

Zašto je pravilno disanje važno kod plivanja?

Ljetni dani su stvoreni za uživanje u moru ili bazenima. Mnogi od nas jedva čekaju zaplivati u ljetnim danima, no ponekad to plivanje brzo umori. Znate li zašto? Nepravilno disanje! Nepravilnim disanjem često sabotiramo sami sebe i time se više nesvjesno umaramo. Što zaista postoji pravilna tehnika disanja za plivanje? Odgovor je da. Svaki sport zahtijeva kontrolirano disanje kako bi nam se tijelo što prije adaptiralo vježbi i kako se ne bi brzo umarali.

Što je potrebno učiniti kako bi pravilno disali tijekom plivanja? Dovoljno je krenuti s osnovnim vježbama na rubu bazena ili mola. Ove vježbe ne samo da će vam pomoći da se manje umarate, već će vam pomoći u tome da dulje zadržite dah i da "dišete" pod vodom. Učenje dobre tehnike disanja omogućit će vam bolje i brže plivanje, poboljšat će vaše poteze u vodi, poboljšat će vašu izdržljivost. Jednom kada savladate pravilnu tehniku disanja primijetiti ćete da možete biti plivati bez brzog umaranja.

Poboljšajte svoje disanje

Treneri plivanja otkrili su nekoliko savjeta koji nam mogu pomoći. Kako se vježba pravilno disanje za plivanje? Prije plivanja potrebno je opustiti se i dobro se zagrijati. Prije ulaska u samu vodu opustite mišiće lica te čeljusti. Upravo napetost ovih mišića djeluje na pravilno disanje. Kada uđete u vodu uzmite maleni dah i zaronite glavom pod vodu i polako krenite s ispuštanjem zraka kroz usta ili kroz nos. Ispušite sav zrak prije nego ponovno zaronite. Ponavljajte prije plivanja. Uvijek uzmite u obzir da morate sinkronizirano disati, prema pokretima.

Sinkronizacije će povećati sposobnost pluća da uzmu onoliko zraka koliko im zaista treba. Kada usavršite ovu tehniku, ona će poboljšati vašu okretnost te brzinu. Svakako imajte na umu da postoje razne tehnike disanja, a one ovise o stilu plivanja. Za slobodno plivanje ili kraul uzimajte zrak onda kada okrećete glavu na stranu. Kod prsnog plivanja zrak se uzima izvan vode. Poželjno je disati kod svakog drugog pokreta kako bi se tijelu olakšao napor. Prije novog udaha uvijek u potpunosti izdahnite.

Pravilno disanje tokom plivanja

Što je s početnicima u plivanju? Ukoliko ste početnik, najbolje je odmah učiti odgovarajuću tehniku disanja. Mnogi početnici se boje da će ostati bez zraka ili ih često hvata panika, što djeluje na sam način disanja. Ovdje je važno opustiti se i ostati koncentrirani. Uz pravilni trening i ispravni stav može se savladati pravilno disanje za vrijeme plivanja. Koga je najbolje upitati za savjet? Ako ste novi u svijetu plivanja a okruženi ste plivačima, tada je najbolje zatražiti savjet od njih.

Plivači (ovisno o tipu plivanja) mogu imati drugačije metode disanja i mogu imati razne treninge disanja. Odaberite stil plivanja koji vam najbolje leži ili odgovara i naučite kako izgleda pravilno disanje. Što je još važno za znati? Plivanje je isto sport/trening, stoga je poželjno da se zagrijete prije njega, i da se nakon njega istegnete. Savjet mnogih plivača je da se u početku fokusirate na treninge pravilnog disanja, a da se zatim postepeno upustite u plivanje i vidite da li pravilno dišete ili ne.


Tagovi: