Kako održavati i sačuvati Božićnu zvijezdu

Zanimljivosti

Kako održavati i sačuvati Božićnu zvijezdu

Kako održavati i sačuvati Božićnu zvijezdu tokom cijele godine

Biljka Božićna zvijezda daje jedan od najljepših cvjetova i privlači pogled, a kako cvate u zimsko vrijeme daje našem srcu toplinu i poseban osjećaj. Ovaj predivan cvijet je jedan od važnih simbola Božića zbog svoje kombinacije crvenog cvijeta sa velikim zelenim listovima. Božićnu zvijezdu možete nekome pokloniti, ali je zasigurno želite imati kao ukras u svom domu. Ova biljka ne zahtjeva previše vašeg vremena za brigu o njoj.

Kako održavati i sačuvati Božićnu zvijezdu da bi ova biljka bila zdrava tokom cijele godine i procvjetala u doba koje prethodi božićnim blagdanima. Božićna zvijezda je poluzimzelena biljka, a njezin cvijet može potrajati u period od dva do šest mjeseci. Nakon što ocvate, latice će otpasti, ali otpast će i listovi.

Istražite kako održavati i sačuvati Božićnu zvijezdu nakon što otpadnu cvjetovi i listovi jer ovo je biljka koja nije jednogodišnja i uz pravilnu njegu tokom cijele godine možete očekivati sljedeći Božić ponovnu cvatnju i onaj prekrasan božićni ugođaj.

Kako održavati i sačuvati Božićnu zvijezdu tokom božićnih praznika

Najvažniji savjet kako održavati i sačuvati Božićnu zvijezdu tokom božićnih blagdana kada je ona u punom cvatu jest da je se ne izlaže hladnim temperaturama. Ovoj biljci najviše odgovaraju temperature iznad 18 Celzijevih stupnjeva jer originalno potječe iz toplih krajeva. Temperature iznad tih 18 stupnjeva joj pomažu da sam cvijet ostaje žarko crvene boje koja je jedinstvena i specifična za ovu biljku.

Prosinac je mjesec cvatnje ove biljke, te ako obratite pažnju na sam cvijet primijetit ćete u sredini žuto-zelene pupoljke. Što više pupoljaka ima, to će dulje cvjetovi trajati i ukrašavati vaš dom tokom božićnih blagdana, ali i nakon njih.

Da biste ostvarili svoj cilj kako održavati i sačuvati Božićnu zvijezdu za vrijeme božićnih blagdana i nakon blagdana, biljku je potrebno umjereno zalijevati, dakle ne pretjerivati. Da bi biljka što dulje cvala možete u teglicu svakih dva tjedna uliti tekućeg gnojiva. Ovo će biljci dati dodatnu hranu i cvijet će se održati dulje.

Savjeti kako održavati i sačuvati Božićnu zvijezdu

Ako u svom domu imate ovu biljku zasigurno vas zanima kako održavati i sačuvati Božićnu zvijezdu tokom čitave godine, ne samo u prosincu dok traje cvatnja do siječnja. Božićna zvijezda je biljka koju je lako održavati u kući jer joj odgovaraju više temperature i nije zahtjevna. Zapravo biljka traži samo vaše strpljenje zbog toga jer cvate jednom godišnje.

U prosincu biljka cvate i to bogatim crvenim raskošnim cvjetovima sa tamnozelenim listovima, pravi simbol Božića. Iako cvijet Božićne zvijezde može biti ne samo crvene, već i žute ili ružičaste boje blago iscrtkane crvenim šarama, ipak je najpoznatija po svojoj crvenoj boji. Nakon što biljka ocvate, početkom godine otpast će i latice, ali i listovi, te je tada potrebno stabljiku skratiti na visinu od oko dvadesetak centimetara. Biljka na taj način ulazi u period hibernacije kad joj nije potrebno puno zalijevanja, niti puno svjetla.

U drugoj polovici godine biljku treba presaditi u veću teglu i više zalijevati, te povremeno gnojiti tekućim gnojivom. U periodu pred cvatnju, točnije dva mjeseca prije biljku treba držati na danjem svjetlu šest sati, a preostalo vrijeme je skloniti u neku mračnu prostoriju jer se na taj način omogućuje polagan razvoj cvijeta koji će biti trajniji. Kada biljka krene davati listove i razvijati se možete biti sigurni da ste svladali kako održavati i sačuvati Božićnu zvijezdu. Nakon što procvate nije više potrebno sklanjati biljku u prostoriju sa manje svjetla nego možete uživati u raskoši ovog prekrasnog božićnog simbola.

Tagovi: