Kako odrediti koji zub boli

Kako odrediti koji zub boli

Zub koji boli ili je preosjetljiv

Ponekad zubi pokazuju bol koju ne možete odrediti točno o kojem zubu se radi, naročito ako se radi o boli koja nije ničim izazvana. Moguće je da se radi o zaostaloj hrani koja je zapela između zuba pa to uzrokuje nadražaj, stoga je izuzetno važno redovno održavati higijenu zubi naročito ako jedete sjemenke koje vrlo lako mogu zapeti i ostati između zubi.

Kada zub osjećate ili mislite da vas boli više zubi moguće je da se radi o preosjetljivim zubima, zapravo preosjetljivosti zubnih vratova. U takvoj situaciji će vas zubi boljeti neko vrijeme i bol će nestati u narednom periodu. U svakom slučaju trebate posjetiti stomatologa kako biste bili sigurni o čemu se radi. Ukoliko nemate neki upalni proces ili karijes na određenom zubu stomatolog će vam preporučiti zubnu pastu koja je namijenjena preosjetljvim zubima.

U tom slučaju kada se koristi zubna pasta za preosjetljive zube nemojte koristiti druge paste poput pasta za izbjeljivanje zubi kako ne bi došlo do dodatnih komplikacija i boli koja bi se mogla pojaviti pa ćete misliti da se zub pokvario.

Zub koji boli šalje signal

Zub koji reagira na hladno ili toplo, slatko, kiselo je zub koji ima karijes i kod kojeg se razvija upalni proces. Bez obzira da li možete sami odrediti o kojem zubu se radi ili ne možete trebate posjetiti stomatologa koji će točno utvrditi o kojem zubu se radi. Stomatolog će otkloniti karijes do zdrave površine zuba i nadomjestiti otklonjeni bolesni dio zuba plombom.

Nikako nemojte odlagati posjet stomatologu je karijes neće nestati već će s vremenom prodirati sve dublje u pulpu zuba, a mogu nastati i komplikacije s upalnim procesima kod kojih će biti potrebno liječenje antibioticima.

Karijes može dovesti do bolova zbog kojih nećete moći sami odrediti o kojem zubu se radi, pa ćete misliti da vas bole i zubi pored oboljelog zuba. Moguće je i da će se pojaviti krvarenje desni naročito tokom pranja zubi, te oticanje desni, čeljusti i obraza. Nemojte čekati i da dođe to oticanja već reagirajte odmah i posjetite stomatologa što prije dok je manja površina zahvaćena karijesom.

Zub boli na različite načine

Zub koji boli može boljeti na različite načine reagirajućina hladno, toplo bol može biti vrlo intenzivna dok se ne otkloni topla ili hladna hrana sa zuba. Ovakva intenzivna bol najtjerat će vas da se odlučite odmah posjetiti stomatologa kako bi se riješili boli. Oštra bol koja ne prestaje nakon 15 minuta svakako je razlog za posjetiti stomatologa jer vam neće pomoći ni razne tablete za bolove, a bol tokom noći može biti neizdrživa.

Kada osjećate oštru bol to je znak da je upalni proces došao do pulpe zuba, kada bol postane pulsirajuća upalni je proces došao do mjesta gdje se nalaze živci zuba. Tupa bol se povezuje sa upalom okolnog tkiva zuba koja se može proširiti i na okolne zube pa sami nikako nećete moći odrediti problematičan zub o kojem se radi jer se vrlo često javlja refleksna bol koja se osjeća kod susjednih zubi.

Refleksna se bol može odraziti na susjedne zube, na čeljust, ali i na suprotnu stranu što će vas dodatno zabrinuti i zbuniti pa ćete misliti da vas bole svi zubi koje imate.


Tagovi: