Bol ispod pazuha – mogući uzroci i ublažavanje boli

Bol ispod pazuha – mogući uzroci i ublažavanje boli

Zašto nastaje bol ispod pazuha?

Bol ispod pazuha česta je pojava, i ona može biti uzrokovana raznim uzrocima. Često su sami razlozi nastanka bezopasni i potrebno je samo tretirati bol, no ponekad se može raditi i o upalnom stanju, ozljedi ili čak ozbiljnijoj bolesti radi čega je potrebno zatražiti liječničku pomoć i odrediti liječenje. Bol ispod pazuha najčešće nastaje radi alergija ili je posljedica depilacije područja. Pojedini kozmetički proizvodi poput dezodoransa, sapuna i antiperspiranta mogu dovesti do nastanka alergijske reakcije s kožom i kao posljedicu uzrokovati crvenilo, oteknuće kao i bol područja.

Ako se pojavi bol radi korištenja pojedinih kozmetičkih proizvoda, tada je pazuh potrebno što nježnije isprati s hladnom vodom i staviti hladni oblog. Ne preporučuje se sušenje ili trljanje s ručnikom. Depilacija pazuha ukloniti će neželjene dlačice, ali i površinski sloj kože, što može dovesti do iritacije živčanih završetaka što se manifestira u crvenilu kože, nadraženosti i boli. Poželjno je da se prije depilacije na pazuh stavi pjena ili gel za brijanje i da se koriste kvalitetne te višekratne britvice. Nakon depilacije na pazuh se može staviti i hidratantna krema. Ne preporučuje se korištenje voska niti depilacijskog aparata na ovome osjetljivom području.

Bol ispod pazuha, uzroci i simptomi

Alergije na kozmetičke proizvode i nepravilna depilacija najčešći su uzročnici boli, no ne i jedini. Bol ispod pazuha može nastati i radi grča mišića, istegnuća mišića, upale limfnih čvorova., upale folikula dlake te znojnih žlijezda. Često je uzrok boli ispod pazuha posljedica grčenja mišića. Bol će biti nagla, kratka i nije opasna po zdravlje, već samo neugodna. Bol može biti uzrokovana i istegnućem mišića koji se nalazi na grudnome košu i koji se može povrijediti prilikom intenzivnijeg treninga ili radi naglijeg pokreta. Bol nije opasna, prolazi kroz par dana mirovanja.

Upala limfnih čvorova ponešto je ozbiljnije stanje. Kada u organizmu postoji veliki broj bakterija, virusa ili gljivica, limfni čvorovi će pojačati svoji rad i proizvoditi više leukocita, što će rezultirati povećanjem i oteknućem čvorova i boli. Prije liječenja mora se utvrditi da li je upala bakterijske ili virusne prirode. Bakterijska upala liječit će se antibioticima, dok će se virusna tretirati tabletama za bolove i mirovanjem. Topla kupka s sodom bikarbonom može ublažiti obje vrste upale, kao i masaža koja će potaknuti cirkulaciju područja.

Upala folikula dlaka te znojnih žlijezda najčešće nastaje bakterijskih upala na pazuhu. Može biti posljedica nepravilne depilacije i zatvorenih pora na stanicama kože, kao i viškom ulja. Ovakve upale mogu dovesti do stvaranja cisti koje će uzrokovati bol te svrbež, nakupljanje gnoja ispod dlake i razvoj ožiljaka. Ponekad je potrebno uklanjanje ciste i terapija s antibioticima. Bol ispod pazuha može biti izazvana raznim uzrocima, zato je potrebno obratiti pažnju na to koliko traje i kada je krenula.

Bol ispod pazuha, ozbiljniji uzroci boli

Nažalost, bol ispod pazuha može biti i znak ozbiljnijih zdravstvenih stanja. Bol može tako ukazivati na rak dojke, dijabetes, ozljedu brahijalnog pleksusa i bolest perifernih arterija. Rak dojke danas pripada u najčešće maligne bolesti kod žena. U se bolest razvija tiho, ponekad se može prepoznati radi boli ispod pazuha i drugim simptomima poput čvorića u dojci, vidljive promjene na dojci, iscjedak iz dojke, promjenama na bradavicama. Neotkriveni ili neliječeni dijabetes može dovesti do oštećenja manjih krvnih žila oko živaca, osobito na nogama te stopalima. Bolest se isto tako može manifestirati na živce ispod pazuha, što uzrokuje bol ispod pazuha.

Ozljeda brahijalnog pleksusa prepoznaje se po peckanju koje se pojavljuje između vrata te ramena, boli koja se pojavljuje iznad ramena i širi rukama sve od šake do pazuha. Ozljeda nastaje radi naglih pokreta ramena prema dolje ili gore, ili nakon izravnog udarca ili pada na vrh ramena. Sama ozljeda će se liječiti fizikalnom terapijom i kineziterapijom. Bolest perifernih arterija opisuje se kao začepljenost arterija, a simptomi su bol, grčevi, neugoda, osjećaj umora u rukama i nogama. Dijagnoza se radi uz pomoć mjerenja tlaka i uz pomoć ultrazvuka, a liječi se uz promjenu načina života.


Tagovi: