Kako očistiti zlato i zlatni nakit – Čišćenje zlata, zlatnog nakita i zlatnine

Kako očistiti zlato i zlatni nakit - Čišćenje zlata, zlatnog nakita i zlatnine

Zašto je potrebno čistiti zlato i zlatni nakit?

Mnogi od nas posjeduju zlatni nakit, no tek nekolicina nas ga je zapravo oprala ili očistila. Zašto je potrebno čistiti zlato i zlatni nakit? Procesom čišćenja uklanjamo nakupljenu nečistoću i vraćamo nakitu izgubljen sjaj. Zlato i zlatni nakit nije dovoljno samo posjedovati, ono se treba i održavati. Zlatnina bi uvijek trebala biti čista, ne samo radi estetskih razloga i sjaja, već i radi higijenskih razloga. Neovisno o tome da li nosite zlati lančić, narukvicu, prsten ili možda naušnice, zlato kao i svaki drugi materijal na sebe sakuplja nečistoće.

Svakodnevnim nošenjem na njemu se skuplja masnoća s kože, prašina i ostale nečistoće. Da li moramo nositi zlato na čišćenje ili se ono može očistiti i doma? Zlato i sav nakit možemo veoma brzo i jednostavno očistiti kod kuće. Za razliku od srebra, zlato je veoma jednostavno za održavanje i spremanje, što znači da se ne moramo bojati da će ono ostati bez sjaja ili da će doći do određenog oštećenja. No, bez obzira na navedeno nije poželjno da koristite agresivna sredstva za čišćenje.

Kako očistiti zlato i zlatni nakit?

Na kraju dana svoju zlatninu bi trebali skinuti sa sebe, i prije spremanja ga oprati. Naravno, pranje ne morate izvoditi svaki dan, no poželjno je da se ono radi na mjesečnoj bazi. Kako očistiti zlato i zlatni nakit? Jedan od najboljih načina čišćenja je korištenje sasvim običnog deterdženta za pranje. Deterdžent za pranje trebao bi biti što blaži kako ne bi potencijalno izazvao oštećenje na nakitu. U kipuću vodu potrebno je dodati nekoliko žličica navedenog deterdženta, dodajte zlato i zlatni nakit i pričekajte sat vremena.

Navedena kupka će iz akita izvući svu nečistoću. Nakon što je prošlo sat vremena svoji nakit je potrebno izvaditi iz kupke i dobro obrisati sa suhom krpom kako bi uklonili ostatke deterdženta. Što ako morate na brzinu očistiti zlatni nakit? U tom slučaju dovoljno je na meku krpu nanijeti malo pice i detaljno ispolirati nakit. Umjesto krpe može vam poslužiti i mekana četkica za zube kako ne bi ostale nepoželjne ogrebotine od smjera potezanja.

Koje metode je najbolje primijeniti kako bi se očistilo zlato i zlatni nakit?

Osim čišćenja sa blagim deterdžentom i pivom, zlato i zlatni nakit može se čistiti i na još dva jednostavna načina. Zlato i zlatni nakit može se očistiti i uz uranjanje u alkohol gdje će odstajati do nekoliko minuta (5 minuta). Nakon što nakit izvadite iz kupke potrebno ga je obrisati sa čistom pamučnom krpom. Ukoliko je nakit izrezbaren ili ima mjesta gdje se nečistoća može zavući, tada je potrebno obratiti pažnju na uklanjanje nečistoća s tih područja.

Što ako vam zlatni nakit više nije sjajan, da li mu možete vratiti sjaj? Ukoliko vam je zlato s vremenom izgubilo svoji sjaj, tada ga je potrebno dobro oprati u toploj vodi s neutralnim sapunom. Navedeno će ukloniti nakupljene nečistoće koje često rezultiraju mutnim/mat sjajem. Nakon navedenog nakit je potrebno dobro ispolirati s krpicom za poliranje i zlato bi trebalo dobiti svoji stari sjaj. Kada čistite zlatni nakit imajte na pameti da ne smijete koristiti jaka i abrazivna sredstva kako ne bi došlo do oštećenja.


Tagovi: