Kako nastaju bakterije u urinu

Znanost

Kako nastaju bakterije u urinu

Kako nastaju bakterije u urinu i što ih uzrokuje?

Bakterije u urinu su česta pojava i svatko od nas će se barem jednom susresti s njima. One mogu nastati kao rezultat loše higijene, ili kao znak slabijeg imuniteta. Ako smo zdravi navedeno stanje često nije problem, no ako nam je zdravlje narušeno tada bakterije mogu dovesti do upala i infekcije mokraćnih puteva. Infekcija mokraćnog sustava pripada u najčešće bakterijske infekcije, i često je razlog zašto se mnogi odlučuju na posjet obiteljskom liječniku.

Kako nastaju bakterije u urinu i što ih uzrokuje? Navedeno stanje liječnici zovu asimptomatska bakteriurija. Naš urin je inače sterilan i u svome sastavu on ne sadrži bakterije. Normalno je da se maleni broj bakterija pojavi u urinu zdravih ljudi, često je taj mali omjer sasvim bezopasan. Povećana količina bakterija u urinu mogu biti znak da je došlo do infekcije u mjehuru, uretri ili bubregu.

Jednostavno objašnjeno, sve što blokira normalan protok urina ili sprječava mjehur da se potpuno isprazni može uzrokovati povećani broj rasta bakterija u urinu. Kako nastaju bakterije u urinu? Do njenih pojava može doći tijekom seksualnih aktivnosti ili kod brisanja nakon obavljene nužde. Od pojave navedenih bakterija i upale mokraćnih puteva češće pate žene nego muškarci.

Kako nastaju bakterije u urinu, simptomi i kako ih spriječiti?

Povećani razvoj bakterija u urinu mogu dovesti do upale urinarnog trakta koje mogu zahvatiti mjehur, bubrege i mokraćovod. Najčešći simptomi su sljedeći: Dolazi do česte potrebe za mokrenjem, prilikom mokrenja dolazi do osjećaja peckanja, pojavljuje se bol u donjem dijelu trbuha, urin je mutan ili crvenkaste do smeđe boje, urin je neugodnog mirisa. Kod žena se može pojaviti i bol u zdjelici.

Također su mogući i simptomi poput bolova u donjem dijelu leđa, mučnina i povećana tjelesna temperatura. Sada kada znamo kako nastaju bakterije u urinu i koji su simptomi, važno je naglasiti da su urinarne infekcije češće kod žena jer je mokraćna cijev kraća nego kod muškaraca. Kako spriječiti pojavu navedenih bakterija u urinu? Prije svega važno je u sebe unositi dovoljno tekućine, točnije piti puno vode kako bi se bakterije izlučile iz organizma putem urina.

Osim vode, poželjno je piti i sok ili čaj od brusnice. Nemojte nikako sprječavati ili odgađati odlazak na wc. S obzirom na to da žene češće dobivaju urinarnu infekciju, one moraju pripaziti na intimnu higijenu malo više nego muškarci. Poželjno da se vaginalno područje održava čistim bez mirišljavih preparata, preporučuje se redovito mokriti prije i nakon seksualnog odnosa, nositi mekano pamučno donje rublje, izbjegavati usku i mokru odjeću.

Mnogi često traže odgovor na pitanje kako nastaju bakterije u urinu već kada se razviju neki od navedenih simptoma. Bakterije u urinu su često više bezopasne nego opasne, no ako primijetite da imate bilo koji od gore navedenih simptoma bilo bi poželjno da se obratite svom obiteljskom liječniku kako bi znali kako pravilno pristupiti u procesu liječenja. Liječenje se može odviti putem antibiotika ili na prirodan način.

Kako nastaju bakterije u urinu, liječenje

Liječenje bakterija u urinu se mogu liječiti određenim antibiotikom kojeg propisuje vaš liječnik. Da bi se odredila potreba za navedenim antibiotikom potrebno je prvo napraviti urinokulturu kako bi se točno odredilo o kojoj bakteriji je riječ. Antibiotik krene djelovati već nakon dva do tri dana njegovog uzimanja, preporučuje se uzimanje terapije do kraja neovisno o tome da li vam je bolje ili ne.

Uz antibiotike postoje i prirodni načini koji mogu pomoći u suzbijanju bakterija u urinu, a oni su sljedeći: Izbjegavajte pretjeranu konzumaciju pića koja sadrže kofein, pijte puno vode i čajeva, stavite topli oblog na područje abdomena kako bi ublažili bol i napetost, povećajte konzumaciju vitamina C, pazite na higijenu prije i nakon seksa. Također se preporučuje uzimanje i probiotika, točnije laktobacila koji se nalaze u jogurtima, kefiru, sirevima i kiselom kupusu.

Nedovoljna higijena je često glavni odgovor na pitanje kako nastaju bakterije u urinu. Upala urinarnog trakta je česta pojava kod mnogih odraslih, da bi znali kako spriječiti njihov razvoj moramo znati kako nastaju bakterije u urinu. Obratite pozornost na navedene simptome, ukoliko primijetite više simptoma svakako se javite svome obiteljskom liječniku.

Tagovi: