Kako napraviti umak za mlince

Hrana i piće

Kako napraviti umak za mlince

Kako dobiti savršen umak za mlince?

Umak za mlince se opisuje kao dio klasičnog jela iz Hrvatske te Slovenije. Umak koji je posebno pripremljen za prelijevanje mlinaca mora biti bogatog okusa i mora se odlično sjediniti s mlincima. Često se poslužuje već prelit preko mlinaca, obično uz pečenu svinjetinu, janjetinu ili perad. Danas postoje razni recepti za umak za mlince, no najjednostavniji i najjpopularniji je onaj koji će se pripremiti od juhe mesa ili pilećeg temeljca. Za ovaj umak biti će vam potrebni sljedeći sastojci: Maslac, brašno, češćnjak, crveni luk, papar, sol, i temeljac od juhe.

Po želji možete naknadno dodati i vrhnje za kuhanje kako bi umak poprimio kremast oblik. Da bi dobili navedeni umak, potrebno je slijediti ovaj recept: Otopite maslac u tavi i na njega dodajte sitno sjeckani luk te češnjak. Dinstajte ove sastojke dok ne postanu prozirni i mekaniji na dodir. Nakon navedenog, dodat ćete brašno i kratko ga pirjati kako bi umak poprimio gušću konzistenciju. Kada umak krene kuhati, smanjit ćete vatru i pustiti da se on lagano krčka par minuta. Začinite sa soli i paprom i ostalim začinima po želji.

Što sve možete staviti u umak za mlince?

Kada pripremate svoji umak za mlince, važno je da odaberete pravilne sastojke. Iako je gore navedeni tradicionalni umak za mlince svakako najbolji umak, nitko vam ne brani da eksperimentirate sa svojim dodatnim začinima. Što bi svaki umak koji se poslužuje uz mlince trebao sadržavati? Luk i maslac – Maslac daje poseban okus i nije toliko mastan kao ulje ili mast. Prženjem na maslacu, luk također ispušta svoje sokove koji će se savršeno ukomponirati uz okus maslaca.

Ako preferirate mast, tada samo maslac zamijenite s njome. Slatka paprika – Ako želite da vaš umak ima boju, tada je najbolje da dodate jednu žličicu slatke paprike. Slatka paprika donosi crvenkastu boju i notu slatkastog okusa. Vrhnje za kuhanje – Umaci bi svakako trebali biti kremasti i bogatije teksture. Ako vam brašno nije donijelo dovoljnu kremoznost, tada ju možete dobiti uz vrhnje za kuhanje. Ostali začini – Po želji, u svoji umak možete staviti bilo kakve začine. Svježe sjeckani peršin dodaje posebnu notu.

Kako se servira umak za mlince?

Kada je vaš umak za mlince gotov, on će se servirati uz mlince. Tradicionalno, ako mlinci odmah idu na stol, oni se prelijevaju s umakom. No, posluživanje može biti i posebno – posebno mlinci i posebno umak. Kada je sve servirano posebno, svaki gost će si odrediti željeni omjer mlinaca i umaka. Da li se još nešto treba servirati uz umak za mlince? Možete dodatno staviti svježe nasjeckani peršin ili parmezan kako bi si netko mogao dodatno ukrasiti umak.

Važno je naglasiti da se danas umak i mlinci često poslužuju posebno, jer mlinci mogu “popiti” umak i tako postati mljecavi. Ako vam je dosta tradicije i želite nešto novo i drugačije, tada se možete odlučiti na neke alternativne umake za mlince poput: Umaka od sira i vrhnja, umaka od gljiva, umaka od paradajza i povrća. Imajte na umu da se umak treba pripremati uz mlince. U prosjeku, trebat će vam oko 30-ak minuta da se napravi umak, stoga vodite brigu o tome da sve bude gotovo u isto vrijeme.

Tagovi: