Kako pročistiti maslac

Kako pročistiti maslac

Što je pročišćeni maslac?

Ghee ili isto tako pročišćeni oblik maslaca je maslac koji često povezujemo s indijskom kuhinjom koja je poznata po bogatstvu okusa i začina. Ovakav maslac najčešće se koristi za pripremanje kuhanih i prženih jela, iako se može lijepo ukomponirati i u druge načine pripreme. Ghee se u našim krajevima i dalje smatra egzotičnom namirnicom iz Indije, no zapravo je riječ o maslu koji je u našim kuhinjama poznat od davnina. Po čemu se Ghee razlikuje od običnog maslaca?

Ghee po svojoj prirodi nije kvarljiv i ne mora stajati u hladnjaku. Kada se radi, nakon procesa topljenja iz njega se uklanjaju voda te bjelančevine, i tako se dobiva čista mast koja proizlazi iz maslaca. Dobivena masnoća ima veću točku gorenja, stoga se najčešće koristi kod jela koja zahtijevaju pripremanje na većoj temperaturi. Masnoća se može ohladiti i spremiti, te koristiti po potrebi. Iako je pravi Ghee nekvarljiv i može stajati, preporučuje se da se on potroši unutar nekoliko tjedana.

Kako napraviti pročišćeni maslac?

Da bi napravili pročišćeni maslac, potreban vam je običan i nesoljeni oblik maslaca. Poželjno je da za prvi puta odredite manju količinu, do pola kilograma. Recept za izradu pročišćenog maslaca je sljedeći: Priprema - Stavite kupljeni maslac u određeni lonac i stavite ga kuhati dok se ne rastopi. Neka se topi na jakoj vatri oko 10 minuta, zatim smanjite vatru. Kada se otopio, potrebno ga je lagano kuhati do 45 minuta. Tijekom ovoga vremena na vrhu i dnu smjese počet ćete primjećivati nečistoće.

Kada se pojave na vrhu, krenite ih odstranjivati sa žlicom. Smjesu nemojte miješati, već ju pustite da se ona sama čisti. Ovakvo lagano kuhanje bitno je kako bi same nečistoće s dna isplivale na površinu i kako ne bi zagorjele. Tijekom procesa pročišćavanja, voda iz maslaca lagano će pariti. Nakon što je prošlo 45 minuta potrebno je ugasiti vatru i ostaviti smjesu da se ohladi. Kada se smjesa od maslaca ohladila, prelijte u posudu za čuvanje. Ghee nije poželjno držati u hladnjaku, već na tamnom i suhom mjestu.

Da li je pročišćeni maslac zdrav i koje su njegove dobrobiti?

Pročišćeni maslac je svakako zdraviji od kupovnih i nečistih maslaca. Osim što sadržava manje mliječnih proteina i više masnoće, po svojoj konzistenciji je gušći. Isto tako, lakše podnosi povećane temperature. Indijska medicina mu i dan danas prepisuje razne dobrobiti poput: Dugovječnosti, poboljšanja pamćenja, moći razlučivanja. Redovitom konzumacijom daje potrebnu snagu, odgađa starenje tkiva, povećava plodnost, štiti grlo i glas.

Bez obzira na navedeno, treba se uzeti u obzir da se Ghee danas primarno koristi radi svog finog te čistog okusa koji daje punoću jelima. Pročišćeni maslac ima veliki udio zasićenih masnih kiselina, što se može osjetiti i u okusu. Da li postoji alternativa? Najbliža alternativa je maslinovo ulje koje ima veći udio nezasićenih masnih kiselina. Da li se Ghee može kupiti ili se mora samostalno pripremati? On se može kupiti u prodavaonicama zdrave prehrane. Kako je najbolje koristit Ghee? Najbolje ga je koristiti umjesto ulja. Najbolji je za prženje i pečenje jela jer ne može zagorjeti. Također, preporučuje se njegovo dodavanje u razna jela za bolji okus.


Tagovi: