Kako napraviti tursku kavu

Zanimljivosti

Kako napraviti tursku kavu

Kako se dobiva dobra turska kava?

Većina nas ne može započeti svoji dan bez omiljene kave. Crna turska kava poseban je ritual mnogima, no ne rade ju svi na pravilan način. Kod originalnog recepta koji se odnosi na pripremu kave, moramo pratiti cijeli proces kako bi dobili dobru šalicu kave. Znamo kako se turska kava kuha u džezvama koje imaju karakterističan oblik – donji dio je širi od gornjeg. Originalne džezve su izrađene od bakra, dok je njihova unutrašnjost od kositora.

Danas možemo pronaći džezve raznih oblika i od raznih materijala, no najčešće se koriste pocinčane. Što je važno za pripremu dobre turske kave? Hladna voda, dobra kava, dobra džezva (poželjno bakrena), šalice za kavu i po izboru šećer i mlijeko. Iako mnogi smatraju da vam ne treba posebno umijeće za kuhanje kave, to nije istina. Mnogi žure u pripremi i tako propuštaju brojne sitnice koje čine kavu posebnim napitkom. Imajte na umu da male sitnice čine veliku promjenu, a to se najbolje vidi u rađenju turske kave.

Kako se kuha prava turska kava?

Za tursku kavu biti će vam potrebno: Hladna voda, kava, džezva, šalice u kojoj će se kava posluživati, mlijeko/šećer. Priprema kave – Uvijek koristite onoliko vode koliko vam je potrebno za kavu. Napravite omjer prema šalicama iz kojih ćete piti. Vodu zatim stavite grijati i čekajte dok ne krene ključati. Sada ćete maleni dio vode idliti u šalicu, dok ćete u ostatak džezve staviti kavu (jedna bogata žličica za manju šalicu). Dobro pomiješajte da nema grudica i zatim opet vratite džezvu na vatru.

Kada se kava krene dizati, maknite džezvu s vatre i dodajte vodu koju ste prethodno ulili u šalicu. Opet kavu vratite na vatru i pustite da provri. Sklonite kavu s vatre i pričekajte prije točenja. Turska kava se može kuhati na mnoge načine, no navedeni daje najbogatiji okus. Na što je potrebno pripaziti kada se radi turska kava? Nemojte previše miješati kavu, jer s time ubijate njen okus i ne dozvoljavate zrncima da se slegnu na dno.

Kako se poslužuje turska kava?

Kako se poslužuje? Posluživanje kave najčešće se vrši uz hladnu vodu. Uz vodu, moguće je poslužiti i neke slastice. Turska kava se poslužuje tako da prije točenja u svaku šalicu se stavi malo pjene koja je nastala prilikom kuhanja. Ova pjena uzima se s vrha i zatim se na nju toči ostatak kave. Turska kava poslužuje se obično bez mlijeka, crna, no uvijek je poželjo pitati goste da li piju kavu s šećerom i mlijekom. Kava se poslužuje tek onda kada ona odstoji minutu do dvije, kako bi se njena zrnca spustila na dno i kako bi dobili maksimalan okus prilikom ispijanja.

Koliko dugo se zapravo kuha kava? Sveukupno oko 10-ak minuta. Da li se zaista osjeti razlika u okusu kave? Svakako. Postoje brojni načini pripreme kave, i svaki način naglašava okus. Kada pogledate kako su kavu kuhale vaše bake i mame, i kako ju vi ponekad kuhate, sigurno ćete primijetiti razliku u okusima. Ako želite ispitati ovu teoriju, pronađite sve načine pripreme kave i probajte ih sve. Vidjet ćete kako se okus može razlikovati i biti gorči, jači, slabiji, puniji.

Tagovi: