Kako se radi turska kava

Kako se radi turska kava

Turska kava – recept

Turska kava je jedan od najpoznatijih načina pripreme kave diljem svijeta. To je gusti, aromatični napitak koji se tradicionalno poslužuje u malim šalicama bez ručke, poznatim kao fildžani. Priprema turske kave ima bogatu povijest i važan je dio kulture mnogih zemalja, posebno u Turskoj, ali i u cijelom Mediteranu, Balkanu i Bliskom istoku. Legenda kaže da je turska kava nastala u 15. stoljeću u Otomanskom Carstvu, a njezino je putovanje započelo u današnjem Etiopiji, gdje su pronađene prve divlje kave. Turski trgovci donijeli su kavu u Carigrad, današnji Istanbul, gdje se brzo proširila među stanovništvom. Ubrzo su se otvorile prve kavane, koje su postale popularna mjesta za druženje, razgovor i političke rasprave. Priprema turske kave tradicionalno je ritualistički proces. Svježe mljevena kava, često pomiješana s šećerom prema ukusu, stavljaju se u malu bakrenu posudu poznatu kao džezva, zajedno s vodom. Mješavina se zagrijava na laganoj vatri i neprestano miješa dok se ne stvori gusta pjena na površini. Tada se kava izlije u fildžane, obično bez filtriranja, tako da se talog kave zadrži na dnu šalice.

Turska kava – sastojci

Priprema turske kave zahtijeva nekoliko osnovnih sastojaka i specifičnu opremu. Od sastojaka, glavni sastojak je kava. Koristi se fina mljevena kava, tradicionalno arapska ili turska kava. Možete je kupiti već mljevenu ili je sami samljeti u specifičnoj finoj teksturi, gotovo poput praha. Sljedeći sastojak je voda. Preporučuje se koristiti svježu, hladnu vodu. Također će vam trebati šećer koji se dodaje prema osobnom ukusu. Kako bi se napravila prava turska kava, trebati će vam posebna oprema. Prvo što će vam trebati je džezva. To je mala bakrena ili čelična posuda s dugom ručkom, specifično dizajnirana za pripremu turske kave. Džezva ima široko dno i uski vrat koji omogućuje ravnomjerno zagrijavanje kave. Kako biste ulili kavu, trebati će vam fildžani. To su male šalice bez ručke, koje su napravljen od keramike ili porculana. Fildžani su tradicionalno posuđe koje se koristi za posluživanje turske kave. Isto tako će vam trebati žlica za miješanje.

Turska kava - priprema

Kako bi se napravila turska kava, od sastojaka će vam trebati 1 šalica vode, 1 žličica finog mljevenog kave, te po želji možete dodati šećer prema ukusu. Uzmite džezvu i ulijte u nju 1 šalicu vode. Stavite džezvu na štednjak ili plinski štednjak. Dodajte 1 žličicu finog mljevenog kave u džezvu. Ako volite slađu kavu, dodajte i šećer prema ukusu. Pažljivo promiješajte kavu i vodu u džezvi dok se svi sastojci ne sjedine. Zagrijavajte džezvu na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući, dok smjesa ne počne lagano ključati. Kada kava počne ključati, pripazite da se na površini stvori fina pjena. Pustite da se kava lagano peni, ali pazite da ne prekuha. Nakon što se stvori pjena, odmah maknite džezvu sa štednjaka. Izlijte tursku kavu u fildžane, pazeći da talog kave ostane u džezvi. Turska kava se poslužuje odmah dok je još vruća. Ako volite jaču ili slađu kavu, prilagodite količinu kave i šećera prema svom ukusu.


Tagovi: