Kako napraviti slime

Kako napraviti slime

Kako napraviti slime i kako je nastao slime

Slime ili ljigavac se prvi puta pojavio kao igračka sredinom sedamdesetih kao proizvod igračka jedne poznate svjetske tvrtke. Glavni sastojak njihovog slime je bila guar guma, koji je inače prehrambeni sastojak kao topljiva vlakna. Devedesetih godina slime je ponovo počeo biti popularna igračka za djecu svih uzrasta.

S obzirom da se slime može napraviti od različitih sastojaka, mnogi su se dosjetili kako napraviti slime od dostupnih materijala koji nisu štetni za zdravlje. Slime kao igračka je vrlo pogodna za razvoj motorike u male djece i prakticira se korištenje i u terapijske svrhe za djecu sa poteškoćama u razvoju.

Slime možete napraviti u kućnoj radinosti zajedno sa vašim djetetom i vjerujte bit će vam to kvalitetno provedeno vrijeme. Nema bolje zabave kad nešto stvorite sami svojim i dječjim rukama, dodajući boje ili šljokice kad slime krene prolaziti kroz vaše i dječje prstiće ili ga stavite u posudu pa radite rupe u koje možete zapiknuti olovke, balone na štapićima i slično. Kako napraviti slime kod kuće otkrit ćemo vam nekoliko načina.

Kako napraviti slime kod kuće

Kvalitetno vrijeme provedeno sa svojom djecom ili unucima nema cijenu, a kad stvarate nešto zajedno to su trenuci za pamćenje cijelog života. Smijeh, osjećaj kreativnosti, zabava koju vam slime ili ljigavac mogu pružati nema cijene jer upravo zbog toga što se može napraviti i kod kuće od raznih sastojaka daje dodatnu vrijednost.

Kako napraviti slime kod kuće evo nekoliko načina. Uzmite malo gustina i regeneratora za kosu i pomiješajte, ako je previše ljepljivo dodajte gustina. Za bolje efekte možete dodati jestive boje ili jestive šljokice, naravno ljigavca nećete jesti, ali ako stavite prehrambene sastojke sigurni ste da nisu štetni.

Za debelog ljigavca će vam trebati detergent za rublje, pjena za brijanje i ljepilo, s time da detergenta treba biti duplo manje nego ljepila. Sve dobro pomiješajte dok niste zadovoljni sa teksturom. Kako napraviti slime od šampona, pitate se što još treba dodati? Šampon treba biti što više u obliku gela, njemu dodati tekući sapun i postepeno dodajte sol dok miješate. Ako ste koristili šampon u boji ili sapun u boji preostaje možda dodati samo šljokice.

Bez obzira kako radili svoje ljigavce uvijek ih čuvajte u zatvorenoj plastičnoj kutiji ili vrećici do upotrebe da se ne bi osušili i izgubili na teksturi.

Kako napraviti slime bez boraxa

Borax je prah koji se u mnogim uputama kako napraviti slime navodi kao osnovni sastojak. S obzirom da je borax kemikalija, zapravo sol borne kiseline koja inače u kućanstvima služi za odstranjivanje mrlja i uobičajeno na ambalaži piše da se drži izvan dohvata djece, ne bismo preporučili da se koristi za izradu ljigavaca. U Hrvatskoj se borax niti ne može kupiti u slobodnoj prodajni niti ljekarnama, već biste se trebali potruditi da ga nabavite iz inozemstva.

Ustvari kako napraviti slime bez borax postoje mnoga rješenja iz kućne radinosti od kojih smo nekoliko primjera već opisali. Slime ili ljigavac može biti napravljen od samo dva sastojka koje sigurno imate u svom domu; ljepilo i kukuruzni škrob. Ovisno o količini slime-a koju želite napraviti uvijek radite u omjeru 1: 2, na primjer 100 g ljepila sa 200 g kukuruznog škroba. Sve umijesite nekih desetak minuta, ubacite na 20 sekundi u mikrovalnu i ponovo miješajte nakon što se smjesa ohladila.

Otkrit ćemo vam još jedan način smjese za vašeg ljigavca, slime-a: bijelo ljepilo koje se koristi za školske projekte na likovnom, žlica sode bikarbone, pa nakon što dobro izmiješate dodajte jednu žlicu tekućine za leće. Čak iako ne nosite leće vjerujte ova će vam se investicija isplatiti smijehom dok se zabavljate sa djecom. Dječji smijeh i dječja radost nema cijene, zajednički trenuci u ovim kućnim radovima bit će i vašoj djeci i vama zabava za pamćenje.


Tagovi: