Kako napraviti pljeskavice

Kako napraviti pljeskavice

Pljeskavice su kraljice mesnih jela sa roštilja

Meso sa roštilja ili žara se smatra najzdravijom mesnom hranom a spravlja se na razne načine širom svijeta, to je možda tako i zato što je roštilj nastavak logorske vatre još iz vremena lovačkog društva, kada je pradavnom plemenskom lovcu prvi komad mesa slučajno pao u vatru i on ga gladan, izvadio iz žara i prvi put okusio slast pečenog mesa. Pljeskavice su kraljice mesnih jela sa roštilja, a svaki roštilj majstor ima svoje tajne trikove za najbolje.

Obzirom da se pljeskavice rade od faširanog mesa, slično kao i ćevapi, a često ih se pobrka sa faširanim kotletima, popularnim faširancima, no, to su dva posve različita mesna jela. Tajna dobrih pljeskavica je u kvalitetnom i svježem mesu koje se treba dva puta prefaširati, a osnovu čine pola kilograma miješanog mljevenog mesa, jedan luk, ulje, sol, papar, no, neki dodaju i jaje, mineralnu vodu ili sodu bikarbonu, ali je činjenica da ne postoji zadani recept i da svaki roštilj majstor hvali svoj recept.

Pljeskavice od začinjenog mesa odležanog u hladnjaku preko noći su najbolje

O dodacima raznih drugih začina pljeskavicama se može raspravljati, ali mnogi roštilj majstori dodaju i začinsku papriku, slatku ili ljutu, češnjak, ili neke druge začine i začinske trave, no to je stvar ukusa, a o ukusima se ne raspravlja. Narežite sitno luk, dodajte ga u barem pola sata ohlađeno meso u frižideru, dodajte sol, papar i dobro umijesite kao što mijesite tijesto, da se svi sastojci sjedine i sljube. Da bi pljeskavice bile sočne i ukusne, vratite gotovu smjesu natrag u frižider, tako skoro svi rade pripremu za smjese dan ranije.

Naime, pljeskavice od začinjenog mesa odležanog u hladnjaku preko noći su najbolje. Drugi dan podijelite ohlađenu mesnu masu na onoliko jednakih kuglica koliko pljeskavica želite dobiti, oblikujte ih vlažnim rukama i opet ih vratite u frižider na barem desetak minuta. Ohlađene kuglice stavite između sva sloja kuhinjske folije i valjkom ih razvaljajte sve na jednaku debljinu od otprilike 1,5 centimetra, tako će se jednolično i istovremeno peći.

Koje meso je najbolje za pljeskavice

Nekada su se gril majstori držali junetine, svinjetine, ovčetine i gledali da u smjesi izabrane vrste mesa budu zastupljene u jednakim omjerima. Današnji roštilj majstori uzimaju u obzir i mljevenu puretinu, teletinu, faširano kokošijje meso, ali su ova "lakša mesa" zastupljena u manjem omjeru. Neki će dodati i sitno nasjeckan špek, dimljeni pršut ili šunku, pa pitanje koje je meso najbolje za pljeskavice izgubilo svoj značaj, kao i pitanje koji prilozi su prikladni pljeskavicama.

Ako su dobro skombinirani sastojci, ako su pljeskavice dobro pečene bit će dobre i kao hamburger u slasnom pecivu garnirane svježim povrćem i nekim umakom, na tanjuru uz pečeni krumpir, domaće krokete, njoke, rižu ili samo uz domaći ajvar ili tek žlicu vrhnja. Peći ih možete na svim vrstama roštilja ili na gril tavi u svojoj kuhinji, smjesa je ta koja ih čini vječno privlačnima. Ako ih sve ne ispečete isti dan, zamrznite ih s komadima folije između, dobro će vam doći za neku brzu večeru.


Tagovi: