Kako napraviti pizzu

Hrana i piće

Kako napraviti pizzu

Pizza, siromaško talijansko jelo koje je osvojilo svijet

Od sve brze hrane u modernom svijetu pizzu možemo smatrati najzdravijom, jer su je smislile talijanske majke kako bi prehranile obitelj u vremenima oskudice. Dakle, pizza, siromaško jelo koje je osvojilo svijet je rođeno iz nužde kada su brižne majke na bijelu lepinju poslagale ostatke od ručka ili večere da bi nečim nahranile svoju gladnu djecu. Pizze koje spremamo kod kuće i one iz raznih pizzerija se jako razlikuju samo zbog snažnih peći u pizerijama.

Sve ostalo domaća pizza može imati isto, ponekada i bolje nego što to pripremaju majstori za pizze. Nakon visoke temperature koju u vlastitom domu nikada ne možemo postići kao u krušnim pećima pizzerije, najvažnija je receptura i kvaliteta tijesta za koje svaka pizzerija čuva tajnu kao poslovnu tajnu. S nadjevima se možete poigrati po vlastitoj želji i afinitetima, nemojte pretjerivati s uljem, ono se ne smije cijediti niz prste dok rukama prinosite slasnu krišku pizze svojim gladnim i željnim ustima.

Pizza od talijanskog i drugih vrsta brašna

Svi znamo da se razne vrste brašna različito ponašaju u pripremi hrane, tako i pizza od talijanskog i drugih vrsta brašna nije ista. Poslužit će vam i domaće glatko pšenično brašno tipa 550, ali obavezno ga prosijte i neka bude na sobnoj temperaturi barem dva sata. Možete koristiti svježi ili suhi kvasac (aktivira se toplim mlijekom s malo brašna i šećera). Tijesto treba mijesiti mlakom, skoro toplom vodom to će ubrzati dizanje, mora se dizati pola sata.

Tijesto razvaljajte rukama ili valjkom tanko, imajte pripremljeno sve za nadjev i pečenje pizze mora biti kratko, na visokoj temperaturi od 250°C. Nemojte previše “natovariti” pizzu nadjevom, to nije sendvič, ni tortilja, pizza je najbolja kada nadjev nemarno razbacate po tijestu i to će biti dovoljno. Ne pretjerujte s ničim, ni s uljem, ni s pasiranom rajčicom, ni s drugim dodacima, mesom, gljivama, kobasicama, šunkom, salamom, jajima ili sirom. Origano, masline, feferone i druge začine možete dodati na već ispečenu pizzu.

Recept za pizza tijesto za tri osobe

Donosimo osnovni recept za pizza tijesto za tri osobe, ako će vas za stolom biti više udvostručite količinu sastojaka. Trebate 320 grama talijanskog brašna 00 ili domaćeg glatkog brašana 550,20 grama kvasca, žličicu šećera, žličicu soli, 2 – 3 žlice maslinovog ili nekog drugog biljnog ulja i 250 mililitra tople vode. Aktivirajte kvasac s malo tople vode i žličicom šećera, dodajte ostale sastojke, umijesite glatko tijesto, podijelite na tri jednaka loptice i pustite da se diže.

Pizza se ocjenjuje po kvaliteti tijesta, ali i po vrstama nadjeva. Za nadjev trebate pasiranu rajčicu ili umak od rajčice, topivi sirevi (najčešće mozzarella), kuhana ili prešana šunka, gljive, narezane trajne salame koje se mogu peći, pancet, ocijeđeni kolutovi rajčice. Na već ispečenu pizzu možete dodati tanko narezane pancetu, pršut, masline, rukolu, bosiljak, neko drugo začinsko bilje, cherry rajčice, još malo sira ili već neke dodatke po vlastitom izboru. S nadjevima doista možete eksperimentirati, samo nemojte pretrpati pizzu

Tagovi: