Kako napraviti pire krumpir

Hrana i piće

Kako napraviti pire krumpir

Kako napraviti odličan pire krumpir svaki puta

Pire krumpir je nevjerojatno svestran. Iako je idealan u kombinaciji s umacima, izvanredno se slaže i s jelima koja umak ne zahtijevaju, kao što su pohanke. Iako se pire krumpir čini jednostavnim za napraviti, postoje trikovi kako možete svaki puta dobiti odlične rezultate. Za odličan pire Vam treba odličan krumpir. Najbolji su domaći lički krumpir, krumpir sorte desire s čvrstim mesom i crvenom pokožicom, ili bintje s blijedožutom pokožicom. Mlad krumpir nije najbolji izbor. Krumpir je potrebno lagano kuhati u hladnoj, slanoj vodi. Važno je da se ne raspadne, već omekša. Kuhanje krumpira u kori pomaže zadržati višak vode izvan krumpira. Ogulite ih dok su još vrući, pazite da se ne opečete. Za kremastiju teksturu, pripremajte krumpire dok su još vrući. Osim klasične gnječilice, možete koristiti i prešu za krumpir ili čak vilicu za usitnjavanje. Prije dodavanja vrhnja i/ili mlijeka, dodajte maslac. To pomaže očuvati čvrstu teksturu krumpira prije dodavanja tekućine.

Lako napravite pire krumpir

Kada radite pire krumpir, solite postupno jer se okus mijenja s dodavanjem novih sastojaka. Nemojte dodavati tekućinu odjednom, već postupno kako bi krumpir upio tekućinu postupno. Kako se ne bi pire krumpir ohladio i očvrsnuo, držite ga pokrivenog ili uronjenog u vruću vodu dok ga poslužujete. Možete ga i podgrijati na nižoj temperaturi s malo vrhnja za kuhanje ili mlijeka kako bi ostao kremast. Pire možete obogatiti raznim začinima kao što su vlasci, mladi luk, senf ili hren. Dodavanje masnoće od pečenja od mesa također može obogatiti okus. Vrhnje za kuhanje možete lagano aromatizirati peršinom, vlascem ili češnjaka. Osim što možete krumpir kuhati u vodi, možete ga kuhati i u mješavini kiselog vrhnja i vrhnja za kuhanje sa začinima po svojoj želji. Kad krumpir omekša, procijedite ga, vratite u mješavinu vrhnja, usitnite, dodajte maslac, sol i papar te dobro izmiješajte. Kada ste pripremili pire, ostavite ga sa strane da se malo ohladi i potom servirajte uz jelo.

Recept za odličan pire krumpir

Za najbolji pire krumpir, od sastojaka će Vam trebati 1 kilogram krumpira, temeljito opranog, ali bez guljenja, 250 gramq maslaca, narezanog na male kockice, 250 mililitara mlijeka, te sol i svježe mljeveni papar. Krumpir stavite u lonac koji ste prethodno napunili a dvije litre hladne, slane vode te potom pokrijte lonac s poklopcem. Neka se kuha otprilike 25 minuta, dok ne postane mekan i možete ga lako probosti nožem. Nakon što se krumpir skuhao, procijedite ga i potom ogulite krumpir. Zatim trebate zgmječiti krumpir. Kada je krumpir zgnječen, stavite ga u veći lonac i neka se lagano kuha na srednjoj vatri. Osušite krumpir miješajući ga energično lopaticom ili kuhačom otprilike 5 minuta. U međuvremenu, isperite manji lonac vodom, ali nemojte ga potpuno osušiti. Dodajte mlijeko u lonac i ostavite da zavrije. Kada ste završili sa sušenjem krumpira na umjerenoj vatri, smanjite vatru i postupno dodajte hladan maslac narezan na kockice. Snažno miješajte kako biste postigli glatku i kremastu smjesu. Polako dodajte vruće mlijeko, neprestano miješajući na umjerenoj vatri. Nastavite miješati dok se sva mlijeko ne upije. Isključite vatru i začinitte pire krumpir s malo soli i svježe mljevenim paprom prema vlastitom ukusu.

Tagovi: